Dolazak u NBA teška odluka 1Foto: EPA/ PANAGIOTIS MOSCHANDREOU

Prvo je pružio podršku Milošu Teodosiću, prijatelju i saigraču iz reprezentacije Srbije, prilikom potpisivanja ugovora sa Los Anđeles Klipersima, a par dana kasnije Bogdan Bogdanović došao je u Las Vegas, kako bi se bolje upoznao sa budućim poslodavcima u Sakramento Kingsima.

Pitanje je samo dana kada će bivši košarkaš Fenerbahčea i Partizana potpisati ugovor sa ekipom iz glavnog grada Kalifornije i tako se pridružiti koloniji srpskih igrača u NBA: Nikola Jokić, Nemanja Bjelica, Boban Marjanović, Miloš Teodosić, Rade Zagorac.

Dolaskom u Las Vegas Bogdanović je zaintrigirao američke novinare, kojima je potanko objasnio razloge zbog kojih je baš ovog leta rešio da valorizuje izbor na draftu 2014, kada su ga kao 27. pika „pokupili“ Finiks Sansi i prošlog leta trejdovali u Kingse.

– Veoma sam uzbuđen i srećan što ću biti deo Kingsa – nedvosmislen je bio Bogdanović, u društvu Vlada Divca, generalnog menadžera Sakramenta i Predraga Stojakovića.

– Ne mogu da dočekam početak sezone kako bih osetio pravu NBA ligu. Mislim da sam spreman, imam samopouzdanja, ali bila je to teška odluka. Prvo morate psihički da budete spremni da dođete u SAD i otpočnete novi život. Trenutak kada sam osetio da sam skoro sto posto siguran da je došlo vreme za to je bio kada smo osvojili Evroligu. Ostao sam, inače, u Evropi tu jednu dodatnu godinu jer je mi je to ostao neostvareni cilj, jer nam je prethodne sezone Evroliga izmakla. A onda, kada se to dogodilo, osetio sam da je pravo vreme – pojasnio je Bogdan razloge jednogodišnjeg prolongiranja dolaska u NBA.

Srpski bek je svestan svojih nedostataka u igri, koji će biti još vidljiviji u duelima sa jačim i atletski potentnijim igračima u NBA. Željko Obradović je nedavno u razgovoru za Danas govorio o tome koliko Bogdan mora da unapredi levi dribling, samu tehniku vođenja lopte i šuta iz driblinga.

– Stvarno bih morao da poradim na svojim završnicama u reketu. Sigurno je i da će mi biti potrebno vreme da se priviknem na brzinu igre u NBA, nije to isto kao u Evropi. Igrači u NBA su jači, igra se sa više kontakta. Ali, ja sam spreman – oprezan je Bogdanović.

Odluka Vlada Divca prošlog leta da pokupi „pik“ Finiksa i praktično Bogdanovića dovede u Sakramento obradovala je Bogdana, koji je revnosno pratio nastupe Kingsa u periodu kada su Divac, Stojaković i Veber činili čuda u NBA ligi.

– Drago mi je zbog Kingsa, jer je taj tim omiljen u Srbiji zbog Divca i Peđe Stojakovića. Oni su bili moji idoli kada sam bio dete. Vrlo dobro pamtim kako sam se budio rano da bih sa ocem kao klinac gledao njihove utakmice. Kada smo mi osvojili Svetsko prvenstvo u Indijanapolisu 2002, imao sam deset godina. Sećam se i sjajnih momenata sa Olimpijskih igara u Atlanti. I, da, da… Znam sve o Kingsima i Lejkersima… Šesta utakmica 2002. Znam… – uverio je Bogdan američke novinare da se savršeno seća meča iz 2002. u finalu Zapadne konferencije kada je Sakramento bio tako blizu da eliminiše Lejkerse, koji su kasnije u majstorici izborili veliko finale (4:3).

– Biće mi potrebno neko vreme da se adaptiram, nekoliko meseci i mislim da je velika sreća što sam igrao već nekoliko utakmica protiv NBA igrača i mislim da će mi to iskustvo značiti – zaključio je srpski košarkaš.

Sjajna energija u „Kingsima“

Bogdan je u Sakramentu početkom nedelje obišao halu Kingsa i upoznao Vinsa Kartera, Zeka Rendolfa i Džordža Hila. „Osetila se prava energija kada sam bio u Sakramentu. Mislim da je to i zbog toga što nju donose mladi igrači. I već mi se sviđaju zbog svega što vidim i čujem. Ovo je zaista pravo vreme za mene da dođem“, stava je Bogdanović, koji je direktno porazgovarao sa iskusnim asovima, koji su tokom leta stigli iz Memfisa, odnosno Jute i zbog kojih je Sakramento iskoristio silne milione u „seleri kepu“.

Bogdan i Bojan

Bogdan Bogdanović upitan je i za zamenu koja se često pravi u SAD oko njega i hrvatskog košarkaša Bojana Bogdanovića. „To što se dešava mi je sve simpatično, i obojica se smejemo tome. Imamo istog menadžera i igramo zajedno svakog leta“, rekao je srpski reprezentativac, koji je već dobio nadimak Bogi od strane američkih novinara.

Fener: Nikad te nećemo zaboraviti

Fenerbahče se na lep način oprostio od Bogdana Bogdanovića, koji je tri sezone nastupao za „kanarince“. Osvojio je sijaset trofeja, a najznačajniji je podignut u maju, kada je Fenerbahče postao prvi turski klub kao šampion Evrope. “ Zahvalni smo Bogdanu Bogdanoviću na doprinosu, borbi i izuzetnoj ličnosti, koje je pokazivao u svakom trenutku noseći dres kluba. On je svoje ime zlatnim slovima upisao u istoriju kluba. Fenerbače je osvojio Evroligu, što jedno od najvećih dostignuća turskog sporta, zahvaljujući doprinosu Bogdana Bogdanovića. Zahvalni smo mu i želimo mu uspeh u daljoj karijeri“ navedeno je na sajtu kluba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari