Đukić: Nismo tim za domaću upotrebu 1Foto: Starsport

Bez novajlija u timu, najboljeg srelca domaćeg prvenstva i kapitena mlade selekcije Srbije Uroša Đurđevića, još nekoliko reprezentativaca drugih zemalja i prve zvezde tima Brazilca Leonarda, ali zato s kapitalnim pojačanjem, fudbalski prvak Partizan počeo je pripreme za novu sezonu.

Od 2010. godine nedostižno takmičenje za klub iz Humske, zbog čega se čak i najveći optimisti među pristalicama Parnog valjka zagrcnu kada iz usta naslednika Marka Nikolića čuju hrabre (neko će reći ludo smele) najave ambicioznog napada na bogato “društvo odabranih”.

– Počinje vreme velkih istina, a teren je mesto gde se sportisti osećaju najbolje. Sve ostalo je prazna priča. Želimo da napravimo dobar rezultat, da pokažemo kako nismo ekipa za domaću upotrebu, nego i za evropsku, bez ustezanja je medijima poručio eks šef stručnog štaba Valensije, Valjadolida, Erskulesa, Kordobe, Muskrona i Al Šababa pred prvi trening u klupskom sportskom centru.

– Napravili ste odličan rezultat, ali Partizan mora jače i bolje. Prvi cilj nam je Evropa i ozbiljna uloga u njoj. Kvalitet imate, potreban nam je timski duh – dao je do znanja i svojim izabranicima nekada veliki igrač ozbiljne evropske karijere, poznat po radnom elanu i studioznosti, čijem kambeku u Partizan specifičnu notu daje potenciranje vrednosti zaostavštine prethodnika mu.

– Neće biti nikakvih rezova i drastičnih promena, jer bi bilo suludo da pravimo novu ekipu, ako imamo onu koja je osvojila duplu krunu – smatra osvajač drugog mesta na EP – U21 iz 2007. godine, uz ponovljenu ideju o napadačkoj, u posedu lopte dominatnoj i brzoj igri Partizana, kakvu je forsirao u vreme svog prvog, kratkog mandata na sadašnjoj adresi.

Tada je morao da počne od selekcije igrača, a sada postoji verovatnoća da makar u prva dva evropska nastupa ima kompletan prošlosezonski sastav, ne računajući standardnog Nikolu Milenkovića, jer je mladi štoper prema uslovima ranije prodaje otišao u Fiorentinu. Iako par Đurđević – Leonardo ima zicer šansu da naplati fantastičan golgeterski učinak iz prošlih meseci.

– Pričao sam sa Đurđevićem. Svesni su da je pred nama Liga šampiona i da svi idemo na više ako napravimo dobar rezultat. Ako ne izbori LŠ, Partizan mora da ispuni ekonomski plan i proda najbolje igrače, ne krije scenario u slučaju neulaska u kontinentalnu klupsku elitu Đukić.

Ono što je izvesno jeste da crno-beli sutra idu na Zlatibor, gde će raditi sedam dana i do povratka u Beograd 21. juna odigrati test meč s Mladosti iz Lučana, a da će glavni deo priprema obaviti u Moravskim Toplicama u Sloveniji (23. jun-3. jul), gde ih čekaju ugovoreni dueli sa moskovskim CSKA i danskim Kopenhagenom.

Povratak dvojca u stručni štab

Đukić insistira na Lazaru Ćirkoviću kao prvom rešenju na upražnjenom mestu desnog štopera, ubeđen da može da “vrati” ovog nekada stalnog startera a posle marginalizovanog centralnog defanzivca, ali to ne znači da mu se ne traži ozbiljna konkurencija. Trenutno su u opticaju Marko Simić, reprezentativac Crne Gore, slobodan igrač s velikim iskustvom iz BATE Borisova, Kajzerija, Izraela i Rostova, te Milan Mitrović, takođe čistih papira posle kraja saradnje s turskim drugoligašem Mersinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari