Doping trasologija: Sineru se za klostebol gleda kroz prste, a norveška šampionka u nordijskom skijanju ispaštala 18 meseci 1Foto: EPA/HAKON MOSVOLD LARSEN

Tereza Johav je držana za norvešku princezu u nordijskom skijanju, sportskom ponosu skandinavskih zemalja.

Bila je višestruka svetska šampionka u raznim disciplinama skijaškog trčanja.

Na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. osvojila je srebro i bronzu, a zlato je ponela u štafeti 4×5 km u Vankuveru 2010.

Doping trasologija: Sineru se za klostebol gleda kroz prste, a norveška šampionka u nordijskom skijanju ispaštala 18 meseci 2
Foto: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

Zenit karijere tek je bio pred njom, ali joj se najednom srušio čitav svet.

Počelo od otvorenih rana na usnama

Spremajući se za sledeće izazove, s vrhuncem na „beloj olimpijadi“ u Pjeongčangu u Južnoj Koreji 2018, pošla je s reprezentacijom potkraj leta 2016. u italijanske Alpe.

Tamo se jednog dana požalila doktoru Fredriku Bendiksenu, uglednom lekaru nacionalnog tima, koji se odlikovao višedecenijskim iskustvom u medicini sporta.

Došla mu je s raskrvavljenim usnama, s otvorenim ranama od jakog sunca na alpskim visinama.

Bendiksen je u varoškoj apoteci u Livinju, gde su odseli, pazario melem koji će otkloniti nelagodu uzdanice na smučkama.

Doping trasologija: Sineru se za klostebol gleda kroz prste, a norveška šampionka u nordijskom skijanju ispaštala 18 meseci 3
Foto: EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Uzeo je dve kreme. U Italiji su mogle da se izdaju bez neophodnosti da se ima recept.

Jedna je bila s nazivom trofodermin, ispostavilo se kobnom po Johav, jer je sadržala supstancu klostebol, koja je po anti-doping normama nedozvoljena zbog kakvog-takvog steroidnog dejstva na poboljšanje takmičarskih mogućnosti.

 

Italijanski Alpi, podno kojih je u južnotirolskoj oblasti rođen Janik Siner, i njegova dečačka zanesenost skijanjem u kojem je u mlađim uzrastima dostizao državna priznanja od sada nisu jedine zajedničke tačke italijanskog tenisera, prvoplasiranog na svetskoj listi, i norveške prvakinje.

Svojevrsna trasologija u sportu, „parafinska rukavica“ za otkrivanje i dokazivanje dopinga, potvrdila je da je i Siner s prstima u klostebolu, hemijskoj varijanti muškog polnog hormona testosterona, ali su njihove sudbine iza obelodanjenih grehova sasvim različite.

Teniski as je pomilovan i prolazi sa simboličnim bodovnim i novčanim kaznama, a Johav je ispaštala godinu i po.

Pala je na testu 16. septembra 2016.

Najveća greška uglednog lekara

Okaljani Bendiksen se istog trenutka povukao iz elitnog norveškog skijanja.

Pravdao se s nekoliko razloga zbog čega mu je promaklo da na poleđini kutije trofodermina uoči jasno vidljivo upozorenje o doping svojstvima: pažnja mu je bila rasuta jer je njegova supruga iščekivala neodložnu operaciju, najverovatnije usled karcinoma, a i sam se pripremao za prezentaciju o protokolima u nacionalnoj selekciji za korišćenje lekova za astmu.

Bendiksen je ranije osam godina (1995-2003) radio za norveški ogranak „Fajzera“, njujorške farmaceutske kompanije koja pravi i trofodermin, medikament za široku dermatološku upotrebu, ali koji nije odobren u Norveškoj.

Da ironija bude veća, uzorni lekar, dok je Johav uveliko koristila mast za zaceljenje, održao je u italijanskom ski-centru predavanje za norveške medije o pravilnoj upotrebi lekova u skijaškom trčanju.

„Kao lekar imam etički osnov da lekove koristim što manje i trudim se da u tome budem veoma strog“, predočio je Bendiksen, i ne znajući da je učinio jednu od najvećih grešaka u dostojanstvenoj karijeri.

Doping trasologija: Sineru se za klostebol gleda kroz prste, a norveška šampionka u nordijskom skijanju ispaštala 18 meseci 4
Foto: EPA/HAKON MOSVOLD LARSEN

Mesec kasnije, na pres-konferenciji na stadionu Uleval u Oslu, za istim stolom su sedeli skrhana, očajna i prokleta Johav i doktor obeležen nemarom. Između njih se smestio menadžer za komunikacije s javnošću.

Uplakana sportistkinja je istakla da je doktoru verovala sto odsto, doktor je primio krivicu.

 

FIS na bis

Anti-doping agencija Norveške je suspendovala Johav na dva meseca dok je trajala istraga.

Norveški olimpijski komitet je kasnije odrezao kaznu na 13 meseci.

Johav bi tako po izdržanoj zabrani mogla da učestvuje na Zimskim olimpijskim igrama 2018, ali ju je snašlo novo zlo.

Međunarodna skijaška federacija (FIS) podnela je u martu 2017. žalbu Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, zahtevajući da vremenska kazna bude oštrija i da na najbolji način odrazi propust norveške takmičarke da se sama uputi u upozorenje o doping svojstvima date joj masti.

„Klostebol pronađen u krvi gospođe Johav bio je rezultat nepažnje. Ona nije imala nameru da učini prevaru i da bilo kako stekne konkurentsku prednost, ali je propustila da ispita sporno polje. Njena nepažnja je označena šifrom `nema greške`, a trebalo bi je podvesti pdo kategoriju `nema značajne greške`, što bi po pravilima Svetske antidoping agencije podrazumevalo kaznu do 24 meseca“, obrazložio je tužilac FIS.

Sud je žalbu uvažio.

Johav je suspendovana na 18 meseci.

Kazna je krenula da joj teče od 18. oktobra 2016.

Doping trasologija: Sineru se za klostebol gleda kroz prste, a norveška šampionka u nordijskom skijanju ispaštala 18 meseci 5
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Igre u Pjeongčangu su održane od 9. do 25. februara 2018.

Iako je prošla kroz životnu i sportsku dramu, vratila se osnažena.

Pokupila je zlatne medalje na svetskim šampionatima i u Šefildu 2019. i u Oberstdorfu 2021, a i tri najsjajnija odličja na Zimskim igrama u Pekingu 2022.

Povukla se na kraju te sezone u 35. godini.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari