Do Božića se mora, posle će se videti 1Od spektakla do "balona" Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE SHUTTERSTOCK OUT

Čelnici NBA lige održali su u Las Vegasu sastanak na kojem su raspravljali o tome kako se suočiti sa posledicama novog talasa korona virusa, a zaključak je da Liga ne sme da stane, da se neće ponovo ići u„balon“ i da se mora pronaći način da se takmičenje prilagodi okolnostima.

NBA liga nalazi se pod velikim udarom omikron soja i takmičenje u najboljoj košarkaškoj ligi sveta trenutno je na ivici regularnosti. Sve više igrača je zaraženo, utakmice se odlažu, a čelnici takmičenja i ljudi koji vode klubove pokušavaju da nađu način da spasu sezonu.

Na sastanku u Las Vegasu raspravljalo se i o tome da li zaustaviti takmičenje na nekoliko sedmica ili ga nastaviti uprkos tome što su timovi desetkovani i što se mečevi odlažu.

Prvi zaključak je da NBA mora da se igra makar do božićnih praznika, a američki mediji prenose da komesar takmičenja Adam Silver pokušava da održi Ligu kako bi preživela predstojeće praznike.

Televizijski partneri Lige, koji su unapred platili ogroman novac za prenose utakmica, smatraju Božić važnim terminom, podjednako bitnim kao i plej-of.

Prošlogodišnja sezona je pomerena sa sredine januara na kraj decembra kako bi se osiguralo da televizijske mreže dobiju svoje praznične mečeve.

NBA i Nacionalna asocijacija košarkaša (NBPA) saglasili su se da moraju da zaštite prihod od košarke koji je žila kucavica Lige i da zato NBA mora da preživi do Božića.

Utisak je da bi Liga mogla da se pauzira nekoliko nedelja posle 25. decembra, da bi se igrači i zaposleni u timovima koji su sada pozitivni izlečili i da bi se sprečilo dalje širenje. Naravno, pod pretpostavkom da će se situacija sa virusom odigravati onako kako žele čelnici NBA.

Ova varijanta podrazumevala bi karantin za sve igrače i članove stručnih štabova, a smatra se da bi to naišlo na veliki otpor.

Pauza od nekoliko nedelja bila bi noćna mora za logistiku jer u istim dvoranama u kojima igraju NBA ekipe svoje mečeve igraju i timovi koji nastupaju u hokejaškoj NHL i američkom fudbalu ili se u njima održavaju koncerti.

Takođe, to bi imalo posledice na NBA draft, termine u kojima slobodni agenti menjaju timove, letnju ligu i dužinu pauze između dve sezone.

Za sada je sigurno da neće biti novog „babla“, poput onog od pretprošle sezone. Igrači ne žele da budu odvojeni od porodica, organizacija „balona“ je preskupa, a NBA ne može sebi da priušti gubitak prihoda od ulaznica.

Nekoliko čelnika klubova izjavilo je da izazov sa kojim se trenutno suočava NBA i nije toliko ozbiljan koliko se čini.

Oni navode da nijedan igrač u poslednje vreme nije bio hospitalizovan, a prema rečima predsednika Sindikata NBA igrača (NBPA) Si Džeja Mekoluma skoro svi su vakcinisani.

– Bili smo na 98 odsto, možda smo sada čak i na oko 99 odsto vakcinisanih trenutno – rekao je Mekolum za Njujork Tajms.

Vakcine rade svoj posao tako da igrači pogođeni trenutnim talasom imaju čak i manje ozbiljnih simptoma nego što su imali u prethodnim talasima, a mnogi su potpuno asimptomatski.

Nažalost, nisu samo igrači u opasnosti, već i članovi stručnih štabova i zaposleni u timovima, koji su ugroženiji. Recimo, privremeni glavni trener Sakramento Kingsa, 67-godišnji Alvin Džentri, bio je pozitivan na testiranju prošle nedelje, i uprkos tome što se oporavlja pitanje je kakve će posledice bolest ostaviti na njegovo zdravlje.

Zamena za svakog zaraženog

NBA liga i Asocijacija igrača (NBPA) postigli su dogovor o pravilima koja dozvoljavaju dodatnu zamenu igrača u kovid krizi. Izmenjena pravila ostaće na snazi do 19. januara, kada će liga dati timovima nova uputstva. Prema sporazumu, svakom timu će biti dozvoljeno da dovedu zamenskog igrača za svaki pozitivan slučaj COVID-19 koji se pojavi u ekipi.

Novac za igrače koji budu zamene za one zaražene neće se računati u godišnju platu tima, takozvani „seleri kep“, i neće se dodati na potencijalno plaćanje poreza na luksuz.Kao deo sporazuma, NBA i NBPA će ukinuti ograničenje broja utakmica kojima je „dvosmernom“ igraču dozvoljeno da bude na aktivnom spisku tima. Prema prethodnom sporazumu koji su dve strane sklopile proteklog leta, postojao je limit od 50 utakmica.

Po kovid protokolu NBA lige timovi moraju da imaju osam zdravih igrača da bi igrali utakmicu, ali je klubovima sve teže da ispune ovaj uslov. Broj pozitivnih slučajeva raste neverovatnom brzinom, pa su, recimo, u subotu Nju Džersi i Orlando zajedno imali samo 17 zdravih košarkaša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari