Do prvog mesta sa domaćim igračima 1

Nije da se ne dešava da jedan klub u dve različite lige u tri sezone zauzme dva poslednja i jedno prvo mesto, ali da je tako nešto retkost – jeste.

Da sve bude još zanimljivije, Jošanica, o kojoj je reč, u prilici je da i u četvrtoj uzastopnoj sezoni nastavi taj niz, pa da u ovoj mrtvoj trci između poslednjeg i prvog mesta dođe i do izjednačenja. „Žuti“ posle ispadanja iz Srpske lige nakon 11. kola zonske lige ,,Morava“ drže visoko treće mesto sa istim brojem bodova, ali slabijom gol razlikom od Takova i Sloge iz Kraljeva. Raspored na tabeli najavljuje foto finiš u kojem bi mogli da se nađu i šest trenutno vodećih klubova, između kojih je trenutno razlika četiri boda. Za iznenađujuće dobre igre i rezultate Jošanice zasluga sigurno pripada i treneru Kenanu Kolašincu, koji se posle boravka u Prijepolju i Sjenici konačno vratio u novopazarski fudbal.

* Gužva u vrhu tabele nagoveštava uzbudljiv rasplet lige. Kolike su mogućnosti Jošanice u takvoj konkurenciji?

– Dugo sam odsustvovao iz ove zone koja za razliku od čitavog niza sezona konačno ima karakteristike nekih drugih zonskih takmičenja. Bilo je i vreme da i u njoj ne dođe do ranog izdvajanja jedne, eventualno dve ekipe, što zna da ubije draž takmičenja. Već sada se može reći da su kandidati za najviši plasman Sloga iz Kraljeva, Takovo i Jošanica, možda se u tu trku umešaju još i Mladost i Trepča. Iskreno, mi u ovom trenutku nemamo tim za prvo mesto, ali kad se prestrojimo tokom zimske pauze – dobićemo ga.

* Prijatno je Jošanica iznenadila odličnim rezultatima na gostovanjima. Čini se da je to jedan novi kvalitet ekipe.

– Donekle i jeste. Tim je sastavljen od nekolicine iskusnih igrača koji prednjače u svakom pogledu i u kombinaciji sa par izuzetno talentovanih klinaca, kojima je ovo prvi dodir sa seniorskim fudbalom, dobili smo sastav kojem je najmanje važno mesto igranja i ime protivnika. Problem nam stvaraju učestale povrede, jer skoro da ne prođe kolo a da nam iz stroja ne ispadne četiri do pet igrača. To je previše.

* Skoro redovno se dešava da ekipe koje napuste jednu ligu dođu u poteškoće prilikom prilagođavanja na niži stepen takmičenja. Sa Jošanicom to nije slučaj. Kako objašnjavate taj svojevrsni fenomen?

– Pre svega, ne postoji trener koji preuzimanjem takvog tima ne ulazi u neku vrstu rizika. Razumno bi bilo da u ovoj sezoni akcenat stavimo na stabilizovanje skoro svih nivoa kluba. Ipak, nama se dogodilo da posle svesnog resetovanja tima i promene sistema igre igramo jako dobro, pa kad smo već svojom zaslugom došli u ovu poziciju bila bi prava šteta ne pokušati iskoristiti priliku koja se ukazala. Sledeća stvar kojoj moramo ozbiljno prići je januarski prelazni rok. Namera nam je da neke igrače koji su u Novom Pazaru, a nisu angažovani na terenu, kao i neke iskusne fudbalere, poput Seada Hadžibulića i Lotinca, pozovemo u naše redove.

* Priličan broj fudbalera Jošanice letos su prošli kompletne pripreme sa Novim Pazarom. Iako za njih nije bilo mesta u najboljem timu prvoligaša oni su ostali da u njemu čekaju šansu.

– Normalno je da su u Jošanici. Zdrav razum kaže da nije pojmljivo da igrač koji sa klubom ispadne iz Srpske lige pojačava prvoligaša. Gde je tu logika? Samo gube grejući klupu Pazara, mada više sede na tribinama. Igrali su poneku trening utakmicu i više ih nigde nije bilo. Manipulisali su njima dajući im lažna obećanja da će biti nosioci igre, a oni su u Novom Pazaru služili samo za popunjavanje brojčanog stanja. Da su bili u Jošanici, em bi igrali, em bi postali bolji, možda i toliko da Novi Pazar ni u jednoj akciji ne bi mogao da ih zaobiđe.

* Za razliku od nekih ranijih sezona sadašnji tim Jošanice selektiran skoro isključivo od domaćih snaga. Je li to dobar potez?

– Pristalica sam baziranja na domaćim igračima. Nema potrebe da filozofiramo, budžet nam je skroman, što je dovoljan razlog da ne dovodimo proverene igrače i obećavamo im kule i gradove, a znamo da njihove zahteve ne možemo da ispunimo. Problem su nam i menadžeri, a to su uglavnom danas roditelji, koji mahom neuspešno vode karijere svoje dece dozvoljavajući im da nigde ne igraju duže vreme. Nama bi Bajramlić, Lakota, Hazirović i ostali dobro došli, u Pazaru igraju na kašičicu ili ne igraju. Takav status će se odraziti na njihove karijere. Čujem da se govori, pa šta bili su Pazaru tri meseca, nisu mnogo izgubili. Kakva tri meseca, kad dođe mart i oni ponovo počnu da igraju utakmice to će biti devet meseci bez ozbiljnog fudbala. To će biti ozbiljan problem.

* Postoji li mogućnost da zbog velikog broja kandidata za prvaka liga u jednom trenutku dovede u pitanje regularnost?

– Strah da se umešaju problematične mračne fudbalske sile uvek postoji. Za sada sve je čisto. Međutim, dogodi li se i da ne budemo prvi neće biti smak sveta. Tim pre što osim mene, prvog saradnika Gurdijeljca i par iskusnih igrača u ovakav start niko nije ni verovao. Nadam se da ćemo na proleće imati najbolji tim i da bi sa njim mogli da ostvarimo neočekivano i neplanirano. U ovom trenutku, valja priznati, da je Takovo sa par iskusnih prvoligaških fudbalera najkvalitetnije.

Pazar se održava na veštački način

Kao dugogodišnji fudbaler Novog Pazara, Kenan Kolašinac često je znao da u vrlo oštrom tonu kritikuje način rada u njemu. Priznaje da ne gleda utakmice prvoligaša. „Godinu dana nisam pogledao neki meč. Naravno, osluškujem šta se dešava. Upoznat sam da se klub održava na veštački način, da ima ogromne finansijske problema i da vlada loša atmosfera. Sve se bez ikakvog razloga prikriva, a javnosti se plasira stanje u kojem teku med i mleko. Liga nikad nije bila lošija, a Novi Pazar jako loše u njoj stoji, iako je i pored teške situacije dovedeno desetak novih igrača. Inače, o kvalitetu lige dovoljno govori primer Dinama iz Vranja. Gotovo isti sastav koji je prošle sezone više bio na dnu nego po sredini tabele sad beži Pazaru velikih 13 bodova“, daje sliku kluba i tima sa distance, Kenan Kolašinac.

Šemsović je izmanipulisan

Da problemi u Novom Pazaru nisu i ne mogu da ostanu nevidljivi pokazuje i nedavna ostavka predsednika Ćerima Šemsovića. Ovako taj događaj vidi trener Jošanice. „Klub ne može dobro da gura ako u njemu nema ljudi koji su bliski gradskoj vlasti. Godinama se naglašava kako u Pazaru ne postoje pravi sportski radnici. Primer Šemsovića pokazuje da i oni koji bi to mogli da budu kad izostanu dobre veze uz pomoć kojih bi „čupali“ novac iz gradske kase nemaju šta da traže u klubu. Ćerim Šemsović je naseo na lažna obećanja, pa je vešto izmanipulisan. Iskorišćen je njegov autoritet kad je trebalo dovesti igrače, i to je bilo sve. Valjda je i on konačno shvatio da nije trebalo ni da se prihvata ponuđenog posla“.

Omerov memorijal

Pre 4,5 godine preminuo je legendarni bokserski trener Omer Kolašinac, Kenanov otac, u čiju čast je u staroj sportskoj hali pred više od 500 gledalaca održan Prvi memorijalni turnir. Njegovo održavanje delimično su finansijski pomogli sinovi Kenan i Sead, obojica fudbalski treneri. Održano je 17 borbi u konkurenciji seniora, juniora, mladih i školaraca. Za najboljeg boksera proglašen je Petar Petrović iz leskovačkog Hisara. Najbolji tehničar je bokser Novog Pazara Ekrem Hanuša, najmlađi pobednik Filip Božović iz Bijelog Polja, a najborbeniji par činili su Đorđe Smolović iz Bijelog Polja i Enis Adrović bokser Radničkog iz Berana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari