Daleko je sunce večitim rivalima 1foto Peđa Milosavljević Starsport

Partizanov neočekivani remi u poslednjem kolu učinio još zanimljivijom njegovu šampionsku sa braniocem titule Crvenom zvezdom

Čak ni u „ligi bez briga“ kakva je srpska Superliga, osam koraka prednosti ne garantuje titulu, pogotovo ne ako prvi pratilac lidera ima meč manje, a do kraja šampionske trke ima još 14 kola u dvokružnom delu prvenstva plus sedam plej-of krugova, pa opet u Partizanu s pravom žale zbog remija sa Proleterom, jer im je tu zalihu skratio za dva boda. A u Zvezdi trljaju ruke posle „nule“ u Humskoj, pošto im je podigla šanse za (pre)stizanje večitog rivala.

Da je Rikardo Gomeš iskoristio penal i u nekim situacijama bio manje sebičan, odnosno da je ceo tim ozbiljnije ušao u duel sa novosadskim autsajderom, a Vojvodina uspela da zadrži prednost iz prvog poluvremena duela sa osvajačem četiri poslednje SLS, Zvezdina odbrana trona bi bila ozbiljno ugrožena, ovako je sve još vrlo otvoreno u komšijskoj borbi za prevlast. 

Za očekivati je da tako ostane do velike zimske pauze, pa i posle, obzirom da Partizan ima 15 bodova na „talonu“ a Zvezda 18, pre nego što se i jedni i drugi resetuju, eventualnim prodajama i kupovinom pretumbaju svlačionicu i poslože igru za prolećni deo sezone.

Pred crno-belima su derbi sa Vojvodinom, zicer duel sa najslabijim superligašem – Novim Pazarom, kom (po) prvoligaškim rezultatima nije ni bilo mesto u prvom rangu takmičenja, „malom“ Kolubarom čiji dosadašnji učinak opravdava bitisanje na glavnoj nsceni (sve kod kuće), te potencijalne „mine“ u vidu Voždovca i Metalca (na strani).

Posle zadnje takmičarske pauze u 2021. godini, Zvezdu čekaju bitke sa, nikada skromnijom, ekipom Mladosti, potencijalno „klizav“ teren protiv iznenađujuće visoko kotiranog Napretka i ambicioznog TSC (sve u gostima), novi susret oči u oči sa jedinim domaćim „dželatom“ ove sezone – Radnikom i oscilirajućim Spartakom (na „Rajku Mitiću“). Uz zaostalu utakmicu sa nezgodnim Voždovcem na svom tlu.

Pri čemu ni jedni ni drugi nisu još osigurali proleće u UEFA takmičenjima. Partizanu nedostaje još malo da ode u baraž za osminu finala Lige konferencije (prvo mesto i direktan plasman su teško dostižni), za šta se mora „potući“ sa, realno slabijom Florom (u Estoniji) i Anortozisom (pred „grobarima“).

Zvezda se više ne pita sama da li će ostati u Ligi Evrope ili se preseliti u LK ili čak izvisiti na obe strane, pa sve što može i mora je da proba biti maksimalna protiv Ludogoreca (na oči „delija“) i Brage (u Portugalu).

Što su sve dodatni fizički i voljni napori za ekipe Aleksandra Stanojevića i Dejana Stankovića, pa nije isključeno da neka od njih ili i jedna i druga ceh paralelnog trošenja plate u prvenstvu. I već zanimljivu trku u dvoje za najvažniji trofej u Srbiji učine još neizvesnijom.

Mrkeli nema ko da odgovori

Posle teške pobede nad Vojvodinom, a povodom nesviranog penala za nju, Zvezdin sportski direktor Mitar Mrkela osuo je drvlje i kamenje po vrhuški Fudbalskog saveza, potkačivši o i Partizan. Međutim, niko iz FSS i Humske nije reagovao na „Posle ponovljenog penala iz VAR sobe za našeg rivala kada je igrao u Kruševcu i niza grešaka u njihovu korist, a na našu štetu ove jeseni, svesni smo da se organizovano radi protiv Crvene zvezde… Nećemo dozvoliti da se našem klubu ponovi „kuhinja“ iz 2017. godine, kada smo brutalno pokradeni, a našem rivalu se mnogi sklanjali uz neviđene medijske pritiske u toj sezoni“.

Jer, FSS po običaju pušta vreme da „pojede“ ovakve izjave, a posle odlaska potpredsednika Vladimira Vuletića u Partizanovoj upravi nema ko hoće i sme da „riternira“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari