Debi Krstajića i Kolarova 1Foto: STARSPORT

Prijateljski mečevi nikada ne mogu imati težinu takmičarskih, ali večerašnji duel najboljih fudbalera Srbije i Maroka, na neutralnom terenu u Torinu, ljubiteljima ovog sporta u našoj zemlji zanimljiv je iz više razloga.

Prvo, provera sa ovom afričkom selekcijom biće pravi debi Mladena Krstajića na mestu selektora, jer je u pobedi nad Kinom i remiju sa Južnom Korejom, u test susretima krajem prošle godine, privremeno zamenjivao oteranog Slavoljuba Muslina. Drugo, Aleksandar Kolarov imaće kapitensku premijeru posle skidanja trake njenom šestogodišnjem vlasniku Branislavu Ivanoviću, ispraćenog brojnim nagađanjima i spekulacijama o motivima takvog izbora šefa stručnog štaba “orlova”. Poslednje, ne i najmanje važno, ovih 90 minuta i sat i po protiv Nigerije, u Londonu narednog utorka, trebalo bi da nam nagoveste stil igre i formaciju za Svetsko prvenstvo ovog leta, pa i koji su to reprezentativci najbliži konačnom spisku putnika za Rusiju.

Rezultati takvih testova uvek su u drugom planu, ali i te kako mogu da utiču na raspoloženje unutar ekipe i odnos navijača prema njoj, pa ne bi valjalo da “orlovi” ne polete na Apeninima. Pogotovo što je protivnik čak i u svojoj Africi daleko od fudbalskog krem društva.

– Nismo imali puno vremena za zajedničke treninge, ali spremni smo za Maroko. Svi smo veoma motivisani, želimo da damo sve za Srbiju, produžimo sa dobrim partijama i nastavimo da se uigravamo za ono što nas čeka na Mondijalu. Uz sve to i pobedimo – kratak je i jasan Aleksandar Prijović, gol mašina grškog PAOK-a i strelac odlučujućih pogodaka u završnici kvalifikacija za SP.

Centarfor rođen u Švedskoj o intrigantnoj rokadi na mestu kapitena misli isto što i saigrači koji su se pre njega izjašnjavali. Ili, barem, ponavlja izjave kolegea.

– Ne mešam se u izbor selektora. Atmosfera u timu je bila i ostala odlična.

Tek mladi štoper Miloš veljković nije hteo da duži na vruću temu.

– Nije moje da komentarišem promenu kapitena – poručio je centralni defanzivac nemačkog Verdera, koji je na mini pripreme u Staroj pazovi došao povređen.

– U međuvremenu sam se oporavio i odradio jedan trening. Želim, kao i svi, da igram protiv Maroka, ali realnije je da dobijem minutažu protiv Nigerije. Ali, ko god da bude igrao, očekujem pozitivne rezultate u ove dve utakmice – kaže jedan od osvajača titule omladinskog prvaka sveta pre tri godine, projektovan kao član A tima na duže staze.

Benatija prva zvezda

Maroko je jedna od pet afričkih selekcija kvalifikovanih za Mondijal u Rusiji, što će mu biti peti plasman na najveće planetarno takmičenje, čekan od daleke 1998. godine. Premijeru je imao 1970, a prolaz u osminu finala 1986. mu je najbolji rezultat. Ekipu od 2016. vodi francuski trener Erve Renar, prva zvezda tima je Mehdi Benatija, tridesetogodišnji centralni defanzivac Juventusa, čija je seniorska biografija počela u Marselju, a razvijana u Udinezeu, Romi i Bajernu. Od 14 učešća na Afričkom kupu nacija Marokanci su samo onaj iz 1976. završili kao kontinentalni šampioni. Ovaj Mondijal počinju u grupi B, sa reprezentacijama Portugala, Španije i Irana.

Mlada selekcija na Gibraltaru

Reprezentacija s igračima do 21. godine danas sa Gibraltarom, u tom udaljenom kutku Evrope, igra svoj šesti meč kvalifikacija za kontinentalno prvenstvo u Italiji sledeće godine. Izabranici Gorana Đorovića dobili su svih pet prethodnih, pa su ubedljivo prvi u grupi, ispred Rusije, Makedonije, Austrije, i Jermenije i današnjeg domaćina, u prvom susretu savladanog s 4:0.

Karte od 10 do 55 evra

Ulaz na večerašnji meč na terenu fudbalskog kluba Torino košta od 14 do 55 evra, koliko su cene karata za odrasle osobe, odnosno od 10 do 28 evra za decu. I, zbog bezbedonosne procene domaćina, na dan susreta nije ih moguće kupiti na stadionskim blagajnama već na prodajnim mestima u gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari