Defanziva sve pokrila 1Foto: STARSPORT

Na terenu na kome nikada ranije nisu pobedili, igrajući i u boljim sastavima, vođeni „zrelijom rukom“ košarkaši Crvene zvezde uspeli su da prekinu seriju od tri poraza.

Crveno-beli su u gostima savladali Žalgiris, došli do trećeg evroligaškog trijumfa, na način koji im je prema kompoziciji sastava možda i svojstveniji – na mali broj poena (59:61). Napadački je ponovo bilo puno problema, ali je Zvezda u Kaunasu odigrala verovatno najbolju i najzreliju defanzivnu partiju.

Kada jedan tim pobedi šutirajući za tri 12,5 odsto, uz samo devet asistiranih poena, jasno je da je defanzivno odigrao na izuzetno visokom nivou.

Pametno, crveno-beli su u Kaunasu uspeli da iskoriste atletsku, kao i superiornost u snazi, naročito igrača iz centarske linije. Ognjen Kuzmić i Majkl Odžo visinom i korpulencijom, ali i pametnim kretnjama na strani lopte, potpuno su zatvorili reket; gotovo da su onemogućili rivalskim bekovima prodor igru, dok su na niskom postu obesmislili pokušaje Ulanovasa, Jankunasa, Gebena, Lideja, Lendejla…

rener Gavrilović zaslužio je sve čestitke na odlučnosti i spremnosti da Mohameda Fajea isforsira kao primarno rešenje na četvorci. Senegalac je na delu pokazao svu neshvatljivost njegovog igračkog zanemarivanja od starta sezone. Požrtvovan, fizički spreman, timski nastrojen, nebrojeno puta je pravovremeno reagovao na strani pomoći. Iako ga šut, kao po nekoj navici, nije služio (0/5 iz igre) permanentno je bio prisutan na ofanzivnom skoku, vršio pritisak na rivalsku centarsku liniju, terajući ih da rešenja traže spolja.

– Mislim da je ključ bio fizička igra u defanzivi. To nam je nedostajalo u poslednjem meču, kao i u nekoliko poslednjih utakmica pre toga. Zato smo rešili da izađemo na teren i da budemo agresivni – apostrofirao je Lorenco Braun defanzivni segment kao ključan.

Plej Zvezde je uz Bilija Berona napadački bio najraspoloženiji; međutim Čarls DŽenkins i kapiten Branko Lazić odigrali su najintenzivnije u defanzivnim zadacima igrača iz spoljne linije. Fizički snažniji, na energetskom maksimumu, značajno su usporili rivalski protok lopte i poprilično obesmislili protivničku igru dva na dva.

Napadačku stabilnost omogućio je Majkl Odžo; korpulentni Nigerijac u Kaunasu je odigrao najzreliju utakmicu u oba pravca, ali je naročito u napadu uspeo da sinhronizuje neopisivu fizičku snagu sa solidnom centarskom tehnikom.

– Igrali smo čvrsto. Znali smo da će ovo biti žestoka tuča, kao i da će biti malo poena, jer oba tima igraju dobru odbranu. Bili smo u stanju da odigramo jednu više akciju od njih. Oni su očigledno veoma dobro trenirani i znaju kako da igraju na pravi način, pa smo očekivali borbu u svih 40 minuta, posebno u njihovoj dvorani – opisao je Bili Beron način igre rivala, podvukavši značaj trijumfalnog završetka neverovatne serije od četiri utakmice u sedam dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari