Direktor Košarkaške lige Srbije: KLS je pouzdan partner FIBA; oštre kazne za prestupnike 1Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Predstavnici Košarkaške lige Srbije u stalnom su kontaktu sa čelnicima FIBA kako bi se utvrdili svi detalji potencijalnih nameštanja mečeva u domaćoj ligi.

Početkom juna domaće prvenstvo došlo je u fokus javnosti zbog indicija da su pojedine utakmice u Košarkaškoj ligi Srbije bile nameštene.

FIBA je poslala informacije u vezi sa navedenim indicijama, zahtevajući od KLS-a da sprovede istragu.

Iako su pojedini učesnici identifikovani, niko još uvek nije kažnjen niti procesuiran. S tim u vezi, predstojeći seminar koji će se u organizaciji KLS-a održati na Staroj planini od 15. do 17. septembra biće važan za sve košarkaške protagoniste.

Na njemu će učestvovati predstavnici klubova, treneri i sva službena lica lige – sudije, delegati i kontrolori suđenja. Čelnici KLS-a ugostiće predstavnike Košarkaškog saveza Srbije i Udruženja košarkaških trenera Srbije, kao i FIBA oficira za integritet.

– Planirano je da se održi Predsedništvo i Skupština KLS na kojima će se usvojiti sva neophodna akta pred početak sezone – tvrdi Aleksandar Grujin, direktor Košarkaške lige Srbije.

Pozivu su se rado odazvali predstavnici FIBA koji će i sami učestvovati u edukaciji onih koji se bave prevencijom i suzbijanjem malverzacija u sportu.

– Ono što je jako važno istaći je da ćemo imati vrlo korisna predavanja od strane predstavnika FIBA vezana za prepoznavanje situacija koje mogu uputiti na potencijalne neregularnosti utakmica. KLS je u proteklom periodu bio pouzdan partner FIBA u rasvetljavanju tih negativnih pojava u sportu. Od strane FIBA smo dobili i zvanično zahvalnost za uložen trud u prikupljanju i dostavljanju svih informacija do kojih smo došli, kako bi svi oni koji su činili nedozvoljene radnje i time uticali na regularnost utakmica i celokupnog takmičenja, bili procesuirani. Kazne koje su izrečene su oštre kako bi bile primer svima da se nešto slično ne ponovi, a ono na čemu ćemo mi predano raditi zajedničkim snagama sa FIBA i klubovima je prevencija, kako bismo sve te negativnosti u potpunosti iskorenili, jer regularnost takmičenja je ono što je prioritet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari