Da li Tom Brejdi završava karijeru? 1Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

U plej-ofu se došlo do konferencijskih finala. U njima neće biti najtrofejnijeg fudbalera Toma Brejdija, ali teško vesti iz NFL ovih dana mogu da prođu bez njega. Pitanje svih pitanja je gde će naredne sezone?

Ono što u ovom trenutku deluje najmanje izgledno je novi odlazak u penziju. Što je čudno jer će u novu sezonu ući sa punih 46 godina. Ali jednostavno, ne deluje da je najbolji kvoterbek svih vremena spreman za takav korak.

Tačnije, nema preterane logike da se baš sada odluči za povlačenje. Povukao se, na kratko, pre godinu dana. Pa se onda još brže vratio. Odigrao je sezonu na koju može da bude ponos. Imao je najviše kompletiranih dodavanja u karijeri, u samo tri sezone bolji procenat kompletiranih dodavanja, peta mu je sezona po broju osvojenih jardi. Sve u svemu, sezona koja je pokazala da i dalje može da bude na visokom nivou i da i sa 45, 46 godina ima nivo kakav malo koji kvoterbek u karavanu ima.

Takođe, pošto se razveo od dugogodišnje supruge Žizel Bundšen, nije baš da ima „obaveze“ u privatnom životu da bi morao da se povuče. Povrh svega, rezultat koji je ostvario sa Tampa Bej Bakanirsima ove sezone nije rezultat kojim bi želeo da završi karijeru. Tako da je, odlazak u penziju, malo verovatan.

Onda šta ostaje Brejdiju? S obzirom da je i dalje među najboljim kvoterbekovima u ligi, opcija ne manjka. U raznim analizama iskristalisalo se osam franšiza u kojima bi Brejdi mogao da dočeka trening kamp ovog leta. Za početak, jedna od njih svakako je Tampa Bej. Franšiza u kojoj je proveo poslednje tri godine, osvojio u prvoj superboul i organizacija koja je maltene uslišila svaku njegovu želju. To su razlozi zbog kojih bi ostao. Ipak, istina je da ekipa ulazi u „zrele“ godine, to se posebno odrazilo na napad, koji je ove sezone zaista izgledao kritično. Ni trenerski personel, od napuštanja Brusa Erijansa, koji predvodi defanzivni koordinator iz šampionskih dana Tod Boules, nije ostavio utisak da je u stanju da vodi ekipu daleko. Ali je ostavio utisak da nije baš na istim talasnim dužinama sa Brejdijem. A kako je već osvojena titula na Rejmond Džejmsu, deluje da je Brejdi bliži izboru novog izazova.

Kada se priča o novom izazovu za Toma Brejdija, praktično od pete njegove godine u Petriotsima, kada je već imao tri titule na kontu, pominju se San Francisko Fortinajnersi. Jednostavno, dok je Brejdi osvajao titule trofejna kalifornijska franšiza je tavorila. A sam Brejdi je isticao kako je bio njihov navijač u detinjstvu i ta kombinacija je uvek lebdela u vazduhu. Možda bi i bila aktuelna do pre dva meseca, ali pojava talentovanog Broka Pardija nekako je taj entuzijazam smanjila i sada manje nego ikad deluje izgledno da bi dve strane konačno mogle da se sastanu.

Franšiza koja se često pominjala kao potencijalna destinacija za Brejdija tokom njegove karijere su Rejdersi. I sada deluje taj brak izglednije nego ikada. Dugogodišnji franšizni kvoterbek Derek Kar je na izlaznim vratima, a Rejdersi traže šampionskog kvoterbeka. Brejdi se izuzetno slaže u taj foto robot, jer Rejdersi žele rezultat sad i odmah. Brejdiju su tu i moćna oružja poput Devontea Adamsa, Darena Volera, Hantera Renfroa, ali ono što je možda i važnije je efekat Brejdija. Jer dolaskom najvećeg u istoriji ove igre franšiza postaje atraktivna za one kojima „samo trofej nedostaje.“ Za početak, lako bi ubedio Džoša Džejkobsa da produži boravak u Las Vegasu, a zbog Brejdija bi u Nevadu mogla i neka poznata imena veterana i to sa smanjenim finansijskim zahtevima (što Rejdersi nikada nisu imali kao privilegiju). Plus, tu je i poznato lice na klupi. Džoš Mekdenijels koji je dugo bio Brejdiju ofanzivni koordinator u Nju Ingland Petriotsima, glavni je trener Pljačkaša.

Ono što bi Brejdija moglo da odbije od Rejdersa je prejaka divizija Zapad AFC, koja ima neprikosnovenog vladara Kanzas Siti Čifse. Zatim Bronkose Rasela Vilsona i uvek neugodne Čardžerse. Sa te strane mnogo atraktivnije opcije su Tenesi (Jug AFC) i Karolina (Jug NFC). Ove dve franšize pokazale su da imaju ozbiljan potencijal, a uz pravog kvoterbeka možda bi i mogle da budu kandidati za titulu.

A tu je i opcija povratka. U Nju Ingland Petriotse. Tu opciju nametnuo je Rob Gronkovski, i kada je to pomenuo delovao je kao da bi i sam otišao tim putem. Zamislite taj „reunion.“ Ipak, koliko god delovalo da Patriotama ne ide od kada je Brejdi otišao, Bil Beličik nije čovek koji bi lako priznao grešku. Da je spreman da Meku Džonsu pruži još jednu šansu, pokazuje i angažovanje Bila O’Brajena kao ofanzivnog koordinatora, a upravo je O’Brajen sarađivao sa Džonsom, koji je lični Beličikov projekat. A ako postoji neka vrsta napetosti između Beličika i Brejdija (nisu neprijatelji, ali sigurno da postoji određeni rivalitet), onda je najbolji način da se ona razvije da budu u istoj diviziji. A za pravim šampionskim kvoterbekom vape Majami i Njujork Džetsi, koji su pokazali veliki potencijal, ali i nedostatak vođstva.

Zato će svakako jedna od, ako ne i najjača priča između dve sezone, biti ona „Tom Brejdi nastavlja karijeru u …, piše Sport Klub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari