Đoković u polufinalu turnira u Kvinsu 1Foto:EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Raspoložen i usredsređen na četvrtfinalni meč u Kvinsu, Đoković se potajno nadao da bi u idealnoj situaciji mogao da ekspresno presliša Manarina i tako stigne da pogleda meč između Srbije i Švajcarske.

Veliku želju “publikovao” je i na svom Instagram profilu “fotkom” na kojoj žonglira sa teniskom lopticom uz potpis “Napred orlovi! Idemooo.”

Iako je na početku duela “kašljucao” na vreme je nadoknadio brejk zaostatka, a potom briljantnom igrom u drugom setu arhivirao trijumf nad Manarinom – 2:0 (7:5, 6:1), plasiravši se tako u polufinale turnira u Londonu, na kojem je prethodni put nastupio daleke 2006.

Ni rano izgubljeni gem na svoj servis nije previše opteretio Novaka, iako je naspram sebe imao jednog od retkih igrača iz “donje grupe” koji ima više pobeda nego poraza na travnatoj podlozi. Manarino je verovatno teniser sa najkraćim zamahom u elitnoj konkurenciji, koji igra van svih šablona i “zdravog rezona”.

Nepredvidiv, udarci su mu veoma teški za čitanje, tako da je Novaku bilo potrebno sedam gemova kako bi vratio brejk, što mu je uspelo tek posle treće iskorišćene prilike. Manarino je izgubio najveći adut: servis sa prednje strane, Đoković je dominaciju u razmeni udaraca sa osnovne linije iskoristio da povede 6:5 i strpljivom igrom sačeka da Francuz duplira greške sa bekhend strane. Tri duboka riterna bila su dovoljna Novaku da dođe nadomak novog brejka za vođstvo u setovima; prvu šansu nije iskoristio, ali je potom materijalizovao daleko bolji momentum u odnosu na rivala. Scenario sličan prethodnom meču sa Dimitrovim, odigrao se i u nastavku duela sa Manarinom.

Pokazavši prstom na čelo, nakon osvojenog seta, poslao je poruku da zna šta radi i da strpljivijim pristupom može da slomi rivala, koji je bekhend slajsom težio da skrati razmenu sa osnovne linije. Na 2:1 za Noleta odigrao se krucijalni gem po ishod čitavog meča; Đoković je bio u idealnoj prilici da oduzme servis rivala; Manarino se vraćao kod tri situacije za brejk, ali je u četvrtoj kapitulirao. Đoković se još više raspložio; koketirao je sa publikom i u euforičnom tonu završio meč već u 18:15 – na vreme da se istegne, istušira i u društvu Marijana Vajde i čitavog stručnog štaba odgleda meč Srbija – Švajcarska.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari