"Dok Bahar traga za pravom formulom, Partizan pobeže...": Bivši trener Crvene zvezde o Izraelcu na klupi crveno-belih 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Fudbalski trener Miloljub Ostojić (73) ima nekoliko sličnosti s Barakom Baharom.

Obojica su u Zvezdu došli kao šampioni u prethodnoj sezoni: Ostojić 1999. iz Obilića, Bahar nedavno s trostrukom uzastopnom krunom s Makabijem iz Haife u Izraelu.

I jedan i drugi drže do čvrstih principa koji daju plodove ako se shvate i prihvate, ali zbog njih se i strada.

Ostojić je na klupi crveno-belih ostao kratko. Nije ni stigao da primeni svoj način rada – platio je danak nezadovoljavajućim rezultatima: tri remija u prvih pet kola državnog prvenstva i poraz protiv Monpeljea u prvom kolu Kupa UEFA (1:0), kada je Zvezda, istina, bila domaćin u Sofiji zbog složene političke situacije u našoj zemlji iza bombardovanja.

Bahar na Marakani visi o koncu, a razočaranje zbog toga što prvak ne daje igre koje se od njega očekuju kulminiralo je upadom navijača u svlačionicu.

„I to je Zvezda. U njoj je izuzetno teško raditi. Pod stalnim ste teretom imperativa pobede. Bahar sad prolazi kroz taj stresan period. Uporedo se prilagođava novoj sredini, sredina se prilagođava njemu. Naš mentalitet mu nije blizak. Takav je problem, redimo, imao Klemente kada je vodio reprezentaciju pa se rano povukao. Zengi je u Zvezdi bilo drukčije jer nam je po temperamentu srodan. Dok Bahar traga za pravom formulom, Partizan pobeže. To je cena večitog suparništva u našem fudbalu, pošto je za Bahara neophodno strpljenje, a strpljenje se lako troši. Sad je Zvezdi potrebna mudrost. Siguran sam da je Bahar dobar trener i ozbiljan čovek i da će sve da legne na svoje mesto“, ocenjuje Ostojić, sagledavajući kolegu iz Izraela verovatno i iz sopstvenog iskustva na Marakani.

"Dok Bahar traga za pravom formulom, Partizan pobeže...": Bivši trener Crvene zvezde o Izraelcu na klupi crveno-belih 2
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Zvezda je u pripremnom periodu delovala ohrabrujuće, a u takmičarskim utakmicama je zapala u krizu.

„Na pripremama igrači imaju veći zanos da se dokažu i nametnu, a kada zasluže mesto u timu onda se i uljuljkaju. Baharu jedino zameram što eksperimentiše, što od krila pokušava da napravi i bekove, a onda u igru vraća bekove koji to zaista i jesu. Visoki presing koji je sproveo kroz pripreme, a koji Zvezda nikada nije primenjivala u svojoj igri, zahteva izuzetan fizički napor i tu se troši snaga za konkretnije napadačke akcije. Pokazalo se da Zvezdinoj deci treba dati veću šansu. Nisu svi stranci opravdali očekivanja, ali način na koji se stranci dovode u naš fudbal generalno je problematičan. Daću primer da je veliki Aleks Ferguson išao deset puta u Portugaliju da vidi mladog i talentovanog Kristijana Ronalda na delu pre konačne odluke da iz Sportinga pređe u Mančester junajted. Bio je sasvim siguran koga dovodi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari