Može li Novak Đoković do desetog trofeja na Australijan openu: Prvi rival mu je Španac s kojim se već sastajao 1Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Novak Đoković u utorak ujutru igra prvi meč na Australijan openu, gde je do sada osvojio devet titula.

Protivnik mu je malo poznati Španac Roberto Karbaljes Baena.

Baena je rođen 23. maja 1993. godine na Kanarskim ostrvima i ima 29 godina, a do sada nije imao većih uspeha na Gren slemovima.

Na Ozi Openu mu je najbolji plasman onaj iz prošle godine kada je igrao drugo kolo, a tada je glatko izgubio od Danila Medvedeva.

Na Rolan Garosu mu je najveći uspeh treće kolo iz 2020. godine.

Na Vimbldonu je četiri puta završavao turnir na prvoj stepenici (2018., 2019., 2021., 2022.), dok je na US Openu četiri puta bio zaustavljen u drugom kolu (2018., 2020., 2021., 2022.).

Igra dvoručni bekhend, a treneri su mu Hose Marija Garido i Hose Marija Arenas.

Do sada u karijeri nije imao previše uspeha protiv TOP 10 igrača na svetu.

Igrao je takvih samo 19 mečeva i trijumfovao je u tek u pet njih.

Pobedio je Denisa Šapovalova, Davida Gofana, Matea Beretinija, Gaela Monfisa i Fabija Fonjinija, dok je gubio od Nadala, Dimitrova, Nišikorija, Tima, Đokovića, Cicipasa i Medvedeva.

Ovo će mu biti drugi okršaj do sada protiv Đokovića i ponovo u prvom kolu grend slema, pošto ga je Novak lako pobedio i 2019. na startu US Opena, kada mu je prepustio samo devet gemova.

Reklo bi se, idealan protivnik za Đokovića za otvaranje turnira, za opipavanje pulsa, za razigravanje i lagano podizanje forme.

Novak Đoković je započeo sezonu na turniru u Adelejdu, koji je i osvojio.

Čini se da je napravio dobar potez, jer se aklimatizovao na leto koje je u Australiji, a i uhvatio je zalet za najvažniji turnir u prvom kvartalu ove godine.

Novak je „osetio lopticu“ i ritam mečeva, pa bi se moglo reći da je imao dobar plan za početak sezone.

Ako na to pridodamo savršen kraj prethodne sezone jasno je zašto je Đoković jedan od najvećih favorita u Melburnu.

Ono što brine sve njegove navijače je povreda zadnje lože.

Ostaje mogućnost da je Đoković trenirao negde drugo, dalje od očiju javnosti, ali s obzirom na probleme sa zadnjom ložom, Novakovi navijači strahuju pred početak Australijan opena.

„Malo se mučim sa time, da budem iskren, u poslednjih sedam dana, ali nadam se da nije veća briga. Zasad sam u stanju da treniram, da se takmičim, igram poene, trening setove. To je pozitivan znak. Jesam malo oprezniji, ne idem punom snagom na treninzima, čuvam energiju za sledeću nedelju. Nadam se da mi tada neće biti problem“, izjavio je Đoković u petak na konferenciji za medije.

On je otkazao treninge u subotu i nedelju na Melburn Parku, a juče je primećen kako trenira sa zavojem preko leve noge.

Ipak, veruje se da nije teža povreda u pitanju.

U tom smislu mu ide i žreb na ruku jer bi se u drugom kolu mogao sastati sa pobednikom meča Enco Kuako – Ugo Dalijen, pa bi u uvodnim kolima mogao malo vremena da provede na terenu.

Ono što raduje je kratko obraćanje Novaka nakon jučerašnjeg treninga, poslednjeg pred početak Ozi Opena.

„Hvala vam što ste došli. Sve je ok, vidimo se na meču“, bila je kratka i jasna Novakova poruka novinarima koji su pratili njegov trening u Melburnu, u delu kompleksa koji je zatvoren za navijače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari