Borba za Završni masters: Đokovića čeka težak posao kako bi izborio vizu za Torino 1Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Sa početkom jeseni kreće poslednja faza u teniskoj sezoni.

Pa tako je i sada, kada će biti i nešto uzbudljivije nego inače jer se srpski teniser Novak Đoković bori za plasman na Završni masters.

Do kraja sezone ima još puno turnira, ali Đoković će ostati dosledan sebi i igraće samo one najveće turnire – Masterse.

To znači da će sasvim sigurno preskočiti turnire iz serije 500 poput onih u Beču i Bazelu, kao i one iz serije 250 u Mecu, Antverpenu i Stokholmu.

Za sada je sigurno da će Novak Đoković učestvovati na Mastersu u Šangaju koji je na programu od drugog do 13. oktobra, a za očekivati je da se pojavi na Mastersu u Parizu koji se igra od 28. oktobra do 3. novembra.

Potom bi od zvučnijih turnira do kraja sezone ostao Završni masters u Torinu od 13. do 20. novembra, a od uspeha na narednim Mastersima će zavisiti i Đokovićev angažman na severu Italije.

Trenutno se u „trci za Torino“ Novak nalazi na devetom mestu, a samo najbolja osmorica osiguravaju mesto na čuvenom turniru, dok će deveti i deseti teniser biti na listi rezervnih igrača na tom turniru.

Đoković ne stoji tako loše u borbi za plasman na završni turnir i još uvek može da stigne osmoplasiranog Aleksa de Minora.

Srpski as ima 3.260 bodova, dok Australijanac ima 3.305, što znači da mu beži samo 45 bodova i ukoliko bi de Minor imao nešto slabiji učinak na turniru u Kini, Đoković bi ga mogao preteći.

De Minor je u Šangaju ispao u drugom kolu prošle godine i to od Fabijana Marošana, tako da ne brani mnogo poena, dok je Đoković propustio prošlogodišnje izdanje turnira i on može samo da osvoji nove poene u Kini.

Sa druge strane, u Parizu će biti poprilično drugačija situacija jer će Đoković braniti titulu koju je osvojio lane savladavši u finalu Grigora Dimitrova sa 6:4, 6:3, dok će De Minor braniti četvrtfinale u kome je izgubio od Andreja Rubljova.

Bilo kako bilo, očekuje nas izuzetno zanimljiva završnica sezone, a između dva Mastersa Đoković će igrati egzibiciju u Saudijskoj Arabiji, a do kraja godine ga očekuje i egzibicioni meč u Argentini posvećen oproštaju od tenisa Huana Martina del Potra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari