Domaći zadaci za "Evropljane" 1foto: Srđan Stevanović Starsport

Odavno srpski klupski fudbal nije imao tako dobru prođu na početku kvalifikacija za evropska takmičenja, jer su sva četiri naša predstavnika u UEFA sezoni 2021/2022. preskočila prepreke i nastavile put ka Ligi šampiona (1), odnosno Ligi konferencije (3). I u pobedničkom raspoloženju ulaze u nov superligaški vikend, jer „od prvenstva se živi“.

Crvena zvezda je sve zabrinula izdanjem u porazu na terenu  Kairata, pa i partijama u prva dva kola SLS, da bi u revanšu potpuno zgromila oslabljeni tim iz Kazahstana i sa tih 5:0 pred svojim najmlađim navijačima nagovestila stabilizaciju na drugom „frontu“, jer je pre subotnjeg gostovanja Spartaku vezala remi sa Vojvodinom i bledi minimalac protiv Mladosti.

Subotičani su još lošije krenuli (nerešen rezultat, pa poraz), što ne znači da će „golubovi“ jeftino prodati kožu.

Vodeći Partizan u Slovačkoj nije bio ni blizu dominacije iz 90 minuta u Humskoj, ali je sa duplo boljom razlikom od one iz Beograda (0:2) završio očekivanu eliminaciju Dunajske Strede.

I „dobio“ sigurnost mladog Aleksandra Popovića među stativama, mada će naslednik golmana i kapitena Vladimira Stojkovića već u nedelju imati priliku da se kali i (sa)čuva stoprocentan skor „parnog valjka“ na oba koloseka.

Posle četiri trijumfa u isto toliko duela – sve bez primljenog gola – mali gradski derbi sa Voždovcem (pola-pola učinak) dođe im kao prilika za zadržavanje bodovne maksimale i novu recku bez ijedne kapitulacije.

Ako „zmajevi“ ne iskoriste opterećenost domaćina i ne ponovi neke velike partije u njihovim ranijim susretima.

I Čukarički superligašku trku nastavlja na krilima uspeha na međunarodnoj sceni, zadovoljan time kako je izgledao i šta je napravio na terenu Sumgaita iz Azerbejdžana (0:2).

Bili su „brđani“ bolji i u prvoj polovini dvomeča, ali nisu umeli to da naplate, a kako su preskočili obaveze u prošlom krugu SLS, jedva čekaju nedeljno odmeravanje sa Metalcem.

Da, ako mogu, potvrde trijumf sa prvenstvene premijere i skoče na tabeli, pod uslovom da im Gornjomilanovčani to dozvole.

Em im nije krenulo po planu, em su prošle sezone podigli svoju lestvicu očekivanja, pa žele da se vrate na staro.

Vojvodina je na mišiće još jednom slavila protiv Panevežisa, opet jednim ali vrednim pogotkom, a dan posle je dobila neočekivani predah od trke za LK, pa će naknadno otići na noge Mladosti iz Lučana.

Superliga – 3. kolo

Petak

Proleter – Novi Pazar

Napredak – Radnički 1923

subota

Spartak – Crvena zvezda    18.55

Radnik – Radnički (N)          21.00

nedelja

Čukarički – Metalac 18.55

Partizan – Voždovac            21.00

ponedeljak

TSC – Kolubara         19.00

Mladost – Vojvodina           odložen

Tabela: Partizan 6, TSC 6, Radnički 1923 6, Radnički (N) 3, Crvena zvezda 3, Napredak 3. Čukarički (-1) 3, Voždovac 3, Radnik 2, Spartak 1, Metalac 1, Vojvodina 1, Kolubara 1, Mladost 0, Novi Pazar (-1) 0, Proleter 0.

Partizan nosilac i u plej-ofu

Partizan je preskočio prvu prepreku na putu ka grupnoj fazi, dočekao bar jedan kiks favorita i zazuzeo mesto među nosiocima pred žreb parova plej-ofa za plasman u Ligu konferencija (ponedeljak, 14 časova). Bilo je klubu iz Humske potrebno da „vrisne“ neko od šest favorita (AEK, Karabag, Makabi Tel AvIv, Fajenord, FCSB, Plzenj ili Astana). Kazahstanski Šahtjor iz Karagandija izbacio je rumunski FCSB (bivša Steaua), a kasnije je ispao i AEK, pa su crno-beli izbegli susrete sa Totenhemom, Romom, Bazelom, Kopenhagenom, Gentom, Anderlehtom… Pod uslovom da najpre izbace Soči.

Milojević: Sa Spartakom uvek atraktivno

„Prethodne sezone smo u Subotici pobedili 2:1 u neizvesnoj utakmici iako smo gubili do deset minuta pre kraja. Čak i duel na našem stadionu u prvom delu prvenstva (3:2) bio je otvoren i to krasi Spartak. Domaćin ima poletnu i ofanzivno orijentisanu ekipu, svakome može da napravi određeni problem. Utakmice protiv Spartaka bile su izuzetno atraktivne i lepe za oko, nema sumnje da će tako biti i ovog puta. Subotičani verovatno nisu zadovoljni bodovnim kontom u prva dva meča, ali nama je svaki prvenstveni meč izuzetno važan, omogućava nam da sledeće godine ponovo budemo na evropskim utakmicama. Sa najvišim ciljevima krećemo ka Subotici“, pojasnio je Nebojša Milošević, pomoćni trener Crvene zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari