Danas na EURO 2024: Mogu li autsajderi do borbe za medalje? 1Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Evropsko prvenstvo je ušlo u samu završnicu, ostalo je da dobijemo imena još dva putnika u polufinale.

Nakon spektakularnih utakmica u prvom četvrtfinalnom danu, ni u drugom neće faliti uzbuđenja.

Engleska – Švajcarska, 18h, Diseldorf, RTS

Sudar Engleske i Švajcarske će biti izuzetno zanimljiv. Engleska je pre početka šampionata slovila za prvog favorita na turniru, ali je usled blede igre u grupnoj fazi pala u očima „bukmejkera“.

Do četvrtfinala su došli nakon samo dva postignuta gola u grupnoj fazi takmičenja zahvaljujući kojoj su osvojili prvo mesto u istoj, a onda su se u osmini finala pošteno provukli protiv dalkeo slabije Slovačke. Slovaci su vodili sve do nadoknade vremena, a onda se „pojavio“ Džud Belingem i makazicama doneo izjednačenje da bi Hari Kejn u produžecima obezbedio pobedu.

Sa druge strane, Švajcarska je prikazala jako dobru igru u grupi A jer je u društvu Mađarske, Nemačke i Škotske osvojila pet bodova, a zatim je u osmini finala nadigrala Italiju – 2:0. Teško je  reći uoči meča ko je favorit, ali je jasno da nas očekuje izuzetno zanimljiva utakmica.

Holandija – Turska, 21h, Hamburg, RTS

Poslednji meč četvrtfinala u kome je Holandija favorit, ali Turska nije bez šanse. Turska je najviše iznenadila na ovom prvenstvu, ali ostaje da se vidi da li izabranici Vićenca Montele imaju snage da naprave podvig u Nemačkoj.

Holandija će nadu polagati u svoju stamenu odbranu, kao i u Kodija Gakpa koji je njihov najbolji igrač na ovom šampionatu i velika uzdanica u napadu.

Turska je do ove faze takmičenja došla pobedom protiv Austrije od 2:1, dok je Holandija „pregazila Rumuniju 3:0. Turska će na ovom susretu biti oslabljena jer je UEFA suspendovala štopera Meriha Demirala zbog načina na koji je proslavljao golove u prethodj utakmici.

Igrač je napravio ruskom gest okupljanja „Sivih vukova“, grupe turske krajnje desnice, a fudbaler je suspendovan „zbog nepoštovanja opštih principa ponašanja, kršenja osnovnih pravila dobrog ponašanja korišćenja sportskih događaja za promovisanje gestova nesportske prirode i zbog dovođenja fudbala na loš glas“, navodi se u saopštenju UEFA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari