Đoković nadmašio Federera po broju pobeda na najvećem teniskom stadionu na svetu 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Pobeda Novaka Đokovića u prvom kolu Otvorenog prvenstva SAD njegova je 89. na Ju-Es openu.

Po tome se poravnao na drugom mestu s Rodžerom Federerom (rekorder je američka legenda Džimi Konors sa 98), ali je švajcarskog asa nadmašio u jednom drugom istorijskom detalju Flašing Mediuza.

Četvorostruki šampion, koji ove godine i čuva tron, postigao je 78. pobedu na glavnom stadionu Ju-Es opena „Artur Eš“, najvećem teniskom objektu na svetu, na kojem se igra od 1997.

 

Đoković je u tom svetilištu teniskog sporta odigrao 89. meč od ukupno 102 od svog debija 2005.

Federer, petostruki osvajač, imao je između 2000. i 2019. 77 pobeda u 88 mečeva na „Ešu“.

„Nisam znao za taj rekord. To je i najveći i najglasniji stadion u našem sportu, pogotovo pod krovom. Noćne sesije na njemu su najbolje na svetu. U gledalištu je neverovatna energija. Volim da igram večernje mečeve ovde, možda ne do ovako kasno, jer trenutno je ponoć, ali je bilo sjajno i zabavno“, rekao je Đoković, drugi „reket“ sveta, posle pobede protiv Moldavca Radua Albota (138. na svetskoj listi).

U drugom kolu je susret sa zemljakom.

Laslo Đere, koji je na novoj listi ispao iz vodećih 100 (109. mesto, za devet lošije), savladao je u skoro četiri časa igre Nemca Jan-Lenarda Štrufa (35) sa 6:7 (7:9), 6:1, 6:7 (7:9), 6:4, 6:2.

I njegov prethodni meč na Ju-Es openu je bio na pet setova.

Prošle godine, u trećem kolu, namučio je Đokovića, koji je do pobede došao potpunim preokretom – 4:6, 4:6, 6:1, 6:1, 6:3.

Sada će se pobednik sastati s uspešnijim iz meča Pedra Martineza (43) i Australijanca Alekseja Popirina (28), koji je nedavno trijumfovao na mastersu u Kanadi.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari