Srpski teniseri već na prvom Grend slemu u sezoni „prete“ da prevaziđu sve ono što su uradili u više nego uspešnoj 2007. Naša zemlja dala je čak troje finalista Australian Openu – Ana Ivanović rano jutos igrala je protiv Marije Šarapove za trofej u Melburnu, Nenad Zimonjić u paru sa Kineskinjom Sun Tjantan biće na istom zadatku, a borba za prvu grend slem titulu očekuje i Novaka Đokovića, koji je u petak u polufinalu pobedio, ni manje ni više, nego najboljeg tenisera današnjice Rodžera Federera – 3:0 (7:5, 6:3, 7:6).

Srpski teniseri već na prvom Grend slemu u sezoni „prete“ da prevaziđu sve ono što su uradili u više nego uspešnoj 2007. Naša zemlja dala je čak troje finalista Australian Openu – Ana Ivanović rano jutos igrala je protiv Marije Šarapove za trofej u Melburnu, Nenad Zimonjić u paru sa Kineskinjom Sun Tjantan biće na istom zadatku, a borba za prvu grend slem titulu očekuje i Novaka Đokovića, koji je u petak u polufinalu pobedio, ni manje ni više, nego najboljeg tenisera današnjice Rodžera Federera – 3:0 (7:5, 6:3, 7:6).

Statistika meča

Protiv Federera Novak Đoković je realizovao četiri od 11 brejk lopti, imao je 50 vinera (Federer 38), dok su u neiznuđenim greškama bili podjednaki – 32:32. Naš teniser je osvojio 118 poena, a Federer 104. Publika na Rod Lejver Areni videla je 23 asa, 12 Đokovića i 10 Federera.

Najbolji srpski teniser u Melburnu odigrao je četvrto uzastopno polufinale grend slem turnira i poput Ivanovićeve drugi put stekao pravo da se bori za trofej. Za najveći uspeh u karijeri treći reket sveta igraće u nedelju protiv dve godine starijeg Francuza Žo Vilfrid Conge, trenutno 38. reketa sveta. Njihov prvi susret biće takođe i prvo finale Australian Opena u poslednjih deset godina u kojem će se sastati dvojica tenisera koji prethodno nisu osvajali turnir.

Nole impresionirao svet

Svetske novinske agencije prenele su pod oznakom „hitno“ vest o porazu Rožea Federera u polufinalu Otvorenog prvenstva Australije, a svetski mediji pozdravili su plasman Novaka Đokovica u finale. „Neranjivost Federera probušena je, zatim izmlaćena i na kraju rastrgnuta na Melburn parku, a svetski broj jedan surovo je izbačen sa Australijan opena“, piše u izveštaju agencije Rojters. Asošijeted pres ocenio je da Federer „nije ličio na igrača koji je osvojio 13 gren slem titula“.

Komentatori radija Australijan opena preneli su vest o velikoj pobedi usklikom „Kralj je pao!“. Komentatori vodeće americke sportske medijske kuće ESPN konstatovali su da je petka bio izuzetno radostan dan za građane Srbije.“Mora da je ovo čudesan dan u Srbiji, koja ima muškog finalistu, ženskog finalistu i finalistu u mešovitom dublu na Australijan openu“, kazao je komentator ESPN.

Zvanični sajt turnira bio je zatrpan komentarima navijača i pozdravima Đokoviću, a novinar te stranice ocenio je da je pobeda bila „impresivna“.

Novak Đoković u meču protiv Federera pokazao je u kakvu tenisku veličinu izrasta. Sav potencijal iz minule sezone pretočio je u ubedljivu i izuzetno zrelu i inteligentnu igru na koju odgovor nije imao čak ni neprikosnoveni i u tenisu sveznajući Švajcarac.

Zimonjić i Sun u finalu, titula za sestre Bondarenko

Nenad Zimonjić i Kineskinja Sun Tjantan plasirali su se u petak u finale miks dubla pošto su prebrodili gubitak prvog seta i pobedili Kineskinju Jan Ci i Marka Nolsa sa Bahama – 2:1 (2:6, 7:5, 10:6). Peti nosioci na turniru Zimonjić i Sun sastaće se u finalu sa indijskim parom Sanija Mirza i Maheš Bupati, koji je nekada bio Zimonjićev partner u muškom dublu. Srpski Dejvis kup reprezentativac i Sun su do finala stigli uprkos nešto lošijoj igri u prvom setu i prvom delu drugog seta, kada su gubili rezultatom 2:4 i nalazili se na ivici poraza. Ipak, uspeli su da načine preokret, povedu sa 5:4 i dobiju taj set sa 7:5. Usledio je taj brejk, a sigurnim servisima u finišu Zimonjić i Sun su okončali meč u svoju korist sa 10:6.

Prethodno su Ukrajinke Alona i Katerina Bondarenko osvojile titulu u igri ženskih parova, savladavši Beloruskinju Viktoriju Azarenku i Izraelku Šahar Per 2:1 – (2:6, 6:1, 6:4). Sestre Bondarenko zajedno su odigrale 38 turnira u dublu, a zanimljivo je da im je ovo prvi trijumf.

U ranoj fazi meča izgledalo je da polufinale ide više naruku Federeru. Rutinski je upisao prvi brejk, ubrzo na 0:30 na Đokovićev servis došao u priliku da to ponovo učini. Ali, to je i bilo sve što je aktuelni šampion uspeo da uradi u ovom meču. Srpski teniser na 3:5 promenio je tok stvari, nametnuo svoju igru i potpuno preuzeo inicijativu. Vezao je narednih pet gemova i najbolji teniser sveta nije imao pravi odgovor na Đokovićeve precizne dijagonale i izuzetan servis. Na semaforu u drugom setu stajalo je 5:1, do čega je naš teniser došao osvojivši devet od 10 gemova! Sa prednošću od dva brejka Đoković je nervozno sevirao za drugi set i bespotrebno prokockao prvu priliku, međutim, kod druge šanse nije ponovio istu grešku, uprkos dekoncentraciji koju mu je uneo glavni sudija opomenom da odugovlači pri servisu. Treći set bio je najneizvesniji. Oba tenisera su sačuvala servis, s tim što je Federer bio prinuđen da spasava četiri brejk poena u trećem gemu, naspram Đokovićeva dva koji su takođe bili set poeni za prvog tenisera sveta. Taj-brejk je odlučivao o dužini meča. Na kraju 7:5 i velika pobeda Novaka Đokovića nad prvim favoritom turnira.
Poslednji put kada je Rože Federer izgubio na Grend slemu bez osvojenog seta bilo je pre četiri godine na Rolan Garosu, tada ga je u trećoj rundi porazio Brazilac Gustavo Kirten. Poraz od Đokovića bio mu je prvi na Melburn Parku još od duela od pre tri godine protiv tada aktuelnog prvaka Marata Safina. Naš teniser prekinuo je impozantnu Federerovu seriju od 10 grend slem turnira na kojima je igrao finale.
– Federer je najbolji sportista koji je ikada igrao tenis i teško je reći kako se osećam nakon ove pobede. Nisam joj se nadao, posebno ne da ću ga savladati bez izgubljenog seta. Rezultatski smo stalno bili izjednačeni i sreća je da se duel ovako završio – rekao je Đoković koji u Australiji ne zna za izgubljeni set, što ga stavlja na večitu listu Australian Opena na kojoj se nalaze još osmorica tenisera koji su se plasirali u finale ne izgubivši usput nijedan set.
Treći igrač sveta ponosan je na to što je tokom meča uspeo fantastičnom Švajcarcu da nametne svoju taktiku i što nije sebi dozvolio da „psihološki padne“, bez obzira na povremene krizne trenutke u duelu.
– Nisam dozvolio nervozi da me savlada i uspevao sam da se dobro nosim sa povremenim emocionalnim krizama. Jedna od najvažnijih stvari u ovom sportu je servis i danas sam pokazao da sam znatno napredovao na tom polju – ocenio je Đoković.
S obzirom na to da je eliminisao najboljeg, bar na papiru, naš teniser ne bi trebalo da ima puno problema u finalu protiv najvećeg iznenađenja turnira Žo Vilfrid Conge. Ipak, svestan je Đoković da je tako samo „na papiru“, jer ubedljive igre koje je Francuz pokazao do završnice uveravaju da trećem reketu sveta predstoji velika borba za osvajanje prve grend slem titule u karijeri.
– Sjajno je videti kvalitetne mlade igrače čije vreme u svetskom tenisu tek dolazi. Niko pre početka turnira nije očekivao ovakvo finale. Siguran sam u sebe i verujem da mogu da osvojim svoju prvu grend slem tutulu – poručio je Đoković.
Prvi reket sveta priznao je da je Đoković više od njega zaslužio meč u finalu.
– Nema sumnje da se sećam i boljih dana. Servis me nije slušao, a pri tome Đoković je odlično pokrivao teren i nije mi dao puno prostora i to je sigurno uticalo na moju igru u polufinalu. Novak je pokazao veliko samopouzdanje, odlično je odigrao ceo turnir, a uz to imao je relativno težak žreb. Apsolutno zaslužuje da igra u finalu.
Pobede nekako uvek idu uz ime Rožera Federera, tako da mu je ovaj poraz od srpskog tenisera, i to u polufinalu Grend slema svojevrstan šok i razočarenje.
– Naravno, ja sam stvorio ovo „čudovište“, pa sada moram da osvojim svaki turnir na kojem nastupim. Ali objektivno, plasman u polufinale je sasvim solidan rezultat. Nije lako svake nedelje izlaziti na teren i uvek ići na pobedu. Uvek ćete naići na igrače iz prvih deset, koji su u formi i puni motiva da vas iznenade. To je nešto što u tenisu predstavlja najveći problem za igrača na vrhu. Ne može uvek da se pobeđuje, svestan sam toga. Pobedio sam mnogo, mnogo puta kada nisam očekivao da pobedim. Ne mogu da ne budem razočaran. To razočarenje će proći, moram da gledam napred jer mnogo očekujem i želim u ovoj godini.
Federer je bio iznenađen nepogrešivom igrom Novaka Đokovića.
– On obično ne igra baš toliko dobro, ali ovoga puta bio je odličan. Ali platio sam cenu propuštenim šansama, naročito u trećem setu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari