Đoković: Kako je moguće da se velike zemlje udruže i bombarduju jednu malu? 1Foto: EPA-EFE/MARK LYONS

Najbolji teniser na svetu Novak Đoković govorio je o Srbiji i detinjstvu obeleženom NATO bombardovanjem Srbije 1999. godine, preneo je Index.

Đoković se upitao kako je bilo moguće da se velike sile udruže i odluče za tako nešto. U razgovoru za NBC 5 kod novinara Grejma Bensindžera pričao je o događajima na prostoru bivše Jugoslavije:

„Kako je moguće da se velike države udruže i bombarduju jednu malu? S bespomoćnim ljudima na ulicama i da sve unište? Ja nisam to mogao razumeti. Ne postoji nikakvo opravdanje za rat, ne postoji nikakvo opravdanje za bombardovanje, ubijanje nekog i uništavanje nečijeg doma.

To je najgora vrsta okrutnosti. To je mene, a i sve u Srbiji, vrlo razljutilo. Ožiljci tih emocija i besa i danas postoje u svima nama iz Srbije. Ali radio sam na sebi, na tim emocijama, kako bih oprostio. Morate oprostiti. Na kraju krajeva, kako vas može nešto više pokretati od ljubavi, a ljubav je praštanje?

Ljudi u Srbiji su puno propatili u poslednjih stotinjak godina. Samo u Prvom svetskom ratu više od milijun Srba je poginulo. Ali, vidite, to je na neki način sudbina našeg naroda na ovim prostorima, ali ja još uvek verujem da nas to može učiniti jačim.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari