Do juče ministar, sada glavni kandidat za predsednika FSS: Ispunjava li Branislav Nedimović ključni uslov za Kokezinog naslednika? 1Branislav Nedimović Foto: PKS

Za eventualni izbor političara iz redova Srpske napredne stranke za prvog čoveka srpskog fudbala potrebno je da budu ispunjeni određeni uslovi.

Prema nezvaničnoj, unapred utvrđenoj ali u zadnji čas propaloj, preraspodeli moći u Fudbalskom savezu Srbije trebalo je da Branislav Nedimović bude potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije, a onda u jednom trenutku, tokom sledeće godine, sedne u fotelju Nenada Bjekovića.

Međutim, bojkot delegata pomerio je sednicu izborne Skupštine FSS sa ponedeljka na utorak, da bi jedini predsednički kandidat, Bjeković, popustio pod pritiskom baze (predvođene Crvenom zvezdom) i „odozgo“ tj. povukao se iz izborne trke, pa glasači sa (juče) verifikovanim mandatima nisu imali priliku da biraju naslednika Slaviše Kokeze, godinu i po dana nakon njegove ostavke.

Takav, (ne)očekivan razvoj situacije u prvi plan je izbacio Branislava Nedimovića, doskorašnjeg ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Srbije, koji je u novi skupštinski delegatski saziv najviše domaće fudbalske organizacije ušao na predlog Radničkog iz rodne mu Sremske Mitrovice, odnosno kao predstavnik pomenutog člana Prve lige Srbije.

On sam je u izjavi za Sportski žurnal rekao da su to „spekulacije“, podsetivši da će „tek u februaru, martu biti nove procedure“, uz napomenu da pričama tog tipa ne bi trebalo remetiti atmosferu oko reprezentacije Srbije, pred njen početak priprema za Svetsko prvenstvo, koje počinje za manje od tri nedelje u Kataru.

Ono što je poznato jeste da se o Nedimoviću već neko vreme šuškalo kao o čoveku koji će se iz sveta visoke politike prešaltati na teritoriju najpopularnijeg i najunosnijeg sporta, s tim da je u početku bio viđen kao predsednik FSS, već na propalim izborima 31. oktobra.

Jasno je i da je morao da zadovolji čitav niz uslova iz člana 40. novog Statuta FSS („Uslovi za članstvo u organima/telima FSS“) da bi uopšte postao član Skupštine, a onda možda, jednog dana, preuzeo prava i obaveze prvog čoveka FSS, čija je fotelja upražnjena još od marta 2021, kada je njegov partijski kolega iz Srpske napredne stranke napustio FSS, zbog optužbi da je sarađivao sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka.

Javnosti su svakako najinteresantnije tačke E („da ne vrši funkciju u organu političke stranke i to: član glavnog odbora, predsedništva, izvršnog organa“) i Ž („da nije lice koje vrši javnu funkciju u skladu sa propisima Republike Srbije“), s obzirom da je nekadašnji član Demokratske stranke Srbije i Demokratske stranke od 2016. godine do nedavnog izbora nove republičke Vlade vodio važan resor.

Kako pomenuti 40. član najvišeg pravnog akta FSS predviđa dužnost kandidata za članstvo u organima/telima FSS da najmanje 15 dana pre održavanja izbora priloži dokaze da je: državljanin Srbije, ima više od 18 godina, nije osuđivan za krivična dela, da je aktivan član fudbalske organizacije, da nije vlasnik kladionice, ne obavlja posao trenera ili sudije… jasno je da ispunjava sve te uslove.

Jedino što ostavlja prostora za različita tumačenja i spekulacije jeste to što u pomenutom delu Statuta FSS stoji da dokazi o ispunjavanju uslova iz tački E i Ž mogu biti priloženi nakon izbora. Pa, tako još nije jasno da li je svojevremeno najmlađi gradonačelnik (Sremske Mitrovice) u Srbiji u međuvremenu zadovoljio formu i dao ostavku na mesto u Predsedništvu Srpske napredne stranke.

Tim pre što njegovo ime i dalje stoji na spisku članova pomenutog tela SNS, vidljivom na zvaničnom sajtu vladajuće partije u zemlji.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari