Devetnaestogodišnja Amerikanka Kori Gauf šampionka Ju Es opena 1Foto: AP/Frank Franklin II

U finalu ženskog singla na Ju Es openu u tenisu 19-godišnja Amerikanka Kori Koko Gauf (šesta na svetskoj listi) savladala je Beloruskinju Arinu Sabalenku (druga) s 2:6, 6:3, 6:2.

Od 2000. ona je druga teniserka koja je podigla trofej iako je izgubila uvodni set. Volja nije izdala ni Japanku Naomi Osaku protiv Beloruskinje Viktorije Azarenko pre tri godine.

 

Do svoje prve titule na turnirima za grend slem Gauf je stigla kao najmlađa američka igračica u odlučujućem meču posle 17-godišnje Serene Vilijams 1999. Ispalo je da je i najmlađa pobednica od tada.

Pomaći će se na treće mesto, što joj je i najbolji plasman.

Amerikanke koje su u profesionalnoj eri (od 1968) osvajale grend slem turnir kao tinejdžerke su i Kris Evert (Rolan Garos i Vimbldon 1974. s 19) i Trejsi Ostin (Ju Es open 1979. sa 16, njena jedina titula).

 

Sabalenki (25), osvajaču Australijan opena ove godine, a to je njen prvenac, benefit iz Njujorka je taj što će od ponedeljka biti prvoplasirana, 29. ženski prvi „reket“ od uvođenja kompjuterskog obračunavanja poena za teniserke 1975.

Sa čela na drugo mesto silazi Poljakinja Iga Švjontek, lanjska pobednica na „Flašing Medouzu“, koja je otpala u osmini finala. Vrh je držala 70 nedelja neprekidno od kada se na njega prvi put i popela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari