"Niko nije išao u Rusiju da promoviše rat, nego fudbal": O izjavi trenera Dinama iz Kijeva da se Partizan solidarisao sa onima "koji vode rat protiv njih" 1Foto: EPA-EFE/Wojciech Szubartowski

Trener kijevskog Dinama Oleksandr Šovkovski uoči večerašnjeg (20 časova) meča drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona sa Partizanom, osudio je crno-bele zbog nedavnog igranja na turniru „Bratski kup“ u Moskvi.

Šovkovski smatra da se Partizan tako svrstao uz Rusiju u ratu koji ova zemlja vodi sa Ukrajinom i dodao da se klub iz Humske solidarisao sa onima „koji vode agresivan rat protiv nas, okupiraju našu zemlju, uništavaju naše gradove i sela, ubijaju i osakaćuju naš narod i decu“.

Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost, smatra da Partizan nije išao u Moskvu da promoviše rat, nego fudbal i dodaje da se plaši da izjava Šovkovskog može izazvati lošu reakciju navijača.

– Stalno se vraćamo na polje politike. Niti je igranje Partizana u Moskvi bila odluka sportskog sektora kluba, niti je ova izjava trenera Dinama bila samo njegova, već je, verovatno, neko rekao da to izjavi. Dinamo je veliki klub sa ogromnom tradicijom, isto kao i Partizan i jedino o čemu bi trebalo da se priča je predstojeća utakmica. Plašim se šta će se sve dešavati u publici, jer postoji opasnost da to ode u pravcu koji može da bude veoma ružan. Čini mi se da je fudbal sve više u drugom planu i da se utakmice sve više koriste za političku propagandu, kaže Poledica.

Njihov trener je možda, ističe naš sagovornik, pod pritiskom čelnika kluba, a možda i nespretno istakao takve stvari u prvi plan.

– Ne bih se iznenadio da to izazove reakcije navijača. Ne vidim šta je problem to što je Partizan igrao u Moskvi, na turniru koji se zove „Bratski kup“? Nama su braća i Rusi i Ukrajinci i niko nije išao u Rusiju da promoviše rat, nego fudbal. Na žalost, kad je taj rat u pitanju očekuje se od nas da se opredelimo za jednu ili drugu stranu – smatra Poledica.

Bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije Nebojša Leković kaže da su odlasci srpskih klubova u Rusiju na letnje pripreme isključivo „sportska priča“ i da nemaju veze sa politikom.

– Očigledno da je sve postalo politika bez obzira što sve vreme pričamo da ne treba mešati politiku i sport. Sad se zamera Partizanu na gostovanju u Moskvi iako smo mi 90-ih godina prošli sve to što sad prolaze Ukrajinci. Kad su nas bombardovali niko nije imao razumevanja za naše sportiste. To što su i Partizan i Zvezda prošli pripreme u Rusiji računa se kao deo sportske priče i kao činjenica da su tamo dobili najbolje uslove. Ne bih pridavao veliki značaj ovoj izjavi, uz dužno poštovanje politici Ukrajine zbog činjenice da ta zemlja nije priznala Kosovo – ističe Leković.

Poznati novinar Željko Pantić ističe da se u Ukrajini vodi tragičan rat, ali da Partizan treba da izbegne stvari koje nemaju veze sa fudbalom i pokuša da eliminiše favorita u ovom dvomeču.

– Treba razumeti da se u Ukrajini vodi tragičan rat, međutim, duel između Dinama i Partizana ne sme da bude iskorišćen u političke i propagandne svrhe. Partizan mora da se usredsredi na teren i da, bez obzira na to što je klub iz Kijeva favorit, pokuša da napravi iznenađenje u periodu kvalifikacija kada su ta iznenađenja moguća. Dakle, moja poruka je da crno-beli svoju pažnju usmeri na teren i da izbegnu sve što može da im pažnju odvuče na drugu stranu – smatra Pantić.

Osim Partizana i OFK Beograda koji su učestvovali na „Bratskom kupu“ u Moskvi, ovog leta je i Crvena zvezda nastupala na turniru „Kup prijateljstva“ u Sankt Peterburgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari