Dominacija u reketu Balše Koprivice 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Partizan je protiv Metropolitana u 15. kolu Evrokupa potvrdio da je kod kuće možda i najdominantnija ekipa u Evrokupu ove sezone i da će u eliminacionoj fazi, u svakoj rundi u kojoj bude bio organizator utakmice, biti ogroman favorit (87:72).

Francuski predstavnik je preslišan igrom koja je u mnogim segmentima ličila na onu na kojoj trener Željko Obradović insistira od momenta kada je odlučio da se posle 28 godina vrati u srpsku klupsku košarku. Visok intezitet u oba pravca, raznovrsna igra u napadu i energetski frekventna u odbrani Metropolitan je svela na rivala koji rezultatski nije bio konkurentan.

Uživali su navijači u hali “Aleksandar Nikolić” u brojnim maštovitim potezima svojih miljenika, a čini se da su naročito “mekani” bili prema Balši Koprivici, koji je učinkom od 14 poena i 13 skokova impresionirao i trenera Obradovića.

Sin Slaviše Koprivice, čuvenog košarkaša Partizana, letos je odlučio da se vrati u Srbiju nakon što je kao trinaestogodišnjak otišao na školovanje u Ameriku. Nakon srednjoškolskog školovanja na čuvenoj Montverde akademiji, koja je u njegovoj generaciji iznedrila nekoliko danas izuzetnih NBA igrača poput Presijusa Ačiuve, Er Dži Bereta i Kejda Kaningema, preselio se na Florida Stejt univerzitet, košarkaški program pouzdan i po dobrom radu sa visokim igračima.

U dve godine univerzitetskog staža izborio se da na poslednjem NBA draftu bude izabran kao 57. pik od strane Detroit Pistonsa (po izboru iz Šarlota trejdovan u Pistonse).

Odlučio je, ipak, da pozitivno odgovori na poziv Obradovića, svestan da u centarskoj tehnici može još puno da napreduje. Skladne građe, očigledne snage i brzine u vertikalnom odrazu, Koprivica je protiv Parižana imao čak sedam ofanzivnih skokova posle kojih je dolazio da lakih realizacija.

Istovremeno, bio je u dobroj konekciji sa plejmejkerima Murom i Madarom što se videlo u njegovom tajmingu otvaranja iz blokada u centralnom piku i njihovim pasovima na samom obruču.

– Mislim da smo ušli sa mnogo energije i to je bilo najbitnije. Poslednjih par nedelja kada bismo odigrali dobar meč, već na narednom ostajali bismo bez energije. Ovoga puta to nije bio slučaj, jer smo nakon gostovanja u Podgorici pružili približno kvalitetnu partiju. Lično, bio sam fokusiran da uhvatim što više skokova, da igram odbranu i donesem energiju – poručio je Koprivica.

Trebalo je Balši vremena i da se mentalno privikne na košarkaške prilike u Srbiji; čini se da je sa godinama provedenim u Americi engleski usavršio do mere da je vremenom primarno i razmišljao na tom jeziku, tako da mu je na početku profesionalne karijere u Partizanu često bilo lakše da se izrazi određenim “američkim frazama”.

Ono što je bilo neupitno od starta, jeste njegov osećaj za blokade, koja neretko deluju gracioznije zbog dugačkih ruku i same snage u njima.

– To je nešto što pokušavam svaki napad, da lupim rampu, a ako ne uspem, barem pokušam da poremetim izbačaj protivnika, to je ceo cilj moje odbrane. Nekada se desi da udarim malo više lopti, nekada ne, ali se uvek trudim da sprečim koš – jasan je Koprivica, koji je protiv Metropolitana imao čak tri “banane”.

Inače, Koprivica je meč završio sa 14 poena i 13 skokova, što je njegov treći najbolji košgeterski učinak od starta sezone. Jedino je u pobedama nad Zadrom (17p) i Krkom (15p) bio efikasniji.

Obradovićev aplauz mladima

U hvalospevama je trener Željko Obradović govorio o učincima mladih igrača Partizana protiv Metropolitana: “Balša je imao izvanredan učinak, 14 poena, 13 skokova i tri rampe, što je izuzetno. Tristan u sebi ima to što ima, na početku je karijere. Mora da igra mnogo čvršće i agresivnije u oba smera. Sve su to stvari koje će on u međuvremenu da shvati, verujem da će u budućnosti biti neko ko će mnogo da pomogne ovom timu. Zaista to očekujem od njega, kao i od svih mladih igrača. Ali, tu dolazimo do toga da pričamo o tome kakav je tim napravljen, zato svako od njih mora da bude spreman da pomogne”, naveo je trener Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari