Dragan Stojković pred utakmicu sa Španijom: Sve loše neka pripada meni, igrače ne treba dirati 1Foto: Dusan Milenković/Starsport

Fudbalska reprezentacija Srbije u četvrtak započinje takmičenje u elitnoj grupi Lige nacija, a prvi rival će joj biti evropski šampion – selekcija Španije.

Utakmica se igra u četvrtak, 5. septembra, na stadionu „Rajko Mitić“ od 20.45 časova.

Uoči tog duela selektor Srbije Dragan Stojković se obratio javnosti.

– Što se tiče Dušana Vlahovića, Sergeja Milinković-Savića i Aleksandra Mitrovića stvari su vrlo jednostavne. Obavio sam razgovore mnogo ranije sa njima, primera radi i sa Vanjom Milinković Savićem, koji mi je rekao da ima problem sa kukom, i da je pauza dobra da se oporavi. Dobili smo izveštaje lekara, naši doktori u u stalnom kontaktu sa kolegama iz klubova. Što se tiče Mitrovića, požalio se na bol u zadnjoj loži, Sergej takođe prima inijekcije…Doktor je dobio iz Al Hilala napismeno o svim tim problemima. Verujem igračima…Kod Vlahovića su u pitanju porodični problemi, ne ulazim u detalje…Dakle, ako vi imate neke druge informacije…Da neko ne želi da igra, nigde nisam pročitao, niti mi je bilo ko od igrača rekao da ne želi, naprotiv. Svi žele – objasnio je Piksi.

On je potom objasnio zašto nema još nekih fudbalera u timu.

– Ne mogu da stavim Kostić kada nema klub, u stvari ga ima, ali kao da ga nema. Ne mogu da zovem Radonjića kada trenira individualno. Zamislite kakva bi to bila neozbiljnost. Vi biste me sa pravom pitali zašto, ja ne bih imao objašnjenje.

Meč protiv Španije selektor Stojković je najavio kao praznik fudbala.

– Veliki praznik fudbala predstoji. Za srpski fudbal jedna jesen koja je bogata fudbalskim sadržajem i to onim sadržajem na najvećem mogućem nivou. Igrati sa Španijom je praznik fudbala i videti zvezde na delu. Očekujem podršku našoj ekipi, igračima koji su ovde, da istrče ovde na Marakani i treba dati podršku debitantima. Nisam ih ja zvao da pokažem kako sam ja sad hrabar, oni su zaslužili igrama i ponašanjem tu. Oni će debitovati na ovoj utakmici. Na nama je da pružimo maksimum, ko će kako da reaguje videćemo, da damo svaku kap znoja.

On se potom osvrnuo na minuli period na klupi Srbije.

– Uradili smo detaljnu analizu, cilj je bio da se kvalifikujemo u sledeću rundu, imali smo poraz od Engleske, po mom mišljenju nezaslužen, i dva nerešena ishoda. Igračima sam uvek davao vetar u leđa, u nekim segmentima igre prikazali smo napredak, a u nekim nismo, što je bio neophodno na tako visokom nivou. Sam plasman na dva najveća takmičenja je uspeh, naravno da želimo da budemo još bolji, da napravimo taj pomak, ali nismo uspeli. Ja sam najodgovorniji, za sve uspehe u ove tri godine, najveće zasluge idu igračima, tim je uvek bio u prvom planu. I rezultat koji smo postigli za ove tri godine mislim da je bio dobar. Od prvog dana mog dolaska želeo sam da donesem promene, napravim ekipu koja ima pobednički karakter, radili smo u dobrom ambijentu. E sad da nam nešto fali da napravimo taj iskorak, fali nam, ali greške postoje da bi se ispravljale. Rad u fudbalu podrazumeva da sve greške morate da prihvatite, uvidite i ispravite. Ja prihvatam kritike, niko ne beži od toga, niti sam ja trener izuzetak u odnosu na ostale, ali ako treba da me neko vređa, ja biram ovo prvo. Činim sve što je u mojoj moći da reprezentaciju i reprezentativni fudbal, zemlju, branim na najbolji mogući način. Sve loše neka pripada meni, igrače ne treba dirati. Ne treba zaboraviti da sam preuzeo reprezentaciju u jednom veoma teškom, delikatnom trenutku, ali taj jedan mali iskorak nismo napravili i treba biti realan. Svi moramo da imamo tu vrstu realnosti u sebi, jer kad odigramo bez golova sa Danskom to se predstavlja kao debakl, zaboravljamo na njihove rezultate…Nedostajao je taj gol, imali smo VAR i poništeni gol Jovića…Ne govorim ovo da bude alibi, pa setimo se otvorenog šuta Sergeja…Bilo je grešaka i sa moje strane, ali tu smo da izvlačimo pouke i nastavimo dalje“, rekao je Stojković.

Posle Evropskog prvenstva je, kako je naglasio, došao u Beograd, uradio izveštaj, za javnost na osam strana, ali i elaborat na više od 50 strana.

„Ljudi ne treba da čitaju Rat i mir, nego ono najvažnije i najjedniostavnije. I da je bio na 88 strana ništa se ne bi menjalo. Od prvog dana imam respekt i dobar odnos prema medijima, nikad nisam tražio alibi i tako će uvek biti. Dakle, prihvatam odgovornost za sve rezultate, ako mislite da je bio neuspeh, ali nije sve bilo tako crno. Krivo mi je zbog navijača, ali biće dana kada ćemo im se odužiti za podršku. Javnosti sam uvek bio na usluzi, nikad nikoga nisam odbio, nikad nisam kasnio, nikad nisam birao ili branio neka pitanja, uvek respekt i poštovanje. Isti sam kao i pre šest meseci ili godinu dana, a uvek ću tražiti od igrača da Srbija bude uspešna“, rekao je selektor Stojković.

Potom je pričao o budućnosti nacionalne selekcije.

– Biće teško u svakom slučaju. Trenerski posao nije lak, nije bilo lako ni 2021. godine kada sam došao, ali verujem u igrače i sebe. Nerzadovoljstvo postoji, ono je tu, manifestuje se na razne načine, a na nama je da povratimo poverenje. Pobedama. Neće biti lako, ali ja sam neko ko se ne prade lako, ne odustaje tako lako. Rekao sam da će biti promena u ekipi, i ove mečeve vidim kao lepu šansu da proverimo nove igrače i vidimo na koga možemo da račiunamo u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Nikad nisam rekao da je neko precrtan, svima su vrata otvorena, ali sve u zavisnosti od potrebe tima. Ne mogu da zovem igrače koji nemaju klub, koji treniraju individualno. Svako ko dobije poziv, dobio je jer je zaslužio. Ponavljam, nikome vrata nisu zatvorena, niko nije otpisan, pa nismo mi Španija da imamo taj luksuz sa kvantitetom.

Na kraju se osvrnuo na to šta je primarni cilj u Ligi nacija.

„Liga nacija dolazi u pravo vreme, radi se o takmičarskim utakmicama. Imaćemo šest jakih provera, borili smo se za ovo, da budemo u A diviziji, među 16 najboljih. Opstati u A grupi je jedan od ciljeva, a želja nam je da stvorimo kostur tima koji bi počeo kvalifikacije za Prvenstvo sveta 2026. Ima promena, novih imena, videćemo koliko mogu…Pokušaćemo da pronađemo dobar balans, motiva imamo, gde će veći motiv od meča sa prvacima Evrope. Dakle, želimo da se pripremimo za ono najvažnije, a to je učešće na trećem vezanom velikom takmičenju. Što se tiče Jovića i njegove povrede, imao je oštar bol, oporavak je u toku, očekujem da će biti spreman. Terzić je imao povredu zadnje lože, počeo je da trenira, videćemo u kakvoj situaciji. Veljković ima upalu tetive, dolazi i on, videćemo u kakvom je stanju. I Maksimović ima problema, prekinuo je trening zbog povrede, dolazi i on… Nećemo silovati ništa“, naglasio je Dragan Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari