Dončić rame uz rame sa Lebronom 1Foto: BETA AP Photo LM Otero

Vanserijski talenat Luka Dončić bi u par narednih godina mogao da pretvori u kvalitet najboljeg evropskog košarkaša u NBA svih vremena.

Iako mu je tek 20, reprezentativac Slovenije na startu svoje druge NBA sezone ostvaruje takve učinke da je zaista teško uporediv sa bilo kojim asom sa Starog kontinenta koji je profesionalno igrao košarku „preko bare“.

Dovoljno je samo napisati da je trenutno uz Lebrona DŽejmsa najbolji „napadač“ lige, tačnije drugi po proseku ubačenih poena i ostvarenih asistencija.

Dončić je uspeo da Dalas Maverikse izvuče iz prosečnosti, i pretvori ih u ekipu koja je trenutno, iako je još uvek rano uopšte pričati o tome, u zoni plej-ofa u Zapadnoj konferenciji (11-5).

Dalas od 2016. nije bio u doigravanju; uprkos tome što je na Zapadu konkurencija ove sezone takva da osim Golden Stejta ne postoji tim koji nije kandidat za plej-of, Dončić gotovo nepogrešivo vodi Mavse ka visokom plasmanu. Reprezentativac Slovenije trenutno je faktički na tripl-dabl proseku – 30,6 poena, 9,8 asistencija i 10,1 asistenciju.

Dončić je drugi strelac lige, prema proseku asistencija takođe se nalazi na drugom mestu, sa sedam tripl-dablova najbolji je u čitavoj ligi, a četvrti po broju dabl-dablova (ukupno 12). Reprezentativac Slovenije srpskog porekla na čak sedam od 16 odigranih utakmica postizao je 30 i više poena, a na dve 40 plus.

Dončić je prvi košarkaš u istoriji NBA još od Oskara Robertsona i njegove sezone 1961/62 koji je u uvodnih 16 utakmica u sezoni na plus 30 poena, 9 asistencija i 10 skokova.

U konkurenciji za najbolji tim Evrolige

Košarkaš Dalasa Luka Dončić nalazi se i u izboru za najbolju petorku Evrolige u proteklog deceniji, objavljeno je sedišta iz tog takmičenja. Slovenac je samo tri sezone proveo u prvom timu Reala, pre odlaska u NBA ligu gde dominira u dresu Dalasa, ali je i u tako kratkom periodu ostavio pečat osvajanjem titule prvaka Evrope na Fajnal-foru u Beogradu 2018, uz nagradu za najboljeg igrača turnira i cele sezone.

Iste godine uvršten je u najbolju petorku Evrolige, ali i drugi put dobio nagradu „Rajzing Star“ za najboljeg mladog igrača. Sada je Dončić ušao u konkurenciju za idealni tim zajedno sa asovima poput Majka Batista, Viktora Hrijape, Devina Smita, Rudija Fernandeza, Nenada Krstića, Huana Karlosa Navara, Felipea Rejesa, Andreja Kirilenka…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari