Derbi bez pobednika: Zvezda nadmoćnija, Partizan opasniji 1Foto: Starsport

Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde igrali su nerešeno 1:1 (0:1) u 168. večitom derbiju. U duelu 9. kola Superlige Srbije, koji je odigran pred 18.000 gledalaca na stadionu u Humskoj, crveno-beli su poveli golom Bukarija u 27. minutu, a domaći su izjednačili pogotkom Natha iz penala u 53. minutu.

Iako je Zvezda u ovu utakmicu ušla kao favorit, i ovaj rezultat više odgovara petostrukom uzastopnom šampionu Srbije, jer su crveno-beli sačuvali sedam bodova prednosti na tabeli u odnosu na najvećeg rivala u borbi za titulu u domaćem prvenstvu.

Domaći su duel počeli oprezno, zatvoreno, očigledno u strahu od srednjeg reda i napadača crveno-belih. Partizan je preskakao sredinu terena i dugim loptama golman Popović i defanzivci su pokušavali da pronađu Dijabatea i Rikarda, nadajući se da će njih dvojica nekom individualnom akcijom ugroziti Borjana.

S druge strane, Zvezda je lako dolazila do kaznenog prostora crno-belih, najviše zahvaljujući Kataiju i Ivaniću, a bilo je očigledno da Pešić i Bukari lako izlaze na kraj sa štoperima rivala.

Bolju partiju gosti su konačno pretvorili u vođstvo u 27. minutu i to posle petog kornera za manje od pola sata igre. Posle centaršuta Kataija Urošević je glavom izbacio loptu iz kaznenog prostora na ivicu šesnaesterca, ali je ona stigla do Bukarija, koji je iz poluvoleja sjajnim udarcem levom nogom pogodio levi gornji ugao Popovićevog gola.

Od tog trenutka situacija na terenu se promenila, jer su crno-beli bili primorani da zaigraju hrabrije i pokušaju da stignu do izjednačenja. Iako se to nije uklapalo u taktiku sa kojom je trener Petrić započeo duel, ispostavilo se da je njegov tim konačno postao ravnopravan rival i počeo da stvara prilike za gol.

Najveću je imao Svetozar Marković u 42. minutu, kada je nakon centaršuta Natha, ostao sam u petercu, šutirao glavom, ali je Borjan sjajno intervenisao.

I na početku drugog poluvremena Zvezda je imala inicijativu, potisnula domaćina na svoju polovinu, ali je odbrana Partizana, opet uz dosta sreće, uspevala da sačuva svoj gol.

U tom periodu izgledalo je da će crveno-beli duplirati vođstvo, ali je Partizan stigao do izjednačenja. U 51. minutu Živković je pao u kaznenom prostoru crveno-belih posle starta Kataija, a nakon što su VAR sudije prepustile glavnom arbitru Mitiću da donese odluku, on je dosudio penal za cro-bele. Kao i uvek kada je na terenu, najstrožu kaznu za Partizan izveo je Natho. Izraelac je šutirao u levu stranu, Borjan je pročitao njegovu nameru, ali je lopta završila u mreži.

Od izjednačenja odnos snaga na terenu nije se bitno promenio. Zvezda je imala terensku inicijativu i lopta je uglavnom bila na polovini domaćih, ali je bilo očigledno da igrači Partizana sa više samopouzdanja napadaju ka golu rivala.

U nekoliko navrata imali su šanse da ugroze gol Borjana, a najveću priliku propustio je Rikardo, koji je posle kiksa odbrane gostiju šutirao sa leve strane, ali je lopta prošla pored desne stative.

U finišu meča Crvena zvezda je bila izrazito nadmoćnija, imala veliku terensku inicijativu, ali nije stvorila ni jednu pravu šansu za gol. Uprkos velikoj inicijativi gostiju, Partizan je iz kontra napada nekoliko puta stizao do šesnaesterca protivnika, međutim, stekao se utisak da sjajne prodore Dijabatea nije imao ko da isprati i pretvori u gol za trijumf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari