Dodela "Zlatne lopte" srpskog fudbala "samo" odložena za februar: Ratovi u FSS nisu ukinuli godišnja priznanja 1photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Svečana ceremonija Fudbalskog saveza Srbije pomerena sa decembra na drugi mesec 2023. godine.

Dodela sezonskih nagrada najboljim pojedincima našeg fudbala neće biti organizovana u uobičajenom terminu, poslednjeg meseca tekuće godine.

Mada su iste od njihovog ustanovljavanja 2006, po ugledu na slične izbore u svetu, uručivane u decembru ovog puta će se to desiti prve nedelje februara.

U opticaju su dve verzije pomeranja važnog preseka individualnog učinka trenera, fudbalerki i fudbalera. Obe nezvanične, jer se FSS nije oglasio tim povodom.

Packa Piksiju ili dezorganizacija u FSS zbog Mundijala

Jednu su lansirali mediji i po njoj je prolongiranje posledica aktuelnih ratova za prevlast u Fudbalskom savezu Srbije, s akcentom na poziciju Nenada Bjekovića. Tačnije rečeno na otpor prema zameniku predsednika FSS od strane većeg dela aktuelnog sastava Izvršnog odbora, koji inače finalizuje odluke o laureatima „Zlatne lopte“. I ne želi ga ni u ulozi budućeg, „pravog“ naslednika, davno otišlog, Slaviše Kokeze, pa je jedva dočekalo nalog s političkog vrha o povlačenju Bjekovićeve kandidatire.

U tom tumačenju stvari, odlaganje pomenute ceremonije, pa i sednice Izvršnog odobra na tu temu, ima veze i s tim što se neki od čelnika domaće vrhovne fudbalske organizacije mršte na poteze Dragana Stojkovića. Nešto manje na njegove selektorske izbore i metode, odnosno brzu eliminaciju sa SP, a puno više na bliskost sa pomenutim gubitnikom, u zadnji čas, na volšeban način, neodržanih izbora u FSS, pre dva meseca.

Pa bi odlaganje važnog događaja, sa sve opcijom eventualnog nenagrađivanja Piksija za ovogodišnji proboj u A diviziju Lige nacija, trebalo da predstavlja packu komandantu A tima. I specifičnu demonstraciju moći ekipe sa druge strane rova prema čoveku čija se reč, od početka selektorskog mandata, sluša, poštuje i sprovodi daleko van svlačionice Orlova.

Druga verzija je mnogo mekša i nema dodirnih tačaka sa aktuelnim previranjima, jer neki izvori sa Terazija 35 tvrde da je ovo neuobičajeno pomeranje čisto operativne prirode. Odnosno, inicirano samo raštrkanošću igrača po njihovim klubovima, nakon obaveza na Svetskom prvenstvu u Kataru, i činjenicom da je prvi zimski Mundijal istumbao sve evropske lige.

Poslednji laureati Čankovićeva i Tadić

Sa ovih mesta dolaze uveravanja da će „Zlatna lopta“, odnosno više njih, biti uručeno čim se reprezentacija vrati sa prijateljskog meča sa Sjedinjenim Američkim Državama, 26. januara u Los Anđelesu.

Bez obzira na potencijalne nove lomove u FSS do tada, koji bi mogli da utiču i na imenovanje nagrađenih za dostignuća u fudbalskoj 2022, jer srpski fudbal je sinonim za često mešanje baba i žaba.

Sezonu 2021. obeležili su selektor Stojković, kapiten reprezentacije i vođa Ajaksovog tima Dušan Tadić, te reprezentativka i članica Čelsija, Jelena Čanković, u to vreme fudbalerka Rozengarda.

Jedini prekid u dodeli prestižnih priznanja desio se 12 meseci pre toga, ali je on bio uslovljen ograničenjima u vidu korišćenja zatvorenih prostora u vreme najžešće faze pandemije korona virusa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari