Šovinistički bal na bazenu na Dorćolu: "Delije" opet prebrojavale krvna zrnca 1Foto: Screenshot/YouTube/FCRedStarBelgrade

Niko od službenih lica na utakmici nije zatražio da se transparent „Šiptar, Hrvat, Balija, nisu moja bratija“ ukloni, niti da se prestane sa šovinističkim skandiranjima, a najavljeno saopštenje VK Crvena zvezda nije objavljeno ni dva dana posle

Transparentom na kojem je pisalo „Šiptar, Hrvat, Balija, nisu moja bratija“, organizovani navijači Crvene zvezde dočekali su u subotu uveče novog trenera Vaterpolo kluba Mirka Vičevića, koji je pred pristalicama crveno-belih debitovao na utakmici Crvena zvezda-Šabac.

Osim transparentom, Vičević je pozdravljen i skandiranjem „Marš iz Zvezde“, „Ratko Mladić“, „Delije ‘ajmo svi u glas, Mirko Vičević nikad deo nas“, „Zvezda Srbija nikad Jugoslavija“ i slično.

Oko 300 navijača Crvene zvezde prethodno se okupilo u delu grada gde se nalazi bazen na kojem je meč odigran. Ulicama Dorćola prošli su u koloni, uzvikujući „Ratko Mladić“ i pevajući „Mladiću moj, problem je tvoj, što si ti srpski heroj“, što se može videti i na snimku koji je postavljen na zvaničnom jutjub kanalu „Delija“.

Kako se na sajtu Delija navodi, povod za ovakav doček Vičevića, jednog od najboljih vaterpolista svih vremena, koji je crveno-bele preuzeo polovinom januara, jeste taj što je on – „čovek koji mrzi Srbe“.

– Kada će se i da li će se konačno ljudi iz SD-a dozvati sebi da ne prave ovakve stvari? Za trenera vaterpolo kluba Crvena Zvezda je doveden čovek koji je Hrvat iz Crne Gore, koji ništa lepo o Srbima nije imao da kaže, koji je uradio mnogo toga, ali ni jedna stvar nije bila u korist naše zemlje, šta više. I pitamo ljude prvenstveno iz vaterpolo kluba da li su normalni da dovode takvog čoveka da igra za naš klub? Koliko god Delije ne pratile vaterpolo (a dobrim delom jer i oni igraju „Jadransku ligu“), ipak ovakve stvari ne mogu da prođu tek tako niti će! – piše na delije.net, u postu koji se može smatrati zvaničnim stavom Delija.

Od direktora Vaterpolo kluba Crvena zvezda Igora Milojevića pokušali smo da dobijemo komentar ovih događaja, ali nam je rečeno da će se crveno-beli obratiti javnosti putem saopštenja, što nije urađeno ni dva dana nakon incidenta. Niko od službenih lica na utakmici nije zatražio da se transparent ukloni, niti da se prestane sa šovinističkim skandiranjima.

Predsednik Vaterpolo saveza Srbije Viktor Jelenić je povodom incidenta na bazenu „Milan Gale Muškatirović“ rekao da smatra kako se, zapravo, ništa nije dogodilo.

– Svako ima pravo da misli šta hoće i da iznese svoje mišljenje. Živimo u demokratiji, zar ne? – izjavio je Jelenić, a zatim dodao da on ljude ne deli na osnovu vere i nacije, nego na osnovu toga da li su dobri li ne.

Prvi čovek VSS, takođe, smatra da niko nije odgovoran za to što se na tribinama pojavio transparent kojim se vređa trener Zvezde.

– Za šta da odgovara i ko? Uostalom, sačekaćemo da se oglasi klub, pa ćemo videti šta imaju da kažu – izjavio je Jelenić u izjavi za Danas.

Mirko Vičević, nekadašnji vaterpolista а danas i vaterpolo trener, rođen je u Kotoru, a nacionalno se izjašnjava kao Hrvat. Prilikom raspada SFRJ, a ujedno i uoči EP 1991. u Atini, posle povlačenja vaterpolista koji su poslušali poziv državnog vrha Hrvatske da napuste selekciju Jugoslavije ostao je jedini hrvatski igrač u bivšoj reprezentaciji (tada je nastupao za Jadran iz Splita).

Navodno, Vičević je ostao deo jugoslovenske reprezentacije i posle pretnji o suspenziji koju je dobio iz svog kluba Jadrana iz Splita i podrške roditelja da ostane u Atini.

U vreme referenduma za crnogorsku nezavisnost, održanog 2006. godine, podržao je izlazak Crne Gore iz državne zajednice sa Srbijom i ubrzo postao prvi kapiten vaterpolo reprezentacije te zemlje. Karijeru je započeo u Primorcu iz Kotora, a nastupao je za brojne crnogorske, hrvatske, španske i italijanske klubove. Više puta biran je za najboljeg sportistu Crne Gore.

Posle igračke, započeo je trenersku karijeru, a od 2011. angažovao se i politički kao predsednik Hrvatskog građanskog društva u Crnoj Gori i član tada vladajuće Demokratske partije socijalista. Bio je predsednik političkog saveta DPS, član kluba odbornika i odbornik iste stranke u Kotoru.

Napad na Čedu Jovanovića

Vaterpolo klub Crvena zvezda i pojedini navijači crveno-belih prvi put su se našli u „sukobu“ 2013. godine, kada je Čedomir Jovanović napadnut u jednom restoranu u Segedinu. Jovanović je u Segedin otišao na poziv igrača i uprave, jer je firma njegove supruge Fidelinka finansijski pomagala Zvezdu. Kasnije je tadašnji predsednik LDP ispričao da ga je većina navijača najpre pozdravila, nakon čega je grupa od oko 20 huligana prvo počela da ga vređa verbalno, a potom i fizički, nasrnuvši na njega i ljude koji su bili sa njim.

Od Kikanovića do Omića

Prvi slučaj bojkota navijača Crvene zvezde usled dovođenja igrača druge veroispovesti dogodio se 2007, prilikom dolaska dotadašnjeg kapitena tuzlanske Slobode Elmedina Kikanovića u košarkaški klub. Delije su kao naredne tri godine, koliko je Kikanović nastupao za crveno-bele, kao grupa bojkotovale utakmice.

Naredni „slučaj“ dogodio se 2009. godine, u vreme dolaska fudbalera Mirnesa Šišića iz redova grčkog Olimpijakosa. Sukob na relaciji uprava–navijači oko Šišića nije se rasplamsao, ali se igrač rodom iz slovenačkog Celja nije dugo zadržao na Marakani.

Poslednji bojkot, onaj iz 2018. godine, bio je vezan za dolazak Alena Omića u košarkaški klub. Ipak, uspešnom diplomatskom akcijom Nebojše Čovića odnosi između Delija i kluba su izglađeni, a Omić je veoma brzo otišao iz Zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari