Điro ulazi u završnicu: Etapa skraćena zbog protesta biciklista, debitant Pogačar stigao do malića (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Slovenac Tadej Pogačar (25), koji prvi put učestvuje na Trci „Kroz Italiju“, prvom od tri takmičenja za biciklistički grend slem, učvrstio se u vođstvu.

Pobedio je u 16. od 21 etape, koja je skraćena sa 202 kilimetra na 118.

Vozači su se uoči deonice u zahtevnim planinskim uslovima pobunili jer nisu hteli da se izlažu riziku u predelima zahvaćenim snegom.

Udovoljeno im je ali je početak sa 11.20 časova pomeren na 14.30, uz prebacivanje karavana na novu startnu poziciju.

Vremenske prilike su svakako bile nepovoljne, po kiši i nižoj temperaturi.

Pogačar je ostvario petu etapnu pobedu, što je i izbrojao na prste desne ruke pri prolasku kroz cilj, a pripala mu je i treća takozvana brdska.

 

Poslednji debitant na Điru koji je imao najmanje pet uspeha u etapama bio je Belgijanac Fredi Mertens 1977 (sedam), ali nije bio ni u deset najboljih u generalnom poretku.

Pogačar je završio na podijumu u svih svojih pet velikih trka.

Na Tur d Fransu je trijumfovao 2020. i 2021, a sledeća dva puta je bio drugi. Na španskoj Vuleti je zauzeo treće mesto 2019.

Pobedi li na Điru, imaće još veći motiv da se vrati na tron u Francuskoj.

Poslednji koji je u jednoj godini prigrabio oba lovora je Italijan Marko Pantani 1998.

Do kraja su još dve brdske deonice s ciljem na 4.200 metara nadmorske visine.

Slovenački biciklista ima skoro punih sedam minuta prednosti u odnosu na svoja prva dva pratioca Britanca Gerenta Tomasa (+6,41), drugoplasiranog prošle godine, i Kolumbijca Danijela Martineza (+6,56). Njih dvojica su zamenili mesta posle 16. etape.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari