Na kraju prethodne sezone Novak Đoković sa zadovoljstvom je sumirao rezultate iz 2007. i pomalo stidljivo, između redova za novi takmičarski ciklus najavio napad na prvu grend slem titulu. Verovatno ni sam Đoković u svojim najoptimističnijem raspoloženju nije mogao da nasluti i pretpostavi da će mu to poći za rukom već na prvom turniru iz „velike četvorke“.

Na kraju prethodne sezone Novak Đoković sa zadovoljstvom je sumirao rezultate iz 2007. i pomalo stidljivo, između redova za novi takmičarski ciklus najavio napad na prvu grend slem titulu. Verovatno ni sam Đoković u svojim najoptimističnijem raspoloženju nije mogao da nasluti i pretpostavi da će mu to poći za rukom već na prvom turniru iz „velike četvorke“. Najbolji srpski teniser bio je najbolji u Australiji, bolji od najboljeg – Rodžera Federera i na kraju u finalu besprekoran protiv trenutno najveće senzacije svetskog tenisa – Žo Vilfreda Conge 3:1 (4:6, 6:4, 6:3, 7:6)!
Iako je malo ko (verovatno niko) mogao da tipuje da će se baš ova dvojica boriti za trofej u Melburnu, tenisom koji su prikazali tokom prethodne dve nedelje Đoković i Conga su potvrdili da slučajnost i sreća nisu igrali nikakvu ulogu na njihovom putu do završnice Otvorenog prvenstva Australije. Conga je bio enigma za četvoricu igrača iz prvih 15 na ATP listi, između ostalih i Nadala, ali ne i za trećeg igrača na svetu. Nije bilo sumnje u to ko je „na papiru“ favorit za titulu. Francuz poreklom iz Konga u finale ušao je sa više nego neobičnom ličnom kartom – bez ATP titule i sa samo 41 mečom na ATP turnirima. Sa druge strane stajao je teniser koja je u prethodnoj sezoni osvojio sedam titula i odigrao četiri grend slem polufinla i stigao do jednog finala (US Open).

Čestitke sa svih strana

Predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Vojislav Koštunica, predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić, Ministar omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković, predsednik Srpske radikalne stranke Tomilsav Nikolić…. uputili su telegrame sa čestitkama Novaku Đokoviću i Nenadu Zimonjiću povodom osvajanja grend slem turnira u Australiji. Svi su se složili u oceni da su Đoković i Zimonjić ponos Srbije i da su ovim uspehom još jednom pokazali kako se na najbolji način predstavlja i promoviše zemlja.

Finale je otvoreno sa brejkovima na obe strane. Conga je u tim trenucima bio mirniji, igrao svoju sada već prepoznatljivu igru, na koju Đoković u prvom setu nije pronalazio rešenje. Francuz je tako stigao do vođstva 5:4 i set-lopte, koju je iskoristio spektakularnim lobom iz trka sa osnovne linije.

Đokovića, međutim, ni malo nije uzdrmao gubitak prvog seta na turniru, posle 18 osvojenih. Konačno počeo je da šalje „svoje“ lopte i rutinski rešava poene. Conga više nije imao prostora za igru i u sedmom gemu naš teniser uspeo je da mu oduzme servis i ubrzo brejk prednost pretvori u dobijen set – 1:1. Od tog trenutka niša više nije moglo da zaustavi našeg tenisera na putu ka prvoj grend slem tituli u karijeri. Oduzeo je servis Congi u trećem gemu trećeg seta, zatim vodio sa 3:1, 4:2 i 5:3 i konačno na najbolji mogući način uspostavio autoritet, osvajanjem seta na servis protivnika. Usledile su tri set-lopte pri vođstvu od 0:40, ali teniski „Muhamed Ali“ se nije dao. Kod sedmog brejk poena u tom gemu Conga je popustio i to je bilo 2:1 za Đokovića. Finaliste Australian opena u potpunosti je iscrpeo četvrti set. Franucuz je igrao na sve ili ništa, pri rezultatu 5:5 imao je i priliku za brejk, koju je Đoković ipak umešno odbranio. Taj-brejk je odlučivao o dužini finala.

Nole najmlađi pobednik, rekordna poseta

Organizatori Australian opena saopštili su da je ove godine oboren rekord u poseti. Kroz Melburn Park tokom dve nedelje turnira prodefilovala je 685.000 ljudi. Inače, oni su ukazali i na podatak da je Đoković najmlađi teniser koji je osvojio Australian open od kada se on igra na ovom sportskom kompleksu. Pretekavši Džima Kurijera, Đoković je zauzeo treće mesto na večnoj-rang listi, iza Matsa Vilandera i Stefana Edberga.

Zahvaljući greškama Conge Đoković je poveo 2:0, ubrzo sa 4:1, da bi dvostrukom servis greškom protivnika došao na praktično nedostižnih 5:1. Francuz je uspeo da osvoji samo još jedan poen, a onda forhend udarcem u aut i definitivno rešio pobednika Australian opena.

Pobeda Đokovića – sportska vest dana

Pobeda Novaka Đokovića na Otvorenom prenstvu Australije bila je juče sportska vest dana. „Đoković je stajao uz Congu i upio je sve čime je teniski Muhamed Ali mogao da ga napadne, pre nego što je isporučio nokaut udarac i osvojio Australian open“, napisao je izveštač agencije Rojters. Francuska agencija Frans pres ocenila je da je Đoković potvrdio želju da postane prvi igrač sveta. Izveštači svetskih medija navode da je Đoković uspeo da prevaziđe povredu i savlada neugodnog Francuza, ali i publiku koja je bila uglavnom na strani Conge. „Đoković je odbio da se sruši“, naveo je Asošiejted pres i ocenio da se srpski teniser „odbranio od Conge“. Britanski servis Bi-Bi-Si naveo je da je „Đoković izdržao rafalnu paljbu da bi postao prvi Srbin koji je osvojio grend slem u muškoj konkurenciji“. Španska „Marka“ ocenila je da je Đoković postao „prava alternativa“ u vrhu, navodeći da sada zaostaje 815 poena nad Rafaelom Nadalom na drugom mestu ATP liste i 1.465 za Rodžerom Federerom na vrhu. Američki kanal ESPN ocenio je da je treći teniser sveta „dokazao svoje“, a izveštaj sa meča doneo je pod naslovom „Nema šale“, ali sa jezičkom šalom što se prvi deo Đokovićevog prezimena izgovara kao reč „šala“ na engleskom.

– Pre nego što bilo šta kažem, moram da se zahvalim mom „boksu“ na tribinama, mnogo su mi značili. Drugo, Žo… Sjajan turnir za tebe, trebalo bi da budeš ponosan. Da si ti pobedio to bi bilo zasluženo. Svaka čast – rekao je prvi Srbin koji je u singlu osvojio grend slem titulu.

Statistika finala

Novak Đoković u finalu Australian opena osvojio je 136 poena, dok je Conga pogodio 122. Na meču je bilo šest brejkova, četiri za Đokovića i dva za Congu. Za dva vinera srpski teniser je bio bolji od Francuza 46:44. Više neiznuđenih grešaka imao je Conga 41:35. Po broju asova prednjači francuski teniser – 15:11, a obojica su upisala dve duble servis greške.

– Presrećen sam što sam svoju prvu veliku titulu osvojio baš ovde u Melburnu. Znam da je publika više želela da Conga pobedi. Nema veze i dalje vas volim – rekao je kroz osmeh Đoković.
Ni ovoga puta najbolji teniser Srbije nije propustio da podseti svet iz koje zemlje dolazi.
– Izvinite, samo još jednu stvar da kažem dok niste otišli. Biću brz. Hvala svim srpskim navijačima koji su došli u Melburn da me bodre. Ponosan sam na sebe, ali sam ponosan i što sam prvi Srbin koji je osvojio grend slem u singlu. Znam da me gledate sada, siguran sam da je prava ludnica u Srbiji. Volim vas, ljudi – rekao je Đoković dok je u ruci snažno držao jedan od četiri najprestižnija svetska teniska trofeja.
Poraženi u finalu, sjajni Žo Vilfred Conga zakazao je publici u Melburnu isto druženje i naredne godine.
– Hvala Novaku na velikoj borbi, za mene je ovo bio sjajan trenutak. Na kraju, hvala svima vama koji ste u publici. Vidimo se sledeće godine – poručio je od danas 18. igrač sveta (bio je 38), koji je na ovom turniru zaradio više novca nego u celoj karijeri (685.000 dolara).
Pored rekordnih hiljadu ATP bodova, Novaku Đokoviću pripao je i ček na 1.197.739 američkih dolara!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari