Stvoreni jedno za drugo: Ko je Đenaro Gatuzo, novi trener Hajduka iz Splita? 1EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo

Nekadašnji italijanski fudbaler Đenaro Gatuzo u sredu 12. juna postavljen je za novog trenera Hajduka, objavio je u sredu splitski klub.

Kako bi Aglosaksonci rekli, Gatuzo i Hajduk su „a match made in heaven“, odnosno, stvoreni su jedno za drugo.

Naime, njegova strast prema fudbalu neodoljivo podseća na strast sa kojom navijači Hajduka prate klub sa „Poljuda“.

I Gatuzo i najpopularniji klub iz Dalmacije su imali i uspone i padove, međutim, ono što krasi obe strane je ljubav prema „balunu“.

Ono što ih, dakle, spaja je mediteranska emocija, a ono što može da ih razdvoji je balkanski običaj, lako uočljiv kod pristalica „bilih“, da nemaju strpljenja i da se ljubav začne na prvi pogled, a nedugo zatim nestane.

Sve to dobija dodatno na značaju zbog činjenice da su navijači Hajduka ujedno i vlasnici kluba, odnosno deoničari, pa treneri dobiju otkaz čim „velo misto“ pokaže osobine „malog mista“.

Pitanje je da li će Gatuzu pomoći to što je poznat po tome da je veliki borac i da je manjak talenta uspevao da nadomesti bezrezervnim požrtvovanjem.

Za njega se zaista može reći da je kao igrač preko trnja dolazio do zvezda, dok mu je u trenerskoj karijeri višak emocija i manjak osećaja za diplomatiju često pravio probleme.

Profesionalnu igračku karijeru je počeo 1995. u Peruđi, ali je morao da napusti Italiju kako bi se dve sezone dokazivao u Rendžersu i to na insistiranje svog oca. Da je Gatuzo senior bio u pravu govori i činjenica da je Đenaro u Škotskoj upoznao i svoju buduću suprugu.

Kada je ekipu iz Glazgova preuzeo kontoverzni Dik Advokat, Holanđanin koji je čak bio i selektor Srbije, morao je da napusti Ostrvo i 1998. vratio se u Italiju, u ekipu novog člana Serija A Salernitanu.

Već u leto 1999. kupio ga je Milan, vrlo brzo je postao član prvog tima i ljubimac navijača. Bio je amajlija „roso-nera“ u narednih 12 godina, ali je u septembru 2011. utvrđeno da ima probleme sa vidom. To je uočeno tek kada je na jednoj prvenstvenoj utakmici, ušao u oštar duel i pritom povredio svog saigrača Alesandra Nestu.

Stvoreni jedno za drugo: Ko je Đenaro Gatuzo, novi trener Hajduka iz Splita? 2
Foto: EPA/Daniel Dal Zennaro

U leto 2012. prešao je u Sion, gde je ubrzo završio igračku karijeru, a započeo trenersku. Samo tri meseca kasnije, u maju, dobio je otkaz, ali je nekoliko dana kasnije postao trener Palerma. Ipak, već u septembru dobio je drugi otkaz za manje od osam meseci.

U junu 2014. preuzeo je grčki OFI, da bi u septembru napravio skandal kada je na konferenciji za medije vređao novinare i prevrnuo sto na kome su se nalazili diktafoni i mikrofoni. U decembru je napustio Krit i vratio se u Italiju.

U avgustu 2015. preuzeo je Pizu, koja se tada takmičila u Seriji C. Uveo je klub u viši rang takmičenja, međutim, sledeću sezonu ekipa je završila na poslednjem mestu na tabeli – sa drugom najboljom odbranom u ligi, ali ubedljivo najneefikasnijim napadom.

Kada se činilo da je njegova trenerska karijera doživela neslavan kraj, u maju 2017. stigao je poziv iz Milana da preuzme mlađe kategorije kluba. Sa selekcijom do 19 godina osvojio je Ligu šampiona i treće mesto u Italiji, pa je u nagrađen mestom prvog trenera evropskog velikana.

Iako je postigao dobre rezultate sa skromnom ekipom, dve godine kasnije dobio je novi otkaz. Već u decembru 2019. preuzeo je Napoli, gde je zamenio legendarnog Karla Ančelotija, ali je na kraju sezone opet dobio otkaz, jer nije uveo ekipu u Ligu šampiona.

U maju 2021. stigao je Fiorentinu, međutim, tamo se zadržao samo 18 dana. Posle pauze od godinu dana, u junu 2022. otišao je u Valensiju, ali je sedam meseci kasnije napustio Španiju.

Poslednji angažman imao je u Marseju, za koji je potpisao u septembru 2023, da vi već u februaru 2024. opet bio otpušten.

Dolazak u Hajduk može da bude prekretnica i za Gatuza, ali i za „bile“, jer i bivša legenda italijanskog fudbala, ali i najveći klub u Dalmaciji žele povratak na staze stare slave.

Kao igrač Milana osvojio je dva trofeja u Seriji A, dve Lige šampiona, Kup Italije, Superkup Italije i Evrope, kao i Svetsko prvenstvo za klubove.

Za reprezentaciju Italije nastupao je deset godina (od 2000. do 2010) i bio je član ekipe koja je 2006. osvojila titulu prvaka sveta. Igrao je u paru sa Andreom Pirlom, a njih dvojica su činili savršen tandem na sredini terena. Pirlo je bio „umetnik sa loptom“, dok Gatuzo je obavljao „prljave poslove“ za obojicu.

U privatnom životu Gatuzo je potpuno drugačija osoba od onoga kakav je bio na terenu. Iako mu je otac bio bogati vlasnik lanca restorana, koji je svom sinu ostavio poprilično nasledstvo posle smrti, Đenaro se trudio da živi od svog rada.

Vlasnik je ribarnice u svom rodnom gradiću Koriljano Kalabro, oženjen je Karlom, rođenom u Škotskoj, ali iz porodice koja je tamo stigla iz Italije. Karla i Đenaro imaju dvoje dece.

Još tokom igračke karijere utvrđeno je da boluje od autoimune bolesti  i aktivno se bavi humanitarnim radom kako bi pomogao ljudima koji pate od istih zdravstvenih problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari