Đilas kritikovao košarkaške institucije 1

Dragan Đilas podneo je ostavku na mesto predsednika Košarkaškog saveza Srbije, ostavivši u nasledstvo čitavu nisku trofeja i medalja sa najznačajnijih takmičenja u ženskoj i muškoj konkurenciji.

Đilas je na pomenutoj funkciji bio od 2011, obrazlažući razloge odlaska osvrnuo se na ophođenje FIBA i Evrolige prema srpskim klubovima.

Sada već bivši predsednik KSS izjavio je da je pre nekoliko dana podsetio čelnike FIBA Evrope na sankcije kojima su pretili svim klubovima koji se budu odlučili da umesto igranja u Ligi šampiona odaberu Evrokup. Zbog tih pretnji, upućenih preko matičnih saveza, Partizan je odustao od igranja u Evrokupu, iako je prethodno postigao dogovor o nastupu u pomenutom takmičenju, dok je i naknadni poziv FMP takođe “pocepan” u Sezanovoj.

– Pre 10 dana sam uputio zvanične dopise FIBA Evropi i genseku da ih obavestim da je počeo Evrokup, a to neki nisu primetili. Podsetio sam da postoji odluka borda FIBA Evrope da će reprezentacije zemalja čiji klubovi igraju biti suspendovane, a pitao sam ih da li sprovode tu odluku. Ne slažem se time a oni koji primaju platu tamo dužni su da sprovode te odluke. Za one koji sede tamo smatram da više ne bi trebalo da sede na tim mestima, jer ne mogu da odgovore izazovima – saopštio je Đilas, koji je takođe imao šta da poruči Đordiju Bertomeuu, prvom čoveku Evrolige.

– Istovremeno, nisam preterano blagonaklon ni prema Evroligi, kompaniji ‘ECA’. Drago mi je da će fajnal-for biti u Beogradu, iako nisam bio zagovornik te manifestacije, jer više košta nego što donosi, ali dobro – lepa je stvar da se najbolje ekipe okupljaju u Beogradu. Sa druge strane, imam negativan stav prema Bertomeuu zbog svega što je urađeno sa Evroligom i sa ABA ligom. Ja sam čovek koji pamti, pa pamtim da KK Partizan nije dobio zasluženu A licencu (Evrolige) i da je ABA liga spala sa tri na jedan klub u najjačem takmičenju. Pamtim i da je 100 miliona evra trebalo da bude fond za Evroligu, a ako je 30 miliona fond za klubove – gde je ostalih sedamdeset? Nadam se da će odgovoriti na neka pitanja – opravdano je kritički nastrojen Đilas prema Evroligi.

Procedura izbora

Najavljujući narednu sednicu Skupštine KSS, predsednik tog tela Dragan Gačić objasnio je kako će izgledati procedura za izbor Đilasovog naslednika, koji se za sada ne nazire. „Svaki kandidat mora da ima najmanje sedam potpisa delegata skupštine. Hipotetički može da bude i četiri kandidata, a izborni postupak se završava najkasnije sedam dana pre izbora“. Skupština KSS broji 32 člana. „Dogovorićemo se da taj postupak traje četiri nedelje, skoro mesec dana i da svi zainteresovani imaju vremena da prikupe sedam potpisa, da obave konsultacije u vezi sa potpredsednicima, programom… Sve će biti na vreme objavljeno na sajtu KSS“, naveo je Gačić.

Odnos Evrolige prema Partizanu’]

– Drago mi je što smo sačuvali mogućnost da naši klubovi igraju u Evroligi, a da reprezentacije igraju na takmičenjima i OI. Da budemo iskreni, lakše je izbaciti Srbiju nego Španiju (sa velikih takmičenja) i treba biti pametan da izvučemo pouke iz toga. Nadam se da će se taj rat završiti i da će se FIBA i Evroliga nešto dogovoriti, da će se napraviti sistem takmičenja, da ne slušamo više bahate duhovitosti kad Bertomeuu želi sreću Partizanu u FIBA takmičenjima. Nisam upućen, ali znam iz medija da prvak ABA lige ima mesto tamo (u Evroligi) i valjda će prvi da ide tamo a pretpostavljam da će ABA liga da se oglasi i da pruži snažan protest – mišljenja je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari