Debakl Napolija na "Maradoni": Takav poraz u Kupu Italije Napulj nije doživeo 65 godina 1Foto: EPA-EFE/CIRO FUSCO

Prvi put u svojoj istoriji, začetoj 1906, Frozinone će igrati u četvrtfinalu italijanskog fudbalskog kupa.

Proboj među osam najboljih postigao je u velikom stilu.

U utakmici osmine finala šokirao je državnog prvaka Napoli s 4:0 na njegovom stadionu „Dijego Maradona“ u Napulju.

Prva dva gola su pala u 65. i 70. minutu. Domaćin, kome nije pomoglo ni to što su još pre prvog pogotka u igru u drugom poluvremenu ušli Gruzin Kvarachelija i Nigerijac Osimhen, dva njegova najbolja igrača, dokrajčen je na izdisaju meča (treći pogodak iz penala).

Napoli, koji je jedine dve prethodne titule na Apeninima uzeo dok mu je najsjajnija zvezda bila argentinski as Maradona (1987, 1990), iza čije je smrti pre tri godine preimenovan stadion San Paolo, u ovoj sezoni nije ni bleda slika šampionskog tima. Posle 17 kola u Seriji A zauzima peto mesto s 14 bodova manje od vodećeg Intera.

Cenu je nedavno platio Francuz Rudi Garsija, koji nije sledio utaban put Lučana Spaletija (preuzeo italijansku reprezentaciju), ali ni povratak domaćeg trenera Valtera Macarija posle deset godina još ne daje plodove.

Frozinone, tim iz istoimene varoši pokrajine Lacio u kojoj je i glavni grad Rim, pretrpeo je osam poraza i dvaput je igrao nerešeno u ranijim okršajima s Napolijem. Prvi put je u njegovu mrežu poslao više od jedne lopte.

Debakl Napolija na "Maradoni": Takav poraz u Kupu Italije Napulj nije doživeo 65 godina 2
Foto; EPA-EFE/CIRO FUSCO

U ovoj sezoni su se u prvenstvu sreli već u prvom kolu. Šampion je na stadionu „Benito Stripe“ slomio otpor domaćina s dva Osimhenova pogotka (3:1).

Napoli u kupu nije pretrpeo tako ubedljiv poraz kod kuće 65 godina. U junu 1958, u takmičenju u osam grupa u susret četvrtfinalu, Lacio se osladio takođe s 4:0.

Do 19 kola u toj sezoni trener rimskog tima je bio Milovan Ćirić. Smenjen je zbog loših rezultata, a nebeskoplavi su se u nastavku Serije A jedva iščupali da ne ispadnu.

U potonjim godinama, recimo, u prvenstvu se Juventus radovao u Napulju sa 6:2 (1974), Milan s 5:1 uz četiri gola Holanđanina Marka van Bastena (1992), Parma s 4:0 (1997), Bolonja s 5:1 (2000), a i Milan s 4:0 u smiraj prošle sezone, što Napoliju ipak nije naškodilo u trci za tron.

Uzgred, Napoli je poklekao u osmini finala i u prethodne dve sezone: prvo na produžetke protiv Fiorentine (5:2) uz vodeći gol Dušana Vlahovića za goste iz Firence, a onda pred svojom publikom i na penale protiv lanjskog prvoligaša Kremonezea (2:2, 5:4).

Frozinone, koji se najboljeg društva prvi put domogao 2016 (zatim ispadao i vraćao se), biće u četvrtfinalu gost. Čeka ishod duela Juventusa i Salernitane u Torinu 4. januara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari