De Brujne u svojoj 255. utakmici dao prvi gol glavom u Premijer ligi, a prvi inače bio mu je na meču sa Srbijom (VIDEO) 1Foto: EPA/THIERRY ROGE

Belgijanac Kevin de Brujne (32), jedan od najvećih asova poslednje generacije u engleskoj fudbalskoj Premijer ligi, ističe se u njoj spajajući druge s golom, a svoje pogotke postiže delujući iz drugog plana.

U poslednjih devet sezona uzdanica je Mančester sitija, s kojim se bori za šestu titulu šampiona za sedam godina, a četvrtu uzastopce.

Računajući i tri meča u Čelsijevom dresu na početku 2013/14, budući da su ga londonski „plavci“ prvi doveli na Ostrvo, skupio je 255 utakmica u vodećoj ligi „kolevke fudbala“ i dao je 68 golova.

Desilo se najzad da je mrežu zatresao i glavom, što se u Engleskoj uzelo za nevakidašnju pojavu u igračkom opusu jednog od najboljih fudbalera na njenim terenima.

Pedantni statističari su našli da je jedino francuski golgeter Tjeri Anri, nekadašnja zvezda Arsenala, dao više golova u Premijer ligi (73) pre svog prvog glavom, što je bilo u prestoničkom okršaju „tobdžija“ s Vest Hemom 2003.

De Brujne je načeo domaćina Brajton, koji je u zaostaloj utakmici 29. kola savladan s 4:0.

De Brujne u svojoj 255. utakmici dao prvi gol glavom u Premijer ligi, a prvi inače bio mu je na meču sa Srbijom (VIDEO) 2
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Njegov pogodak, jer je u lastinom stilu poleteo kroz vazduh na centaršut, zaista podseća na upećatljivi gol holandskog asa Robina van Persija u demoliranju svetskog prvaka Španije na Mundijalu u Brazilu 2014. s 5:1.

Nije to bio i prvi De Brujneov pogodak glavom u Mančester sitiju, a ni inače.

Ukoliko je verovati specijalizovanom fudbalskom sajtu Transfermarktu, koji posvećeno beleži i na koji način su strelci nadmudrili golmane, belgijski as je na mečevima sa Srbijom u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2014. imao i prvenac u reprezentaciji i prvenac glavom, uz ogradu da za četiri duela dok je još igrao u Genku nije navedeno kako je zatreao mrežu.

„Crveni đavoli“ su u Brazil otišli kao ubedljivo najbolji u svojoj grupi u evropskim kvalifikacijama.

Srbiju su savladali oba puta.

Prvo je na Zvezdinom igralištu u jesen 2012. bilo 3:0, a De Brujne, tada velika nada belgijskog fudbala u generaciji koja je obećavala, drugi je matirao Željka Brkića.

U junu dogodine, na stadionu „Kralj Boduen“ u Briselu“, Belgijanci su pobedili s 2:1.

U 13. minutu De Brujne se na upotrebljivu loptu poklonio na drugoj stativi pred Vladimirom Stojkovićem.

 

Prvi sledeći gol glavom bio mu je u Bundesligi, u sezoni 2014/15. kada ga je Volfzburg kupio od Čelsija za 22 miliona evra, a prodao ga je posle nje Sitiju 76.

Bio je to, zapravo, njegov povratak u nemački fudbal, jer su ga „plavci“ dali na pozajmicu u Verder 2012/13.

U Sitijevom dresu gol glavom je postigao i protiv Bartona u januaru 2019, kada je trećeligaš preslišan na Etihadu s 9:0 u prvoj utakmici polufinala Kupa ligaša Engleske, a i u prvoj utakmici polufinala Lige šampiona 2022, kada je Real savladan u Mančesteru s 4:3.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari