Divac dva puta kontra Statuta 1Foto: Youtube

Uslovi za izbor predsednika Olimpijskog komiteta Srbije, koji su u ovih dana dospeli u žižu javnosti, postoje u sadašnjem obliku od 2008. godine, a po tim istim kriterijumima izabran je i Vlade Divac na čelo OKS, rečeno je Danasu u Olimpijskom komitetu Srbije.

-Skupština Olimpijskog komiteta Srbije donela je odluku o usvajanju aktuelnih kriterijuma (za izbor predsednika, prim. aut) februara 2008. godine. Predsednik Vlade Divac je izabran po kriterijumima koje je usvojila Skupština OKS 2008 – stoji u odgovoru nacionalnog olimpijskog komiteta.

Ono što je problematično, a o čemu se pislo i pre osam godina jeste da ovako postavljene uslove nije ispunjavao Vlade Divac kada je došao na čelo OKS-a. Prema Statutu od budećeg predsednika očekuje se između ostalog da ima najmanje 15 godina aktivnog bavljenja olimpijskim sportom i da je učesnik Olimpijskih igara, kao i da je deset godina radio u „organima i telima nacionalnih sportskih saveza, Međunarodnog olimpijskog komiteta, međunarodnih sportskih saveza i međunarodnih sportskih udruženja čiji je OKS član“. Divac, koji je prvi put došao na čelo nacionalnog olimpijskog komiteta 2009. godine, nije ispunjavao date kriterijume s obzirom da u karijeri nije imao dest godina rada u sportskim organizacijama. Proslavljeni košarkaš tada je kao protivkandidata imao Ivana Ćurković, koji je bio na mestu v.d. predsednika OKS-a. Upravo je Ćurković predložio da se usvoji Divčeva kandidatura uprkos manjkavostima, da bi se kasnije povukao iz izborne trke rekavši da ne želi da učestvuje u kršenju Statuta, koji je doveden u pitanje i zato što su izbori tada podrazumevali javno glasanje.

-Pošto po Statutu Vlade Divac ne ispunjava sve uslove za kandidata za predsednika OKS, na predlog aktuelnog predsednika OKS Ivana Ćurkovića, bez obzira na te činjenice, jednoglasno je usvojeno da Vlade Divac može da bude predložen Skupštini za kandidata za predsednika OKS – pisalo je tada u saopštenju sa Skupštine OK Srbije.

Povlačeći kandidaturu Ivan Ćurković je između ostalog objasnio da da „je očigledna želja jednog dela delegata da se grubo prekrši Statut OK Srbije“, a da „on ne želi da ličnim primerom i prisustvom učestvujem u tome“.

U narednom izbornom ciklusu, pitanje (ne)ispunjavanja uslova iz Statuta nije bilo postavljano u javnosti, a Vlade Divac je kao jedini kandidat ponovo izabran za predsednika OKS.

Uslovi za izbor predsednika nacionalnog komiteta Srbije postoje od 2008. godine i do sada nije postojala nijedna incijativa za njihovu promenu. Fudbalski savez Srbije, koji je prema pisanju medija, uputio pismo OKS-u tražeći odlaganje izbora, za sada ne želi da komentariše ovu temu. Kako su nam rekli, FSS će se oglasiti u naredna dva dana kada se čelni ljudi Saveza vrate sa puta i kada se završe reprezentativne akcije.

Da li će do odlaganja izbora stvarno doći, još uvek se zapravo ne zna. U Olimpijskom komitetu rečeno nam je da „Olimpijski komitet Srbije nije u prilici da komentariše izborni proces jer je postupak u toku.“

-Nadležni organi odnosno Izborna komisija i Izvršni odbor će se sastati u narednom periodu i doneti odluke vezane za nastavak procesa – kažu iz OKS-a.

Za sada jedina kandidatura koja je stigla za mesto novog predsednika nosi ime Ivana Todorova, koji ispunjava potrebne uslove s obzirom na to da se bavio olimpijskim sportom – džudoom – dovoljno dugo i da je učestvovao na OI (1988, Seul). Todorov je takođe na mestu predsednika džudo saveza od 2001, i potpredsednik OKS-a od 2009. godine.

Vreman za primanje prijava ima još malo, a da bi se Statut menjao potrebna je odluka Skupštine OKS. Istovremeno, Međunarodni olimpijski komitet ima pravo da kazni nacionalne komitete ako oceni da je prekršena njegova povelja. Tako je MOK suspendovao nacionalni komitet Indije zbog neodgovarajućeg izbornog procesa, ali u ovom srpskom izbornom ciklusu za sada nema najava za tako nešto, jer ako se MOK nije mešao pri izborima 2008. godine zašto bi to sada činio.

Ivan Todorov – biografija

Na portalu E-kapija može se pročitati biografija Ivana Todorova objavljena 2011. godine. Kandidat za presednika OKS-a rođen je 1967. godine u Beogradu. Završio je Fakultet fizičke kulture u Beogradu (profesor fizičke kulture), a magistrirao na istom fakultetu u Nišu. Dugo godina je trener džudo-a prvog razreda. U sportskoj karijeri zabeležio je sledeće rezultate: višestruki prvak države (SFRJ) u svim uzrasnim kategorijama i višestruki prvak Balkana, osvajač srebrne medalje na prvenstvu Evrope 1987. godine, osvajač bronzi na Mediteranskim igrama 1987. godine, i na ekipnom prvenstvu Evrope 1986. godine, učesnik Olimpijskih Igara u Seulu 1998. godine. Trener muške seniorske reprezentacije bio je u periodu od 1994. do 1999. Od 1997. do 2001. bio je član Upravnog Odbora Džudo saveza Srbije, a od 2001. je postao predsednik ovog Saveza. Takođe je bio angažovan u Sportskom savezu Beograda.

Pored potpredsedničkog mesta u OKS-u, predsednik je UO Sportskog društva Crvena zvezda. Početkom godine, povodom otmice srpskih državljanja u Libiji Todorov je u medijima nastupao kao načelnik bezbednosti BIA.

Uslovi kod komšija

Hrvatski olimpijski komitet recimo za izbor predsednika predviđa mnogo manje rizgorozne uslove. Tako se pored hrvatskog državljanstva, poznavanja službenog jezika MOK-a, i etičnosti, traži veoma široko definisan kriterijum „da je ugledni sportski djelatnik“, kao i da je član skupštine HOO.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari