Dan za aukcije: Za koliko je prodata Mesijeva salveta, a koliko je Mbape dao za ulični portret Pelea? 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

U iščekivanju da se 6. juna na aukciji proda Zlatna lopta, koja je u jesen 1986. na ceremoniji u pariskom kabareu Lido na Jelisejskim poljima dodeljena Maradoni za zvanje najboljeg igrača Svetskog fudbalskog prvenstva u Meksiku te godine, pažnju privlače dve obavljene aukcijske prodaje.

Preko interneta je novog vlasnika našla salveta koja je odredila sudbinu Maradoninog istinskog naslednika u argetinskoj reprezentaciji Lionela Mesija.

Na njoj je napisana izjava da 13-godišnjak božjeg dara pristaje da pređe iz Njuels Old Bojsa iz Rosarija, grada u kojem je rođen, u Barseloninu školu. Ostalo je istorija.

Dragoceni suvenir je prodat za 760.000 funti (oko 888.000 evra), za više nego što se predviđalo (300-500 hiljada funti).

Na salveti nije samo Mesijev potpis nego i ruka Karlesa Rešaka, sportskog direktora katalonskog velikana u to vreme, i Đozepa Marije Minguele, lovca na talente koji je uvideo talenat argentinskog dečaka.

Salvetu je čuvana u sefu Orasija Gađiolija, Mesijevog advokata koji ga je zastupao na pregovorima.

Najbolji francuski fudbaler Kilijan Mbape, zvezda Pari Sen Žermena u odlasku, kupio je portret na kojem je naslikan Pele za 520.000 evra.

Autor dela pod nazivom Kralj je pariski ulični slikar Norege.

 

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели (@kmavie.98)

Portret razmera 200×150 cm iz 2023. bio je predmet aukcije na svečanoj večeri u kojoj su učestvovali fudbaleri francuskog prvaka za priloge klupskom dobrotvornom fondu.

Početna cena je bila samo 5.000 evra.

Od 300.000 nadmetanje su nastavili Mbape i Marokanac Ašraf Hakimi, koji je pri sledećim vrednostima odustao.

Ukupno je skupljeno 2,7 miliona evra.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari