Defanzivno posrnuće Partizana u Tel Avivu (VIDEO) 1Foto: Peđa Milosavljević /Starsport

Crno-beli na startu Evrolige u potpunosti podbacili u odbrani, doživevši poraz od Makabija (96:81).

Teren Makabija važi za jedan od najtežih gostujućih i sigurno je bilo nezahvalno za crno-bele što su startni meč u ovosezonskom izdanju Evrolige odigrali na mestu na kojem nisu pobedili još od 2010. godine.

Odsustvo Vejda Baldvina i rovitost Džoša Niba, ispostaviće se, nisu olakšali nastup crno-belih u Menora Mivtačim areni, naprotiv. Partizan je, generalno, odigrao izuzetno loš meč, a naročito je podbacio u odbrani.

Propusta je bilo toliko da će Željko Obradović u analizi učinjenog morati da ponavlja svojim igračima gotovo čitav tok utakmice, bez pravljenja ikakvih klipova.

Jeste u pitanju bila prva ovosezonska utakmica u Evroligi na kojoj su nastupili i pojedinci koji su bili roviti (Mateuš Ponika) ili prethodno dugo odsutni zbog povreda (Ognjen Jaramaz i Balša Koprivica) ali se nije očekivalo da će defanzivno biti toliko porozni da je Lorenco Braun posle nepunih pet minuta utakmice imao dvocifren broj poena, Makabi nakon uvodne četvrtine 27, a do poluvremena čak 55.

Bata Zimonjić važi za jednog od najboljih trenera iz oblasti fizičke spreme igrača i s tim u vezi u smislu svežine i izdržljivosti Kevin Panter i saigrači trebalo je da su početak evroligaške sezone dočekali spremno.

Zato i čudi podatak da je Makabi u prvom poluvremenu ubacio čak 25 poena u igri na otvorenom terenu, što je apsolutni raritet za Partizan vođen od strane Željka Obradovića.

Sjajni stručnjak je upravo i potencirao navedeni segment u igri svog tima, sumirajući utiske nakon doživljenog poraza. Začuđujuće je bilo to da su se crno-beli periodično tako sporo vraćali u odbranu ne uspevajući, neretko, ni da pogledom isprate uvodni pas Lorenca Brauna prilikom iniciranja igre u tranziciji.

Ne samo što je srpski velikan imao problema u odbrani od protivničke tranzicije, već je poziciono izgledao veoma loše u odbrani od rivalskog „pika“.

Dobro je poznato da kod Željka Obradovića mladi igrači minutažu i poverenje najpre mogu da dobiju kvalitativnim napretkom u odbrani. U 23. godini života Balša Koprivica i Alen Smailagić više i nisu mladi košarkaši, ali se u hijararhiji u centarskoj liniji mogu popeti na sam vrh prevashodno napretkom u odbrani, pogotovo u igri dva na dva.

Naravno, za defanzivne propuste u datom segmentu nisu odgovorni samo njih dvojica, ali je nesporno da su u Tel Avivu podbacili. Prečesto su grešili u tajmingu izlaska na blokadu rivalskog centra; nisu uspevali da zaustave protok lopte niti uspore beka sa loptom ni kada su „pik“ branili u dropu, odnosno u visokim izlascima, a obojici se dešavalo, naročito Koprivici da leđima okrenut lopti pokušava da se nakon istrčavanja vrati na svog igrača.

Iskusni plej, kakav je Lorenco Braun, maestralno je kažnjavao i lošu defanzivnu komunikaciju bekova sa centrima te je u dva navrata Aleksu Avramovića ostavljao u prašini, demonstrirajući na delu i lošu komunikaciju crno-belih na strani pomoći.

U tom pogledu, poprilično lošu partiju imao je Zek Ledej, ali i igrači na pozicijama niskog krila i beka šutera jer su sa strane pomoći prečesto ili loše rotirali ili ostajali bez adekvatnih reakcija.

Utisak iz Tel Aviva dodatno je pokvaren činjenicom da su crno-beli nadskočeni iako su u sastavu imali Koprivicu od 216 i Kaminskog visine 213 centimetara dok Ledej i Smailagić važe za sasvim dobre skakače.

Makabi je duel završio sa čak petnaest ofanzivnih skokova posle kojih je ubacio 13 poena. Ponos Izraela imao je ukupno 34 skoka a zbog velike dominacije u tom segmentu i ne čudi što je mogao da računa i na 13 poseda više u odnosu na Partizan.

Naspram 18 timskih asistencija crno-belih, velikan iz Izraela meč je završio sa čak 31 timskom asistencijom što takođe govori da defanzivno izabranici Željka Obradovića nikako nisu mogli da ispariraju rivalu.

Makabi je prošle sezone izgubio samo tri utakmice kod kuće u Evroligi, a u odnosu na međusobni meč u Menora Mivtačim areni od prošle godine, Partizan je sinoć primio još više poena (prošle sezone meč završen rezultatom 90:81) suočivši se sa činjenicom da su odbrambeno podbacila i ovosezonska pojačanja, posebno Frenk Kaminski.

Ispoljio je i Pi Džej Doužir defanzive slabosti na perimetru; u par navrata je lako probijan, međutim Kaminski je delovao defanzivno toliko mekano i porozno da to deluje vrlo zabrinjavajuće.

Partizan je od 2001. godine do sinoć dobio samo dve utakmice na otvaranju Evrolige, protiv Ostendea baš 2001. i Barselone šest godina kasnije. Makabi je crno-belima naneo trinaesti poraz, gledajući samo prve runde elitnog takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari