Đoković: Moram bolje, tražim ritam 1Novak Đoković EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Rezultatski ubedljivo, ali prema igri još uvek na nivou koji pokazuje da je prošao višenedeljni period mirovanja i mentalne revitalizacije. Novak Đoković je sa 3:1 u setovima savladao danskog tinejdžera Holgera Runea (6.1, 6:7, 6:1, 6.2) i tako se plasirao u drugo kolo US opena.

Oscilacije u igri trostrukog šampiona na poslednjem grend slemu u sezoni nekako su bile i očekivane, s obzirom na to da posle eliminacije u polufinalu Olimpijskih igara u Tokiju, najbolji teniser današnjice nije odigrao nijedan profesionalni meč.

Već u narednom kolu imaće prilike da popravi utisak. Rival će mu biti Holanđanin Talon Grikspur, koji je prethodno eliminisao Jan-Lenarda Štrufa.

Danac se sasvim dobro držao do sredine trećeg seta kada su počeli njegovi problemi sa grčevima. Sa svega osamnaest godina njegovo telo nije moglo da izdrži velike profesionalne napore, tako da je polako počeo da posustaje.

– Potrebno mi je malo vremena na terenu da se uhodam, uigram, da pronađem ritam igre i tempo koji je krasio moju karijeru i na US openu. Znam da moram bolje i da će biti bolje. Krenuo sam dobro, u prvom setu imao i brejk, u drugom na 4:3. Međutim, servis me je nekako napustio, slab procenat, uopšte nisam mogao da nađem prvi servis i dosta je bilo neiznuđenih, nekarakterističnih grešaka. Malo sam se usporio, on je imao podršku publike koja ga je nosila. Mlad je, bio je motivisan i to je rezultiralo izgubljenim drugim setom“, iskren je bio Đoković, svestan da Danac u nastavku nije mogao da pruži maksimum zbog bolova u nogama.

– Treći i četvrti, teško je pričati o tome, on je bio oštećen tim grčevima koji su ga snašli. Možda je bolje u prvom meču izgubiti set i osetiti možda trenutke koji nisu idealni kako bi i zvanično na neki način ušao u turnir. Možda mi malo nedostaje mečeva, ali igrao sam na tvrdoj podlozi u Tokiju, doduše u potpuno drugačijim uslovima i okolnostima… Napravio sam malo veću pauzu jer mi je stvarno bila potrebna, da napunim baterije, da bih fizički i psihički mogao da iznesem ovaj US open, sa važnošću i svim onim što je preda mnom kao prilika – slikovit je Novak koji je prokomentarisao i činjenicu da je već jednom u karijeri bio vlasnik trofeja sa sva četiri grend slema u istom trenutku, s tim da oni nisu bili pravilno hronološki poređani, što bi moglo da se desi u Njujorku, ukoliko podigne pehar na Flešing Medouzu.

– Zabeležio sam mnoge istorijske rezultate dosad, znam ko sam i šta sam. Znam šta sam postigao, tako da to ne može niko da mi oduzme na bilo koji način. Ako nekad pokušavaju da umanje te uspehe ili porede sa nekim uspesima drugih igrača, na neki način koji njima odgovara, to me uopšte ne uzbuđuje, imam svoj put, gradim svoju životnu priču – podvukao je najbolji teniser današnjice, napomenuvši da posle meča nije želeo da na karakterističan način otpozdravi publici iz poštovanja prema mladom Runeu koji je tokom poslednja dva seta imao velikih problema sa grčevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari