Doktorska partija Radeta Krunića u Napulju, zasenio je Leaa i Žirua 1EPA-EFE/Roberto Bregani

Srpski fudbaler i reprezentativac Bosne i Hercegovine bio među najboljim igračima Milana u revanšu četvrtfinala Lige šampiona.

Jeste Žiru golom u Napulju raspršio nadanja fudbalera Napolija da mogu nadoknaditi minus iz prvog susreta (1:0). Tačno je i da je Leao prethodno imao fantastičnu simultanku, pošto je na polovini Milana uzeo loptu i noseći trojicu protivničkih igrača na leđima uposlio Francuza na tacni, serviravši mu zicer.

Ipak, gledano kroz prizmu svih 90 minuta revanša, nepodeljen je utisak da je Rade Krunić bio ubedljivo najbolji fudbaler Rosonera i da je najzaslužniji za izboreni remi podno Vezuva(1:1) težine prvog plasmana Milana u polufinale Lige šampiona, posle 2007. godine.

Preciznije, u polju je Krunić bio neko ko je fenomenalno čitao igru rivala, dok je na golu, kao i u Milanu, čuda činio Majk Menjan. Francuski golman je odbranio i penal Kvaracheliji pred kraj drugog poluvremena, bio je to 14. prilikom kojeg je uspeo da spreči izvođača da dođe do realizacije, od ukupno 45, koliko puta je stajao na gol liniji tokom izvođenja penala.

Kasniji gol Osimena bio je utopistički pokušaj da se u nadoknadi vremena ispravi propušteno iz prethodnih 90 minuta (1:1).

Od dolaska na mesto šefa struke Milana, Stefano Pioli, bez obzira na konstelaciju snaga u veznom redu, uopšte nije dozvoljavao upravi kluba da na dnevni red stavi eventualni odlazak Radeta Krunića.

Tridesetogodišnjak iz Foče, stigao je u Milan 2019. negde u isto vreme kada je posrnulog giganta preuzeo Pioli, i od početka saradnje njih dvojica imaju gotovo savršenu komunikaciju.

Nije Krunić od početka mandata u redovima Rosonera bio standardan, naprotiv. Dešavalo se da u seriji mečeva ostane na klupi, međutim, kad god je neko od standardnih veznih igrača ispadao iz postave, Krunić bi bio taj koji bi uskakao i pokrivao bilo koji deo prostora u manevru.

Pioli je kod Paolo Maldinija, jednog od vodećih operativaca u klubu, insistirao na tome da se reprezentativcu Bosne i Hercegovine produži ugovor, bez obzira na to što su Benaser i Tonali bili zakucani kao starteri u veznom redu.

Da je sjajni stručnjak znao o čemu govori, možda je najbolje opisano i doživljeno u sinoćnjem revanšu četvrtfinala Lige šampiona.

Nekadašnji fudbaler Donjeg Srema i čačanskog Borca, koji je bio neostvarena želja Crvene zvezde, odigrao je fenomenalno u Napulju, pogotovo u defanzivi.

O Krunićevoj partiji danas piše kompletna italijanska štampa ističući njegova izvanredna defanziva postavljanja, čitanje igre i brojne oduzete lopte bez napravljenog faula.

Pioli je tačno znao šta može da očekuje od svog omiljenog fudbalera, a on je ispunio gotovo sve zadatke u manevru. Krunić je nebrojano puta pomagao Kalabriji po desnoj strani prilikom udvajanja Kvarachelije i zatvaranja njegovog driblinga udesno.

Impresivan je bio i prilikom rivalskih prekida, naročito centaršuteva po desnoj strani. Svaku povratnu loptu ili pas po zemlji je presekao i time inicirao potencijalni kontranapad Rosonera.

Istovremeno, imao je 95 odsto uspešnih dodavanja, dobio je četiri od sedam duela i uspeo da izblokira protivničke pokušaje u čak pet navrata.

– Rade čita igru kao malo koji drugi igrač, kako u napadu, tako i u defanznivi. On je veoma važan za nas, srećan sam što to sada primećuju i drugi. Trebalo mu je vremena, igranje za Milan je velika stvar, visok korak. Potrebno je izdržati određene pritiske, naročito sa karakterne tačke gledišta, mi smo uspeli u tome – pohvalio je Pioli Krunićevu partiju u Napulju.

O partiji srpskog fudbalera i reprezentativca BiH u superlativima pišu gotovo svi italijanski mediji, glorifikujući njegova defanzivna postavljanja, čitanje igre i pomaganje saigračima u gotovo svim delovima terena.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari