Defanzivnom perfekcijom na PAO 1Foto: Spyros Chorchoubas /Epa

Sito Alonso je unapred kaparisao kartu za kurs koji će tokom leta Dejan Radonjić sigurno održati u Srbiji ili regionu.

Posle defanzivne perfekcije demonstrirane u Vitoriji treneru Baskonije ništa drugo nije preostalo nego da sa setom konstatuje da je model igre košarkaša Crvene zvezde upravo onaj ka kome teži mladi stručnjak koji u sastavu ima šestoricu NBA igrača.

Sa ručnim prtljagom, izrazom lica koji šalje poruku da 69:87 iz Baskoje nije šifra za ulazak među osam najboljih, Dejan Radonjić je direktno sa aerodroma, posle putešestvija započetog u četiri ujutro, preko Bilbaoa i Frankfurta, pohitao na konferenciju poručivši da se na skoru 11-8 bazira optimizam pred večerašnji duel protiv Panatinaikosa u Hali „Aleksandar Nikolić“- rasprodatoj za 15 minuta (19.00).

Egzaktni podaci iz Vitorije, sjajne minijature pojedinaca na čelu sa Stefanom Jovićem, nisu uticali na percepciju crnogorskog stručnjaka koji u šestom vezanom, a ukupno sedmom trijumfu na poslednjih osam utakmica, vidi samo još jednu „recku“ i ništa više. Zvezda je protiv Baskonije odigrala možda i najzreliji meč u Evroligi.

Naterali su rivala na čak 20 izgubljenih lopti, od kojih su bekovi „prodali“ 13, dozvolivši mu da ubaci svega 69 poena. Radonjić je ponovo sjajno postavio igru, vršio je konstanat pritisak na plejmejkere, maltene je ugušio protok lopte i u igri dva na dva naterao Larkina i Laprovitolu da šutiraju van balansa, bez mogućnosti da spuste loptu pod koš. Kuzmić je ponovo pokazao da je defanzivno jedan od najboljih centara u Evroligi. Sjajnim radom nogu, uvek u košarkaškom stavu, sprečavao je pas ka centrima, postavljajući se tako da sa Jovićem zatvori prodor beka u igri dva na dva. Laički, utisak je da su Mitrović i saigrači kontrolisali ritam i da su agresivnošću na liniji dodavanja pomenuti Jović, DŽenkins i Lazić uticali da se samopouzdanje pritvnika rasturi na paramparčad.

– Mislim da smo mogli i bolje da odigramo. Nismo sve vreme kontrolisali ritam utakmice, mada smo u suštini bili dobri u Vitoriji i na tome bih završio sa analizom. Nalazimo se pod opterećenjem koje uopšte nije naivno, a prouzrokovano je dešavanjima koja nisu vezana za teren. Bez spavanja smo stigli u Beograd, a čeka nas težak meč protiv Panatinaikosa. Pokušaćemo da smanjimo taj uticaj, trudićemo se da što spremniji dočekamo meč i dođemo do pobede – opisao je, barem delimično, Radonjić pod kakvim su fizičkim opterećenjem njegovi igrači.

PAO je u prvom međusobnom meču bio mnogo bolji; u međuvremenu se pojačao odličnim atletama Đentileom i Gebrijelom, a pritom će večeras Paskval moći da računa na oporavljenog DŽejmsa. Španski stručnjak važi za nekog ko igru bazira na snažnoj odbrani. Panatinaikos ima peti najbolji rejting; prosečno dopušta rivalu 76,1 poen. Odlično su popunjeni na svim pozicijama. Paskval maltene u rotaciji koristi svih 12 igrača i može da menja stil igre u zavisnosti od rivala. Rivers i Singlton nametnuli su se kao najbolji šuteri za tri poena (43,5 odsto). Zvezda bi mogla da ima puno problema u branjenju krilnih centara, pogotovo zato što će Dangubić propustiti i večerašnji meč zbog povrede tetive. Španac na toj poziciji ima četvoricu sjajnih atleta, koji su svi odreda prisutni u kontranapadu i na ofanzivnom skoku (8,5 u proseku).

– Panatinaikos godinama unazad pokušava da se ponovo popne na vrh. I u ovom prelaznom roku bili su jako aktivni, doveli odlične igrače, a kvalitet su potvrdili u Atini kada su nas nadigrali. Sada su još jači za oporavljenog DŽejmsa i novajlije Gebrijela i Đentilea. Iscedićemo poslednji atom snage da slavimo. Za protivnika imamo atletski odličnu, čvrstu, iskusnu ekipu i biće to zahtevna utakmica za nas. Moraćemo u svim segmentima da igramo na nivou naših najboljih partija da bismo došli do pobede – poručio je Radonjić.

Navijači neka sanjaju

Svaku priču o eventualnom prolazu u Top 8 trener Radonjić u startu prekida osvrtom na izuzetnu konkurenciju u Evroligi. Do kraja regularnog dela ostalo je još 11 kola zbog čega su mašta i realnost i dalje dva različita sveta: „Biće mnogo važnijih mečeva ove sezone od večerašnjeg. Ne znam ko oseća tenziju, nema nikakve razlike u odnosu na to kada smo počeli ovu sezonu. Želje, snovi i sve ostalo nek’ se sanjaju, navijači nek’ razmišljaju navijački, a videćemo šta je realno“, konstatovao je prvi čovek struke crveno-belih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari