Đukić: Moramo da pobedimo 1Foto STARSPORT

Jedna od draži duela Partizana i Crvene zvezde je to što se ni jedni ni drugi ne štede, jer pobede i porazi u večitim derbijima imaju specifičnu težinu, ma kakav bio trenutni odnos snaga, pa ni ovaj 157. neće biti lišen rezultatske tenzije.

Pogotovo za gostujući tim iz Humske, s obzirom da bi ga čak i remi ostavio daleko iza crveno-belih, na šest koraka iza jedinog pravog takmaca u trci za titulu. Pobeda bi već ozbiljno ugrozila liderstvo komšija, možda i unela paniku u Ljutice Bogdana.

– Moramo da budemo hrabri. Ne preostaje nam ništa drugo osim da pobedimo, samo tako ostajemo u igri. Nemamo prostor za kalkulacije. Potrebno je da izađemo agresivno, mada je naspram nas veliki protivnik. Očekujem fer borbu i mislim da će derbi odlučiti prvaka – zna trener Miroslav Đukić šta navijači Partizana očekuju od njega.

U sledećoj rečenici već malo koriguje stav da bi „parni valjak“ u slučaju gubitka sva tri boda morao već u prvom kolu plej-ofa Superlige da se zadovolji kvalifikacijama za Ligu Evrope.

– Neće biti trka gotova ni ako izgubimo. Partizan se nikad ne predaje. Igraćemo do kraja, ali Zvezda bi su slučaju pobede stekla devet bodova prednosti. Učinićemo sve da napravimo ligu zanimljivijom, da se ubacimo u trku za prvaka – kaže nekadašnji štoper Valensije, Deportiva La Korunje i naše reprezentacije.

U međuvremenu je vezano pet trijumfa u SLS i jedan u domaćem Kupu.

– Ekipa je u dobrom trenutku, veruje u sebe. Ima i pozitivan skor iz minulih nekoliko derbija, što je psihološki važno za samopouzdanje momaka. Nadam se da ćemo iskoristiti te detalje, iako je Crvena zvezda veliki rival.

Pozitivno raspoloženje podgreva i oporavak Zorana Tošića i Milana Mitrovića, mada je pitanje koliko iskusni krilni vezista i, do povrede, standardni štoper mogu u ovom trenutku, odnosno da li će meč početi u prvih 11 ili kao rezerve. Đukić je jedini koji zna i da li će u „vatru“ baciti mlađane derbijevske debitante Svetozara Markovića (odlično iskoristio šansu na poziciji centralnog defanzivca), Luku Cucina (dobro se snalazi kao desni bek) i Armina Đerleka (kvalitetna opcija u ofanzivnom bloku), kao i da li je strelac u prošlom večitom derbiju, izvikani i preplaćeni Sejduba Suma, zaslužio minutažu u ključnoj utakmici.

– Svi su spremni. Marković, Cucin i Đerlek su pokazali da nemaju straha i da mogu da igraju u Partizanu. U opticaju je i Suma. Vredno radi sa ekipom, može da bude na terenu kao i bilo koji drugi igrač – objašnjava šef stručnog štaba crno-belih, inače uveren da će i domaćin jurišati na pobedu.

– Nije Zvezda ekipa koja zna da kalkuliše. Očekujem da bude ofanzivna. Mi nikog specijalno ne čuvamo, nego markiramo zonski. Tako će biti i sa Benom, koji nam je dao dva gola kao igrač Olimpijakosa. Ima Zvezda i Radonjića i Pešića i Bena, svako od njih zaslužuje pažnju – zvuči kao oprezni optimista Đukić.

Zašto odlaganje?

Partizanov strateg je ponovio svoje ranije čuđenje odluci Zajednice klubova SLS i Fudbalskog saveza Srbije da večiti derbi pomeri sa prošle subote na minuli utorak, pa na sredu, sve do prvog dana ovog vikenda.

– Ne znam zašto se to desilo. Nismo dobili informacije, nego je ostavljan prostor za velike špekulacije. Niko nije objasnio zbog čega je odložen derbi i celo kolo. I to devet dana – u nedoumici je Đukić, kojem će ovo biti sedmi trenerski duel sa crveno-belima i nova prilika da upiše prvu pobedu posle one na premijeri u februaru 2008. godine (4:2).

Raspored i tabela

PLEJ-OF

subota

Čukarički – Radnički          15.00

Crvena zvezda – Partizan               18.30

nedelja

Napredak – Vojvodina    16.00

Spartak – Voždovac         18.00

Tabela: Crvena zvezda 39, Partizan 33, Čukarički 26, Spartak 25, Radnički 25, Voždovac 24, Napredak 23, Vojvodina 22.

PLEJ-AUT

petak

Zemun – Bačka

subota

Mačva – Borac    18.00

Mladost – Rad    18.00

Radnik – Javor    18.00

Tabela: Mladost 18, Zemun 18, Radnik 18, Mačva 16, Bačka 15, Javor 13, Borac 12, Rad 11.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari