David Vilja se oglasio emotivnim pismom na godišnjicu smrti Luisa Aragonesa 1Foto: EPA/JUANJO MARTIN

Jedan od najboljih napadača španske fudbalske reprezentacije, David Vilja, oprostio se emotivnim pismom deceniju nakon odlaska čuvenog trenera i selektora Španije Luisa Aragonesa.

Aragones je vodio Španiju do titule Evropskog šampiona 2008. godini u Austriji i Švajcarskoj, a David Vilja je bio jedan od predvodnika te generacije.

„Godine prolaze. One će i dalje prolaziti, ali nasleđe je tu. Oznaka nekoga ko nas je sve promenio. Danas se navršava 10 godina bez Luisa Aragonesa. Sećanje je još netaknuto. Kao što je bilo od prvog trenutka i uvek će biti tako. Za nas, a znam da nisam originalan niti prvi koji je to rekao, Luis je bio, i biće mnogo više od trenera. Njegova figura u našim životima mnogo je bliža očinskoj. Ostavio nam je mnogo stvari. Neke su svi videli. Oni koji se prepoznaju u načinu igre, zajedničkog života, građenja grupe koja je postala jaka i samouverena kada je to izgledalo nemoguće. Tu su utakmice, treninzi, ti razgovori koji su viđeni i obišli svet. I još mnogo toga što nije viđeno, jer je bilo trenutaka kada nismo pobeđivali, a bili su podjednako upečatljivi i odlučujući za nas.

Ali ima još stvari koje nam je Luis ostavio. Lekcije koje su nam tada bile korisne, koristile su nam i kada smo prestali da igramo i siguran sam da će nam koristiti u sadašnjosti i budućnosti. Zato što je bio mnogo više od fudbalskog trenera. Njegova veličina nije bila samo zbog toga što je mogao da razume svaki trenutak igre. Ne, otišao je mnogo dalje. To su učenja koja ostaju u nama. Iskustva, razgovori, saveti. Gest, pogled.

Iz tog razloga, moja zahvalnost će uvek biti večna, kao što verujem i svima nama koji smo živeli u blizini Luisa tokom tih godina koje su promenile naš fudbal. Uvek ću ga se sećati sa osmehom, sa besmrtnim hvala. Gde god da ste, sigurno ćete biti srećni. Za ono što je bio, najbolji španski trener u istoriji; za ono što je osvojio i kako je to postigao. Zato što on nije izmislio taj način igre, ali je verovao u njega kao niko drugi i naterao nas je sve da verujemo u tu ideju. Sve.

I zato što je nama koji smo mu bili bliski ostavio stvari tako živim da je svejedno da li će proći 10, 20 ili 30 godina: one će uvek biti Luisove stvari. Naše stvari“, naveo je David Vilja u emotivnom pismu, koje je prenela španska Marka.

Sudbina je htela da upravo David Vilja postigne prvi gol za Atletiko Madrid nakon smrti Luisa Aragonesa. Učinio je to protiv Real Sosijedada, iskoristivši pas Dijega Koste, a nakon gola pokazao je samo rukama u pravcu neba, posvetivši gol čuvenom Mudracu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari