Derbi za plej-of pozicije 1Foto: Partizan NIS

Trijumfom nad Olimpijakosom (prvim evroligaškim) košarkaši Crvene zvezde napravili su odličnu uvertiru za večerašnji 258. večiti derbi koji će imati težinu borbe za plej-of pozicije obeju ekipa – 21.00.

Porazom od Olimpije, Cedevita je donekle oslobodila pritiska crveno-bele, koji su verovatno zacementirali drugo mesto, usredsređeni na to da serijom pobeda u poslednjih pet kola pokušaju da još jedan kiks Budućnosti, posle jučerašnjeg poraza od Mornara, pretvore u pol poziciju pred početak plej-ofa. Partizanu pak pogled dopire do četvrtog, poslednjeg mesta u završnoj fazi regionalnog takmičenja; u zaostatku praktično dva trijumfa u odnosu na Mornar (uz utakmicu manje), crno-belima je večerašnja pobeda faktički neophodna, jer bi u suprotnom, samo u čudnovatom scenariju završili ispred Barana.

Ružan i neprimeren doček Alena Omića od strane najstrastvenijih navijača Crvene zvezde, koji su posle meča sa Olimpijakosom javno poručili da će ekipu ostaviti na „cedilu“ do kraja sezone zbog poslednje transfer odluke uprave i trenera, isključenje Dušana Alimpijevića, kao i u prvi mah stečeni utisak povrede Dejana Davidovca takođe su elementi uvertire večerašnjeg duela sa Partizanom. Crno-beli su od poslednjeg poraza u derbiju, u kojem su primili „stotkicu“ (što im se dugo nije desilo) donekle promenili fizionomiju tima dolascima Gagića, Kvamija Vona i Banđe Sija, odnosno odlaskom Patrika Milera.

– Derbi ima specifičnu težinu i zato ulazimo opreznije… Još jedna stvar koja nas poziva na oprez jeste tim koji je uložio, menjao, promenio strance, doveo nove i pokazao da ne odustaje od ambicija. Naravno tu je i promena trenera koja je donela drugačiju igru, agresivniju i očekujem drugačiju utakmicu u odnosu na prvi derbi. Partizan sada ima kontrolisaniji napad, jedni stranci su otišli, drugi su došli. Jedni su imali jedan kvalitet, drugi imaju drugačiji i drugačija je igra. I normalno je da se menjaju koncepti posle promene trenera – oprezan je trener Alimpijević, čiji puleni večerašnjim derbijem završavaju januarsku seriju od deset utakmica u 30 dana.

Poslednja abaligaška serija od tri pobede Partizana usko je povezana sa dolascima Đorđa Gagića, odnosno Kvamija Vona i Banđe Sija. Defanzivno, crno-beli su na poslednja dva meča prvi put u sezoni uspeli da spuste rivale na ispod 70 poena. To jasno ilustruje koliko su popravili odbranu, pre svega na perimetru; povećali čvrstinu na obruču i pojačali hemiju u kontekstu komunikacije na strani pomoći. Si bi trebalo da poveća učinak u tranziciji, dok je Gagić omogućio raznovrsnost na niskom postu i veći broj kombinacija u saradnji sa kapitenom Novicom Veličkovićem. Ono što je trenera Čanka onespokojilo jeste loše izdanje ekipe u prijateljskom meču protiv Proletera u Zrenjaninu (generalka za derbi), na kome se uverio da rezervisti i dalje ne uspevaju da doprinesu promeni ritma i lakšoj egzekuciji.

– Vodio sam finale kupa dok je DŽile bio bolestan i jako dobro znam šta je derbi i iz igračkih dana. Znam i psihologiju igrača u svlačionici, sa druge strane nemam to (trenersko) iskustvo, ali uradiću sve što je u mojoj moći sa stručnim štabom da spremimo igrače da pre svega odigramo na gornjoj granici borbenosti, angažovanosti i da ispunimo dogovoreno. Pokušaćemo da pariramo pre svega borbenošću. Ne polažemo nade na njihov umor. Derbi je utakmica s maksimalnom motivacijom, pobeda u derbiju popravlja mnoge loše stvari, a poraz kvari mnoge dobre stvari. Priča da nema favorita je priča trenera koji u tom trenutku ima bolje igrače i bolje rezultate – pecnuo je trener Čanak kolegu sa klupe crveno-belih.

Gagić „virusan“, Andrić van tima

Nenad Čanak je na konferenciji posvećenoj večitom derbiju poručio da Mihailo Andrić najverovatnije neće biti u timu, da su Marko Čakarević i Obrad Tomić i dalje povređeni, kao i da je Đorđa Gagića uhvatio virus zbog kojeg je tek u nedelju prvi put trenirao u okviru priprema za meč sa Crvenom zvezdom.

Antić da, Feldin ne

Posle tri meča odsustva zbog povrede članka Pero Antić vratiće se u sastav za večerašnji derbi; Džejms Feldin još uvek oseća posledice izvrnuća skočnog zgloba, dok Dejan Davidovac nije povredio koleno pred kraj meča sa Olimpijakosom, već je osetio bol usled preopterećenja: “ Zdravstveno stanje je dosta bolje u odnosu na prethodni period. Danas ću odlučiti o kompletnom sastavu. Jedina dilema je DŽejms Feldin, kod ostalih nemam dilemu, ali iskreno bliži smo tome da Feldin ne bude na derbiju. Antić će biti u sastavu, Davidovac je trenirao normalno i tu se ne radi ni o čemu većem od grča od umora“, referisao je trener Alimpijević.

Mornar i dalje hara

Pobedom u crnogorskom derbiju Mornar je praktično saterao košarkaše Partizana u ćošak pred večerašnje gostovanje Crvenoj zvezdi. Barani su slavili protiv Budućnosti (87:81) i tako praktično odigrali i za Zvezdu. Ukoliko večeras trijumfuju, crveno-belima će biti potreban još samo jedan kiks Podgoričana, uz perfektan skor u poslednja četiri kola, za prelazak na prvo mesto pred početak plej-ofa. Mornar je iskoristio i umor pulena Aleksandra DŽikića, koji su u sredu posle dva produžetka pobedili Trento u Italiji u Evrokupu. Barani su ostvarili možda i kapitalnu pobedu u težnji da zacementiraju četvrto mesto, jer trenutno imaju čak „dva i po“ trijumfa prednosti u odnosu na Partizan. Nemanja Vranješ sa 19 poena (4/8 za tri), Reli-Ros sa 12, kao i Pavić i Mićović sa po 11 najviše su doprineli trijumfu. Uroš Luković takođe je ubacio 11 poena, ali je uspeo da podeli čak četiri blokade. Budućnost je timski imala samo sedam asistencija; Nemanja Gordić ubacio je 22 poena, Nikola Ivanović dodao je 17, a Kajl Gipson 10.

Rezultati

18. kolo

Olimpija – Cedevita 65:64

Mornar – Budućnost 87:81

Cibona – FMP sinoć

Igokea – Zadar 18.00

Crvena zvezda – Partizan 21.00

utorak

Mega – MZT 20.00

Tabela

1. Budućnost 15-3

2. Crvena zvezda 14-3

3. Cedevita 13-5

4. Mornar 11-7

5. Partizan 9-8

6. FMP 8-9

7. Zadar 8-9

8. Olimpija 6-12

9. Igokea 6-11

10. Cibona 6-11

11. Mega 5-12

12. MZT 3-14

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari