Đorđević: Neobjašnjive greške 1Foto: Starsport

Poraz košarkaša Srbije od Nemačke (81:88) u šestom kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kini sledeće godine upalilo je „crvenu lampicu“ kod selektora Aleksandra Đorđevića.

Srbija je dva minuta pre kraja imala šest poena prednosti nad „pancerima“ koje je, po rečima selektora, neshvatljivo prokockala.

– Napravili smo neobjašnjive greške. Samo ću reći ono što sam rekao u svlačionici, a to da smo zaista dali srce i energiju da 38 minuta odbranimo sjajne pikenrol igrače protiv veoma kvalitetnog tima, ali smo na kraju neobjašnjivo pali. Na svakom od nas je individualna odgovornost. Moramo da se fokusiramo na sledeći meč i septembar – naglasio je Đorđević.

Selektor smatra da igrači nisu dovoljno iskoristili prednost domaćeg terena u Novom Sadu.

– Igrali smo 39 minuta dobru ili bolju košarku od protivnika, stvarno smo ostavili sve na terenu. Bobi Marjanović je imao solidnu rolu, kao i Nikola Milutinov, ali se košarka ne igra samo „in“, nego i sa spoljnih pozicija. Nismo imali dovoljno raspoloženih igrača. Todorović nije nalazio te svoje šuteve. Vasa Micić uprkos dobrom plejmejkerskom zadatku nije pogodio otvorene šuteve, a osetio bi i publiku iza sebe… Mislim da smo bez obzira na to imali utakmicu i mogli smo da je u penal završnici dovedemo do kraja. To bi nam dosta značilo u kvalifikacijama, a sada ćemo morati bez kalkulacija u naredne mečeve.

Iako je pohvalio publiku, Đorđević je naglasio da su navijači u Spensu mogli da budu bučniji.

– Rekao sam već da se ovde osećam zaista sjajno. Novosađani su kao domaćini fantastični. Voleo bih da češće sa tribina čujem „Srbija, Srbija“! Mi igramo za ovu državu i to nam mnogo znači kada nosimo ovaj dres i ovaj grb.. Nije na meni da učim bilo koga, ali očigledno je. Sigurno ćemo se opet vratiti u Novi Sad i ispraviti ovaj rezultat – zaključio je Đorđević.

Srbija će posle poraza od Nemačke startovati sa trećeg mesta u drugoj fazi takmičenja. „Orlovi“ kvalifikacije nastavljaju u septembru, a u Grupi L igraće protiv Izraela, Grčke i Estonije. Prvi naredni meč biće gostovanje Grčkoj 13. septembra, dok će tri dana kasnije kod kuće dočekati Estoniju.

Niko više nema razlog da kaže „ne“

Aleksandar Đorđević je istakao da ga raduje sjajna partija centra LA Klipersa Bobana Marjanovića i da očekuje da će se u budućnosti i ostali igrači iz NBA lige pridružiti nacionalnom timu.

– Nadam se da ćemo u septembru uklopiti solidnu reprezentaciju. Više ne vidim razlog da neko kaže „Ne“. Ugovori su potpisani, letovanja će biti odrađena, glava će biti odmorna, a povrede sanirane. To nije obaveza, ali mnogi od njih sigurno imaju želju da daju više za ovaj dres. Nadam se da će neki od igrača koji su imali izgovore koje ne razumemo prihvatiti zlatni poziv za našu reprezentaciju – naveo je Đorđević.

Grupa L

  1. Nemačka 6 0
  2. Grčka 6 0
  3. Srbija 4 2
  4. Izrael 3 3
  5. Gruzija 2 4
  6. Estonija 2 4

Raspored utakmica

  1. septembar Grčka – Srbija
  2. septembar Srbija – Estonija
  3. novembar Izrael – Srbija
  4. decembar Srbija – Grčka
  5. februar Estonija – Srbija
  6. februar Srbija – Izrael

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari