Dalas u velikom problemu, Dončić ne može sam, Boston hita ka tituli 1EPA-EFE/CJ GUNTHER

Seltiksi maksimalno iskoristili prednost domaćeg terena i posle druge utakmice poveli sa 2-0 u velikom NBA finalu (105:98).

Jeste Dalas pružio snažniji otpor u odnosu na prvu utakmicu, međutim to nije bilo dovoljno da Seltiksima nanese tek treći poraz u ovosezonskom NBA finalu.

Sedamnaeststostruki NBA šampion odlazi u najveći grad u Teksasu sa prednošću koja u istorijskom smislu znači i gotovo siguran hod ka tituli, s obzirom na to da je u više od 70% slučajeva ekipa sa vođstvom od 2-0 u seriji i osvajala šampionski prsten.

Luka Dončić bio je upitan za sinoćnji susret, nakon što je na startu serije dobio nezgodan i neprijatan udarac u grudi. Sa hroničnim problemom desnog kolena, bolovi u grudima samo su povećali mogućnost njegovog nenastupa, ali je reprezentativac Slovenije još jednom pokazao koliko je odan Mavsima.

Seltiksi su ponovo uspeli da Mavse zadrže na ispod 100 datih poena, što je bila njihova čak deveta utakmica od početka plej-ofa u kojoj je njihova defanziva funkcionisala na sličan način.

Uprkos tome što je Dončić bio najefikasniji akter utakmice u TD gardenu sa 32 poena i što je došao do čak sedmog tripl-dabla od početka doigravanja (32p, 11sk, 11as) taktika Bosotna ponovo je bila produktivna.

Ideja da se defanzivni akcenat preusmeri ka Kajriju Irvingu i zaustavljanju igre dva na dva tako što bi pas obično išao ka centrima Lajvliju i Gafordu opet je bila produktivna i isplativa za Boston.

Centri su ukupno dali 15 poena, a sam Irving svega 16, čime je vezao finalne utakmice na kojima je faktički bio iztuzetno malo koristan po saigrače.

Jeste Dončić bio dvocifren već na kraju uvodnog kvartala i tačno je i da je Pi Džej Vašington odigrao kvalitetnije u napadu (17p) međutim u pogledu timske igre, Seltiksi su rivala ostavili u prašini.

Na gotovo jednak broj poseda i identično loše procente sa distance (oko 24%) Seltiksi su premašili prosečan broj asistiranih poena u plej-ofu (23,5). Imali su 29 uspešnih dodavanja, osam više u odnosu na protivnika koji je imao 15 izgubljenih lopti, od kojih je domaćin čak deset firektno pretvorio u poene.

Da stvar bude lošija po Mavse, sa linije slobodnih bacanja šutirali su tek 67% što je zaista nedopustivo i negde omgovori o tome koliko su dekoncentrisani i nervozni Dončić i saigrači.

Nije Bosaton blistao sinoć, naprotiv, najbolji igrači Tejtum i Braun odigrali su sasvim prosečno sa 18, odnosno 21 poenom međutim nekadašnji student Djuka, usled loših procenata šuta, više se posvetio organizaciji igre.

Tejtum je sa 12 asistencija bio najbolji kreativac na čitavom meču, dok je u ofanzivnom smislu duel obeležio Dru Holidej sa 26 poena i čak 11 skokova kao startni plejmjeker tima.

Holidej je iz igre šutirao impresivnih 11/14. Derik Vajt je takođe dodao 18 poena, dok je Kristaps Porzingis ubacio 12. Junakom se ispostavio Pejton Pričard, pogodivši trojku sa maltene pola terena kada se utakmica lomila. Kuriozitet je bio i da je to bio njegov prvi koš sa distance od početka plej-ofa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari