Deni Avdija: Uvek je zadovoljstvo kada igram protiv Srbije, voleo sam da gledam klipove Teodosića 1EPA-EFE/MAURI RATILAINEN

Njegov otac Zufer je punih deset godina igrao za Crvenu zvezdu. Jedno vreme je bio i kapiten crveno-belih. Deni je na putu da nadmaši oca; iako je imao mogućnost da nastupa za Srbiju, odlučio je da reprezentuje Izrael, zemlju svog rođenja, odakle mu je i majka. S tim u vezi, predstojeći duel sa Srbijom na Evropskom prvenstvu biće naročito interesantan za igrača Vašington Vizardsa.

Dvadeset jednogodišnji reprezentativac Izraela razume srpski jezik, ali ga znanto teže govori. Iako je napomenuo da bi se njegov tata možda i naljutio, zamolio je prisutne srpske novinare da razgovor obave na engleskom jeziku.

„Uvek je zadovoljstvo kada igram protiv Srbije. Još od malih nogu je tako, kada sam odlučio da igram za Izrael“, otkrio je Avdija.

Meč sa Izraelom, košarkaši Srbije odigraće 6. avgusta u 21 čas.

„Došao sam da se takmičim, Srbija je uvek puna kvalitetnih protivnika i nadam se da ćemo uspeti da pobedimo“, optimista je 206 centimetara visoko nisko krilo.

Deni se u košarku zaljubio učeći od svog oca Zufera Avdije, kojeg srpska publika pamti po odličnim partijama u dresu Crvene zvezde. Stariji Avdija je, kad god je dolazio u Beograd, Denija rado vodio na mečeve crveno-belih.

„Tata mi je rekao da igram svoju igru, da uživam. Ovo neću raditi celog života, neću imati mogućnost da igram mnogo kontinentalnih prvenstava u karijeri. Na kraju dana, protiv koga god da igra, na kojem god takmičenju da sam jednostavno treba da igram ono što znam najbolje i uživam u vožnji.“

Novinare u Pragu zanimalo je i to da li je Deni imao uzora u nekom srpskom igraču dok je odrastao.

„Voleo sam da gledam klipove Miloša Teodosića, to je definitivno. Iskreno, ne sećam se mnogo igrača, ali Teodosića sam pratio stalno“, naglasio je Avdija koliko se i danas divi košarkaškom umeću i kreativnosti srpskog plejmejkera.

Bez ikakvog razmišljanja, košarkaš Vašington Vizardsa, dvostruki šampion Evrope sa reprezentacijom Izraela do 20 godina i vršnjak Jama Madara, plejmejkera Partizana, poručio je da jedva čeka da „izađe na crtu“ Nikoli Jokiću.

„Dajte, Džoker (Nikola Jokić prim. aut) naravno.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari