Đorđević optimista pred mečeve sa Izraelom i Grčkom 1Foto: STARSPORT

Aleksandar Đorđević, selektor košarkaša Srbije, smatra da naš tim očekuje možda i najteži „prozor“ u čitavim kvalifikacijama za Mundobasket. Đorđević je okupio igrače za utakmice sa Izraelom 30. novembra i Grčkom tri dana kasnije.

Po mom mišljenju, ovo je najteži ‘prozor’ do sada, ali je glupo da se stalno vraćamo na istu priču… Sve te neke stvari vezane za povrede i klupske rasporede nam otežavaju posao. Nije lako, ni igračima nije lako… Košarka je igra automatizma, pobednička košarka ne trpi greške, one se ispravljaju uigranošću, a mi za to imamo najmanje vremena i veoma je teško da pružimo najbolje što možemo u svakoj utakmici. Međutim, to je što je, ono što znate – nema izgovora! Idemo da probamo da pobedimo obe utakmice, prvo ovu u Izraelu koja će biti izuzetno teška…

Đorđević podseća da je Izrael poslednje dve utakmice izgubio u poslednjoj sekundi, jednu u produžecima sa Nemačkom…

– Imaju hemiju, dobre atlete posle dužeg vremena na visokim pozicijama, dobru organizaciju koja kreće od Blata i Mekela, ambijent će sigurno biti na njihovoj strani. U nekim našim kalkulacijama ta poslednja utakmica protiv njih u Beogradu u sledećem ‘prozoru’ može da bude odlučujuća za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. Na nama je da ne dođe do toga i da probamo da već sada na neki način rešimo to pitanje“.

Selektor će protiv Grčke moći da računa na igrače iz Evrolige – Stefana Jovića, Vladimira Lučića i Vasu Micića.

„Pokušali smo da dovedemo i Nikolu Milutinova za utakmicu protiv Grka, razgovarao sam više puta o tome sa trenerom Olimpijakosa Dejvidom Blatom, ali grčki klub nije pristao da ga pusti zbog klupskih obaveza, jer tri dana kasnije imaju gostovanje u Kaunasu…“, rekao je Đorđević.

On je naglasio da osim Zagorca nema većih problema sa povredama igrača.

„Dogovorili smo se još kada sam gledao Partizan u Trentu da Zagorac bude ponovo sa nama, da se vrati i priključi ekipi jer je igrač kome je, po mom mišljenju, izuzetno potrebno reprezentativno iskustvo. Ne kažem da je ovo neki rad količinski, imaćemo samo dva-tri treninga, ali treba da oseti ponovo da je deo ove priče i nadao sam se da će moći da nam pomogne, a videćemo kakvo je njegovo zdravstveno stanje. Što se tiče ostalih, većina ima neke male povrede i razne upale, ali to je normalno. Oni su profesionalci i znaju da se nose sa tim…“, objasnio je Đorđević.

Miroslav Raduljica, centar kineskih Đangsu Dragonsa smatra da je u dobroj formi.

„Nije da sam preterano pratio Izrael, ali valjda su to otprilike isti igrači protiv kojih smo igrali po Evropi. Ne može tu da bude puno iznenađenja. U svakom slučaju ćemo imati i skauting, pa ćemo ih još bliže upoznati. Proći ćemo i ove ‘prozorčiće’ i ‘prozore’… i onda idemo u Kinu!“, rekao je Raduljica.

Marko Simonović, jedan od starosedelaca u reprezentaciji, rekao je da su „orlovi“ svesni šanse koju imaju u narednih sedam dana.

„Imamo ovaj i još jedan prozor i može dosta stvari već sada da se reši. Mislim da će i oni imati podršku evroligaških igrača. Koliko znam Makabi veče ranije igra protiv Bajerna i čuo sam da će i njegovi igrači doći. Koliko je to tačno – ne znam, ali u svakom slučaju imamo sistem koji godinama donosi rezultat i verujem da od naše igre dosta toga zavisi“, kaže Simonović.

Raspored i tabela

Petak, 30. novembar

Izrael – Srbija 13.00

Grčka – Nemačka 18.00

Estonija – Gruzija 18.00

Ponedeljak, 3. decembar

Gruzija – Izrael 16.00

Nemačka – Estonija 20.00

Srbija – Grčka 20.15

Nemačka 8-0

Grčka 8-0

Srbija 5-3

Gruzija 3-5

Izrael 3-5

Estonija 2-6

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari