Đenaro Gatuzo u neverici: Dotakli smo dno, igrači su ravnodušni 1EPA-EFE/Biel Alino

Italijanski stručnjak već dobio otkaz u Marseju. Klub se nalazi u krajnje turbulentnom periodu.

Brest jeste najprijatnije iznenađenje ove sezone u francuskoj Ligi1.

Ako se izuzme meč sa Pari Sen Žermenom, neporažen je u 2024. i trenutno zauzima drugo mesto na tabeli sa 40 osvojenih bodova.

Ipak, sve te činjenice nisu iskorišćene kao argumenti u korist Đenara Gatuza, koji je posle sinoćnjeg poraza Marseja (1:0), upravo na gostovanju Brestu, dobio otkaz u jednim francuskom klubu koji je bio šampion Evrope (1993. godine).

Klub sa Mediterana protiv Bresta je upotpunio dvocifren broj mečeva na kojima nije trijumfovao, a taj niz traje od sredine decembra prošle godine.

Izgubio je iako je od 60. minuta imao igrača više, s obzirom na to da je Munije dobio direktan crveni karton.

U tom trenutku nije bilo golova, i uprkos brojčanoj nejednakosti, domaćin je uspeo da pobedi pogotkom Pjera Le Mela u 88. minutu.

Odmah posle meča bilo je jasno da će Marsej potražiti novo rešenje na kormilu stručnog štaba.

Gatuzo je protiv Bresta doživeo čak sedmi poraz na klupi Marseja i uz devet pobeda i osam remija imao je veoma skroman učinak.

Ekipa se posle 22. kola nalazi tek na devetom mestu zbog čega su joj ugrožene ovosezonske ambicije.

Danas je potvrđena sinoćnja odluka u vezi sa otkazom Gatuzu, tako da će Pablo Longorija morati da potraži treće ovosezonsko rešenje na mestu šefa struke.

Posle Marselinja i Gatuza, šansu bi trebalo da dobije Žan Luj Gase, stručnjak koji je krajem januara smenjen sa mesta selektora Obale Slonovače, nakon grupne faze Kupa afričkih nacija.

Potrešeno je Gatuzo izgledao posle poraza od Bresta.

Na konferenciji za novinare delovao je neuobičajeno smireno, pričajući o stvarima na koje očigledno nije imao dovoljno uticaja.

– Pričao sam im prilično smireno u svlačionici. Rekao sam im da ja pravim izbore i da nikada ne bežim od odgovornosti. Ali u fudbalu, morate imati dušu, a to je tačno ono što nam trenutno nedostaje. Bez duše na terenu, sve je mnogo teže. Dotakli smo samo dno. Nalazimo se u vrtlogu, u začaranom krugu. Smatram, da je duša ključna reč u ovoj priči.

Francuski mediji uveliko pišu o tome da je i atmosfera među igračima loša, tačnije da su pojedinci namerno sabotirali rad šefa struke.

O tome da postoje oni koji misle da su iznad kolektiva pričao je i sportski direktor kluba Medi Benatija, javno kritikujući jednog od najboljih fudbalera Žonatana Klausa.

– Došao sam u klub u novembru i odmah sam upozoren na dvojicu, trojicu fudbalera čije ponašanje često prelazi granicu. Žonatan je jedan od njih. Znam da je nekoliko puta bio na razgovorima kod trenera da mu se iznova predoči šta se očekuje od njega, kako treba da koriguje stav, da se postavi kao lider, kako treba da se ponaša reprezentativac Francuske. Mislili smo da je primio poruku, ali očigledno nije – otrkio je Benatija.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari