Dominacija Zvezde i Jovića 1

Crvena zvezda je protiv Budućnosti ostvarila 25. rekordnu pobedu u sezoni i spustila zavesu na regularni deo regionalnog nadmetanja.

Crveno-beli su dominirali, dobijali su mečeve visokom razlikom, jedini poraz doživeli su od Partizana i zasluženo u plej-of kreću sa prve pozicije. Preostale tri ekipe koje idu u doigravanje, Cedevita, Partizan i Budućnost, takođe su mnogo pre kraja izborile tu privilegiju, manje ili više oscilirale, neke su menjale roster, neke trenera, a neke imale neuobičajeno velike probleme sa zdravljem igrača.

I poredak preostalih je na neki način očekivan. Mega Leks i FMP su u finišu popravili utisak i doprineli da Srbija ove godine bude najuspešnija po koeficijentu pobeda (16,25 po timu), ispred Crne Gore (14), Hrvatske (13,33), BiH (13), Slovenije i Makedonije (9). Do koeficijenta se inače dolazi tako što se ukupni broj pobeda koji su predstavnici jedne države ostvarili podeli sa brojem predstavnika i do sada je bio kriterijum za određivanja broja mesta u ABA ligi, ali je neizvesno kakav će uopšte format tog takmičenja biti dogodine. Više se očekivalo od Cibone, Olimpije i MZT-a, prijatno su iznenadili Igokea i Karpoš, Krka je na kraju izvukla „najkraću šibicu“.

Stefan Jović, Čarls Dženkins, Marko Simonović, Novica Veličković i Miro Bilan izabrani su u idealnu petorku ABA lige za sezonu 2016/17. Izbor je rezultat glasanja trenera, navijača i komisije ABA lige. Jović je dobio najviše glasova (13 odsto), ispred klupskih kolega Simonovića (10,15) i DŽenkinsa (9,35), te Bilana (8,4) i Veličkovića (7,28 odsto).

Ispod crte su ostali Ognjen Kuzmić (5,38), Stefan Birčević (4,33), Vilijam Hečer (4,09), te Rajan Boutrajt (3,79) i Luka Babić (3,37). Jović je dobio najveći broj glasova i od trenera i od navijača, po izboru trenera iza njega su bili Simonović, DŽenkins i Bilan, a po izboru publike Hečer i Kuzmić. Glasovi su sabirani tako da su mišljenja trenera činila 60 odsto ukupne mase, navijača 30 i ABA lige 10 odsto.

Jović je sezonu završio sa prosečno više od šest asistencija po meču, a postavio je i rekord po broju uspešnih dodavanja na jednoj utakmici protiv Cedevite (16). DŽenkins je povratničku sezonu u Zvezdu obeležio odličnom odbranom, ali i sa 50 odsto šuta za tri poena, dok je Simonović bio najbolji strelac crveno-belih sa 10,4 poena po utakmici uz 2,1 skok. Veličković nije na vrhu nijedne statističke kategorije u Partizanu (11,3 poena, 5,2 skoka i 1,3 asistencije po meču), ali su i treneri i navijači pokazali da cene njegov doprinos na obe strane terena kao i visok takmičarski moral. „Predstavnik“ Cedevite u ovom izboru Miro Bilan prošle sezone bio je MVP lige, a i ove se našao među najboljih pet iako je tek sedmi u ligi po prosečnom indeksu (16,42) i broju skokova (7).

Raspored plej-ofa

Doigravanje počinje 18. marta u Zagrebu kad Cedevita dočekuje Partizan, druga utakmica je 25. marta u Beogradu, dok je potencijalni treći duel na programu 1. aprila u Zagrebu. Crvena zvezda će 19. marta dočekati Budućnost, revanš je zbog obaveza Zvezde u Evroligi 28. marta u Podgorici, a eventualna majstorica 4. aprila u Beogradu. Polufinala se igraju do dve pobede. Pobednici će se sastati u finalu, koje će se igrati do tri pobede po sistemu 2-2-1, od 10. do 16. aprila. Osvajač ABA lige igraće naredne sezone u Evroligi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari