Debakl od Zvezde nije merilo MZT 1Foto: STARSPORT

Gostovanje Mornaru ostaće u sećanju košarkaša Partizana po trijumfu, izvanrednom gostoprimstvu, ali i prosečnoj igri, koja će upravo biti i osnovni motivacioni faktor današnjem rivalu crno-belih u 2. kolu ABA lige.

Srpski velikan došao je u goste MZT, koji će pokušati da se iskupi pred svojim navijačima posle debakla u Beogradu od Crvene zvezde na startu regionalne lige. Današnji meč (17.00) biće dobra prilika crno-belima da se „izmere“ sa ekipom koja će ovosezonske ambicije graditi prevashodno na svom parketu.

Utakmica u Baru pokazala je koliko još rada očekuje pulene Aleksandra DŽikića da bi dostigli nivo igre koji će im garantovati da protiv objektivno slabijih rivala neće pobedu dovoditi u pitanje. Linije tima su još uvek u disharmoniji, što je i doprinelo da na startu sezone ekipa izgubi čak 20 lopti. MZT u spoljnoj liniji ima odlične i fizički veoma snažne bekove poput Gzevijera Tajmsa, Čarlona Klufa i Torija Tomasa, bivšeg pleja Partizana. Sva trojica su dobri defanzivci i sigurno će dobrano otežati organizaciju igre Hečeru i Ratkovici. Srpski plej je protiv Mornara odigrao na sopstvenu odgovornost, s obzirom da je i dalje rovit.

– Znamo kako igraju na svom terenu, kao i ostali timovi iz ABA lige, mnogo bolje nego u gostima. Meč sa Crvenom zvezdom i poraz od 20 razlike možda nije pravi pokazatelj njihovih kvaliteta. Maksimalno se pripremamo za njih i nadam se da ćemo pružiti pravu partiju. Mislim da su kvalitetniji od Mornara – poručio je Stefan Birčević, koji je u Baru takođe odigrao ispod reprezentativnih kvaliteta koje poseduje.

Trener DŽikić je u prvom meču koristio 11 igrača u rotaciji, jedino centar Miloš Koprivica nije ulazio u igru. U želji da održi visok ritam utakmice srpski stručnjak verovatno će i danas pokušati da što više igrača iskoristi na terenu. Otežavajuća okolnost za srpskog velikana jeste činjenica da je MZT podbacio u Beogradu na startu ABA lige, pogotovo u drugom poluvremenu i da će zbog toga sigurno želeti da se iskupi pred svojim navijačima. Ukoliko se Đorđe Drenovac potpuno oporavi Partizan će imati još teži zadatak da pročita igru rivala, s obzirom da su Drenovac i Lučić upravo sa mesta četvorke zaduženi za širenje igre.

Milojević: Težak meč sa FMP

Mega Leks i FMP su poslednje dve sezone zapravo prve komšije. Obe ekipe treniraju u Železniku i večeras će se, prvi put u istoriji, sastati u ABA ligi. U najavi meča Dejan Milojević, trener „ljubičastih“ apostrofirao je prošlosezonsku seriju za treće mesto u Superligi kao mernu jedinicu kvaliteta „pantera“. Mega je trijumfovala sa 3:2 u seriji, iako je gubila 2:1.

– Očekuje nas veoma težak meč protiv FMP. Oni su u Zadru odigrali odličnu utakmicu i pokazali koliko će biti ozbiljan tim u ABA ligi. Prošle sezone smo protiv njih imali veoma tešku seriju za treće mesto u Superligi. Verujem da nam je uvodna pobeda protiv Olimpije ulila dodatno samopouzdanje i ukoliko odigramo na visokom nivou mislim da ćemo pobediti – smatra Dejan Milojević, trener Mege.

Marinković MVP

Ivan Marinković bio je prava enigma za igrače ekipe FMP na startu nove sezone ABA lige i najzaslužniji što je hrvatski tim slavio pred domaćom publikom (78:76). On je na Višnjiku ubacio 32 poena, zabeležio je osam skokova, na terenu je proveo 38 minuta i ostvario 41 indeksni poen, zbog čega je zasluženo proglašen za najkorisnijeg igrača premijerne runde ABA lige. Osim srpskog košarkaša iz redova Zadra u prvoj rundi su se istakli i igrač Mega Leksa Rade Zagorac sa 13 skokova i četiri ukradene lopte, kao i Markus Vilijams iz Budućnosti sa 11 asistencija protiv Cedevite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari